Cep Telefonu IMEI Kaydetme
Teknoloji düşkünü olmasak bile, Türk vatandaşları olarak cep telefonu konusunda her zaman son modelini kullanma gayreti içerisinde bulunan bir milletiz, bu su götürmez bir gerçek. Daha elimizde ki eskimeden yeni modeli çıkmışsa yemeyiz içmeyiz o son modelini satın alırız. Maddi durumu yerinde olanlar için sorun yok, onlar zaten hesap kitap yapmadan mağazaya girer ve istediği modeli alıp çıkar ancak bende dâhil olmak üzere birçoğumuz nasıl daha hesaplı alabiliriz çabası içine gireriz. Eğer yurtdışında yaşayan akrabanız ya da yurtdışı seyahati planlayan bir arkadaşınız varsa ve cep telefonu düşkünü iseniz ilk sipariş edeceğiniz şey şüphesiz cep telefonu. Avrupa ülkelerini baz alırsak fiyatlar Türkiye’ye kıyasla öyle çok da ucuz değil yani büyük beklentiler içine girmeyin. Cep telefonunu en uygun fiyata aldırabileceğiniz ya da alabileceğiniz ülkeler; ABD, Asya ülkeleri ve Arap ülkeleridir. Sri Lanka, Singapur, Katar ve Dubai bu konu da öne çıkan ülkeler diyebilirim. Yurtdışında ikamet eden akrabanıza cep telefonu aldırmak, seyahat eden bir arkadaşınıza aldırmaktan daha pahalıdır çünkü ikâmet edenler alışverişlerinde Tax Free alamazlar yani vergi iadesi alabilmek için turist olmak gerekiyor. Tabi illa sipariş etmek gerekmiyor yani seyahat eden siz de olabilirsiniz ve gitmişken cep telefonu satın almak isteyebilirsiniz. Eğer kendiniz alacaksanız ilk önceliğiniz aldığınız yere Tax Free formu doldurtmak olmalıdır, böylece yaklaşık 30-80 Euro arasında vergi iadesi alabilirsiniz. Tax Free hakkında daha detaylı bilgiler için Tax Free Nedir ? bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Yurtdışından getirilen cep telefonlarını ülkemizde kullanabilmeniz için IMEI kaydı yaptırmanız gerekiyor. Alacağınız cep telefonunun 1 sene uluslararası garantisi olacaktır, bilginiz olsun. Cep telefonu geldikten sonra izlemeniz gereken adımlardan bahsedecek olursak;
1-Cep telefonu IMEI kaydı yapabilmek için ülkeye giriş tarihinizin ya da telefonu getiren kişinin ülkeye giriş tarihinin en geç 120 gün öncesi olması gerekiyor yani telefon geldikten sonra kayıt için 120 gününüz var. İkinci şart ise; kayıt yapılacak pasaporta son 2 yıl içerisinde cep telefonu kayıt ettirilmemiş olması gerekiyor ancak bu 2 yıldan kasıt 730 gün sonrası değil. Şöyle ki; 2014 yılının Temmuz ayında telefon kayıt ettirilen bir pasaporta en erken 01.01.2016 tarihinde tekrar kayıt yapılabilir yani gün olarak değil senenin değişmesi olarak bakılır, 31.12.2014 tarihinde bile kayıt yaptırılmış olsa yeni kaydı yine 01.01.2016 tarihinde yapabilirsiniz. Pasaportun kime ait olduğunun hiçbir önemi yok yani sizin, telefonu getiren kişinin ya da bir 3. kişinin pasaportu olabilir. Kimin olursa olsun en geç 120 gün içinde ülkeye giriş yapması ve en son 2 sene önce kayıt yapılmış olması gerekiyor.
2-Kayıt yapılacak pasaportu bulduktan sonra herhangi bir bankanın mobil uygulamasına ya da internet bankacılığına girerek vergi ödemesi sekmesini açıyorsunuz. Burada banka hesabının kime ait olduğunun bir önemi yok çünkü ödemeyi pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasını girerek yapacaksınız. İnternet bankacılığında gerekli sayfayı açtıktan sonra kimlik numarasını ve yeni telefonunun IMEI numarasını giriyorsunuz. Bu IMEI numarasını *#06# yi tuşlayarak öğreneceksiniz. Gerekli bilgileri girdikten sonra 138.5 TL ücretinde ki vergi ödemesini yapıyorsunuz.
3-Ödemeyi yaptıktan sonra pasaport sahibi E-Devlet üzerinde kendi oturumunu açıyor. Eğer pasaport sahibinin E-Devlet şifresi yoksa en yakın PTT Merkez Müdürlüğü’nden 2 TL ücret karşılığında bu şifreyi edinmesi gerekiyor. Pasaport sahibi E-Devlet’e girdikten sonra sırasıyla; ‘E-Hizmetler-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu-IMEI Kayıt’ butonlarını tıklıyor, eğer bunlarla uğraşmak istemiyorsanız arama kısmını IMEI Kaydet yazarak da bu sekmeye ulaşabilirsiniz. Burayı tıkladıktan sonra karşınıza başvuru formu gelecek, bu formu eksiksiz olarak dolduruyorsunuz. Bordo pasaport sahibi iseniz pasaport türünü ‘çipli pasaport’ olarak seçeceksiniz. Formu doldurduktan sonra ‘Ödemeyi Kontrol Et’ butonunu tıklıyor ve sonra ‘Onayla’ diyorsunuz.
4-Başvurunuz onaylandıktan sonra ekranda bir referans numarası çıkacak, bu numarayı bir yerlere not etmeyi unutmayın. Sorunsuz bir şekilde başvurunuzu tamamladıysanız cihazınız 12 saat içerisinde kayıt altına alınacaktır. 12 saat sonra yine E-Devlet üzerinden IMEI Sorgulama sekmesini açın ve IMEI numarasını girerek kaydınızın yapıldığını teyit edin. Eğer kaydınız onaylanmışsa ‘IMEI Numarası Kayıtlı; Kaynağı: Yolcu beraberi kayıtlı cihaz’ ibaresi çıkacaktır.
Mobil Bankacılık ya da İnternet Bankacılığı kullanmıyorsanız kayıt ücretini herhangi bir banka şubesine ya da vergi dairesine yatırabilirsiniz. Eskiden kayıt işlemini Turkcell, Avea ve Vodafone bayileri yapıyordu ancak bu uygulama kaldırıldı yani kendiniz halletmeniz gerekiyor. Pasaporta en son ne zaman kayıt yapıldığını bilmiyorsanız E-Devlet’e girdiğinizde en erken kayıt yapılabilecek tarihi zaten görürsünüz. Yurtdışına seyahat eden bir kişi 2 yıl içerisinde sadece 1 cep telefonu getirebilir yani sipariş verecekseniz bunu göz önünde bulundurun. Eğer IMEI kaydı yaptırmazsanız cep telefonunuz 120 gün sonra kullanıma kapatılacaktır. Bu işlemler sadece cep telefonu için değil dizüstü bilgisayarlar için de geçerli. Unutmayın siz ya da yurtdışında ikamet etmeyen bir yakınınız cep telefonu alacaksa mutlaka Tax Free formunu doldurtun ve vergi iadenizi alın.
Yorumlar