Pisa
‘Evden uzaktayken kendimi evde gibi hissetmek hoşuma gitmiyor.’ George Bernard Shaw
PİSA GEZi REHBERİ;
Ulaşım: Türkiye’den Pisa’ya direkt ulaşım sağlayamazsınız. Ülkemizden Pisa’ya havayolu ile ulaşım sağlayabilmenizin en kolay yolu; İstanbul ya da Ankara’dan Roma’ya uçmak, daha sonra demiryolu ya da karayolu kullanmak. Türkiye’den Roma’ya; Türk Hava Yolları, Pegasus Airlines ve Alitalia firması ile uygun fiyatlara aktarmasız uçuş sağlayabilirsiniz, biletler yaz döneminde 200-250 TL, kış döneminde ise 150-200 TL arasında oluyor. Eğer herhangi bir Avrupa şehrinden Pisa’ya direkt havayolu ile gelecekseniz low cost firmalar uygun fiyatlı seferler düzenliyor, arama motorlarından fiyatları takip edebilirsiniz. Roma’dan Pisa’ya geçmek için tren kullanmak isterseniz; Frecci firmasına ait trenler ile 2 saat 30 dakikada aktarmasız olarak 29 Euro’ya, Intercity firmasına ait trenler ile 3 saatlik aktarmasız yolculukla 25 Euro’ya ve banliyö trenler olan Regionale trenler ile ortalama 15-20 Euro arası bir fiyata Pisa’ya gidebilirsiniz. Biletleri otomatik makinelerden alabilirsiniz. Küçük bir tavsiye vermem gerekirse; eğer Regionale trenler ile gidecekseniz bence bilet almayın çünkü kontrol olmuyor, gördüğüm siyahilerin tamamı biletsiz bindiler. Pisa’ya Roma’dan otobüs ile gitmek isterseniz bilet almanız gereken otobüs firması Megabus, bu firmadan kampanya tarihlerine göre 1 Euro’ya bile bilet alabilirsiniz. Senenin her döneminde trenden daha ucuza bilet satıyorlar. Bunların haricinde hemen hemen her gün Roma-Pisa arasında Blablacar aracılığı ile arabasına yol arkadaşı arayan birilerini bulabilirsiniz, aklınızda bulunsun. Floransa’dan Pisa’ya tren kullanarak gitmek isterseniz; tren 45 dakikada gidiyor ve biletler 8 Euro, bileti makinelerden alabilirsiniz. Yine Megabus firmasına ait otobüsler ile çok cüzzi miktarlara Floransa’dan Pisa’ya geçebilirsiniz. Dediğim gibi Blablacar’a bakmayı unutmayın çünkü çok daha rahat ve çok daha ucuz seyahat edebilirsiniz. Eğer Pisa’ya demiryolu ile gelmişseniz; tren garı Pisa’nın görülecek tek yeri olan Mucizeler Meydanı’na 15 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. Dilerseniz yürüyebilir dilerseniz de hemen tren garının önündeki meydandan yolun karşısına geçerek, sol tarafa giden Lam Rossa şehir içi otobüse binip meydanın kapısında inebilirsiniz. Yürüyerek gidecekseniz, tren garından çıktıktan sonra tam karşınızda kalacak olan caddeyi dümdüz devam edecek ve adım başı koyulan Pisa Kulesi tabelasını takip edeceksiniz. Pisa’ya otobüs ile gelmişseniz, otobüs sizi tam olarak Mucizeler Meydanı’nın kapısında indirecektir. Pisa’ya havayolu ile gelmişseniz, Pisa Gelileo Gelilei Havaalanı şehir merkezine 7 km uzaklıkta yer alıyor. Şehir merkezine giden tek bir şehir içi otobüs var, çıkış kapısından kalkıyor, tek yön bileti 1.20 Euro ve 10 dakikada şehir merkezinde oluyor. Eğer isterseniz yürüyerek de gidebilirsiniz, 20 dakikada yürüyerek şehir merkezine ulaşmak mümkün.
Konaklama: Pisa günübirlik gezilecek bir şehir yani konaklamaya ihtiyaç duymayacaksınız ama oldu ki şehre gece vardınız ve konaklamanız gerekti, o zaman ilk tercihiniz; gayet konforlu diyebileceğim ve son derece popüler olan, kendine ait mutfağı ve bahçesi olan, tren garının hemen arkasında yer alan Hostel Pisa olabilir, gecelik ücreti 10-15 Euro arası. İkinci tercihiniz; en az Hostel Pisa kadar popüler olan, mutfağında yemek yapabileceğiniz, bahçesinde masa tenisi oynayabileceğiniz, terasında şarabınızı içebileceğiniz, Mucizeler Meydanı’na 5 dakikalık mesafede yer alan, kadınlar için ayrılmış olan Female odası ve daha birçok imkân sağlayan Hostel Pisa Tower, gecelik ücreti ortalama 15 Euro. Üçüncü seçeneğiniz ise; Mucizeler Meydanı’na 5 dakikalık yürüyüş mesafesi uzaklığında olan, 3 kişilik odalarında her türlü imkânı bulabileceğiniz, mutfağında ücretsiz açık büfe kahvaltı sunan, Pisa’nın en popüler konaklama noktalarından birisi olarak kabul edilen BB A Casa Doina Tower, gecelik 15 Euro.
Yeme-İçme: Yemek olayını klasik yöntem olan Burger King-KFC-Mc Donald’s ya da dönerci ve pizzacılardan halledebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi İstanbul Kebab Bar’a giderseniz hem lezzetli bir kebap yer hem de az para ödersiniz. İtalya’nın olmazsa olmazlarından makarna ve pizza yemek isterseniz restoranlar; meydana çıkan cadde olan Via Santa Maria caddesinde bulunuyor, fiyatlar diğer İtalya şehirlerine göre gayet uygun. Fiyatlar sipariş edeceğiniz menüye göre değişkenlik gösterecektir ancak ortalama bir fiyat vermek gerekirse; bir tabak spagetti ve yanında kola 10-15 Euro arası, peynir ve domates ile yapılan pizza olan Margherita ve yanında kola yine 10-15 Euro arası diyebilirim.
Gece Hayatı: Pisa’da çok hareketli bir gece hayatı yok ancak diğer İtalya şehirlerinde de rastlayacağınız, bir İtalyan geleneği olan; akşam işten çıkan İtalyanların bir bara gidip hazırlanan açık büfe aperatiflerden atıştırarak kokteyl içme olayı ‘Aperitivo’ yapmak isterseniz Enoteca Vicolo Divino ve Orzo Bruno’ya gidebilirsiniz. Bunun dışında Borgo Stretto Bölgesi ve Garibaldi Meydanı’na giderseniz kafanıza göre bir mekân bulabilirsiniz. Şehrin en iyi, en popüler, en kalabalık ve her dönem farklı konseptlerde partiler yapılan gece kulübü; Via Simone Sancasciani 8 numarada yer alan Akua Keta Club. Pisa bir öğrenci şehri olduğu için özellikle hafta sonları Erasmus partisine rast gelebilirsiniz, bahar aylarında öğrenciler tarafından düzenlenen sokak partileri de eğlenceli bir ortama sahip. Eğer Couchsurfing aracılığı ile konaklıyorsanız ev sahibiniz mutlaka nerede parti yapılacağını biliyordur, danışınız.
Alışveriş: Magnet alacaksanız meydanda bulunan Bangladeş çadırlarında satış yapan ve Türkçe konuşan siyahi kardeşlerimizden, sıkı bir pazarlık sonucunda 1 ya da 2 Euro’ya alabilirsiniz. Yöresel bir şeyler almak isterseniz; Toscana Ekmeği, Monte Piano Zeytini ve Pecorino Peyniri alabilirsiniz. Bunların hepsini Garibaldi Meydanı’nda bulabilirsiniz. Pisa’ya has Biscotti denilen kurabiyelerden de mutlaka çantanıza koyun.
Pisa Gezilecek Yerler;
Pisa şehri özellikle gidilip gezilecek bir şehir değil; Floransa’dan ya da Roma’dan günübirlik gidilmesi gereken, 5-6 saatlik bir sürede rahatlıkla gezilebilecek kadar küçük bir şehir. Pisa’nın görülmesi gereken noktalarının tamamı, 1987 yılında Unesco tarafından koruma altına alınan Piazza Dei Miracoli ya da Square of Miracles yani Mucizeler Meydanı’nda bulunuyor. Bu meydan da görülecek noktalardan bahsedecek olursak;
Torre Pendente (Pisa Kulesi): Meydan da göreceğiniz ilk yapı; şüphesiz sırf hatırına Pisa’ya kadar gittiğiniz ünlü Torre Pendente ya da Pisa Tower yani Pisa Kulesi. Bu kule; ilk olarak aynı meydanda bulunan katedralin çan kulesi olması amacıyla yapımına 1173 yılında başlanıp 1350 yılında tamamlanan, 296 basamaklı ve 60 metre yüksekliğinde, üzerinde 7 tane çan olan ayrıca ünlü fizikçi Galilei’nin cisimlerin düşme hızı ve yerçekimi konusunda çeşitli deneyler yaptığı 8 katlı bir kule. Kulenin eğik olması ve her geçen gün biraz daha eğilmesi; alüvyon olan balçıklı toprak üzerine fazla derin olmayan bir temel ile yapılmaya çalışılmasından, mermerden yapıldığı için çok ağır olmasından ve üzerinde bulunduğu toprağın çok nemli bir toprak olmasından kaynaklanıyor. Kulenin devrilmemesi için bir tarafı uzun yapılmış ve temeli sağlamlaştırılmış. Kulenin bu kadar parlak olmasının sebebi ise topraktan yayılan nem. Kulenin inşaatı tamamlandığında eğim yaklaşık 1 derece yani 80 cm, 1990 yılında 5.5 derece, 2010 yılında ise yaklaşık 4 derece civarındaymış ve her 100 senede 7 cm eğiliyormuş. Kuleye tırmanmak isterseniz; 296 basamak tırmanmayı göze alacaksınız, 18 Euro’ya kıyacaksınız ve 40 kişi ile sınırlanan gruplardan birisine dâhil olacaksınız. Bu arada, bilet aldığınız andan itibaren 3 saat içinde kuleye girmiş olmak zorundasınız.
Duomo (Pisa Katedrali): Meydanda ki diğer bina heybeti ile dikkatinizi çekecek olan Duomo yani Pisa Katedrali. Duomo; yapımına ünlü mimar Buscheto tarafından 1064 yılında başlanılan, Pisa Başpiskoposu’nun 1092 yılından bu yana ikamet ettiği, 100 metre uzunluğunda ve 54 metre genişliğinde olan ayrıca dünyanın en iyi Romanesk katedrallerinden birisi olarak kabul edilen bir yapı. Katedralin içerisinde; süslü tavanlar, göz alıcı işlemeler, Pisa şehrinin koruyucu azizi Tino da Camaino’nun kemiklerinin bulunduğu mezar ve Papa VIII Gregory’in mezarı bulunuyor. Adının Duomo olmasının sebebi ise İtalya’da şehrin en büyük katedraline Duomo ismi veriliyor olması.
Battistero (Vaftizhane): Katedralin karşısında göreceğiniz yapı ise Battistero yani Vaftizhane. Burası; 12 Yy’da yuvarlak Romanesk tarzda inşa edilen, çevresinin uzunluğu 107 metre olan ve içerisinde bulunan salonda, koro tarafından bir eser sergilendiğinde sesin 2 km uzaklıktan duyulabildiği muhteşem bir akustiğe sahip olan bir yapı. Bu vaftizhane St. John’a adanmış ve kubbenin üstüne de heykeli konulmuş. Galileo’nun da vaftiz edildiği İtalya’nın en büyük vaftizhanesi.
Campo Santo Monumentale (Anıt Mezarlık): Meydanın kuzeyine ve katedralin yan tarafına düşen, yüksek duvarlı yatay yapı Campo Santo Monumentale yani Anıt Mezarlık. Bu mezarlık; yapımına 1278 yılında başlanılan ve 1464 yılında tamamlanan, gotik tarzda inşa edilen ve sonraki dönemlerde 3 şapeli olan bir kilise eklenen ayrıca 12’nci Haçlı seferi sırasında Pisa Başpiskoposu Ubaldo de Lanfranchi’in, buraya gömülecek cesetlerin 24 saat içinde çürüyerek yok olacağını söylemesi ile kutsal topraklar olarak kabul edilen bir mezarlık. Bu mezarlığa Kudüs’ten de toprak getirilmiş ve içerisinde; Roma dönemine ait büyük bir lahit koleksiyonu, duvarlarında ise Francesco Traini tarafından 1360 yılında yapılan çarmıha germe gibi çeşitli freskler görebilirsiniz. Kimi otoritelerce dünyanın en güzel mezarlığı olarak kabul edilen bir kompleks.
Spedale Nuovo Di Santo Spirito: Meydanda göreceğiniz son yapı ise Spedale Nuovo Di Santo Spirito. 1257 yılında inşa edilen bu yapı; yoksullar, hastalar, terk edilmiş çocuklar ve hacıların sığındığı ayrıca içerisinde Santa Chiara isimli küçük bir kilise bulunan ve 1979 yılından itibaren de Sinopias Müzesi olarak hizmetini sürdüren bir hastane yapısı.
Şehirde Bulunan Diğer Önemli Noktalar: Pisa’ya gereğinden fazla vakit ayırdıysanız ve hala zamanınız varsa, Mucizeler Meydanı’nın haricinde görebileceğiniz noktalar;
1- Ünlü heykeltıraş Pisano’a ait heykellerin ve katedral hazinelerinin bulunduğu Museo Dell’Opera Del Duomo Müzesi.
2- Anıt mezarlıkta bulunan, kırmızı aşı boyalı yeşilimsi ve kahverengi toprak rengi ile yapılan freskler gibi Camposanto fresklerinin orijinallerine ev sahipliği yapan Museo Delle Sinopie-Sinopias Müzesi.
3- 1545 yılında kurulan ve içerisinde; 1591 yılında inşa edilmiş botanik enstitüsü binası, bitki bahçeleri ve deniz kabukluları koleksiyonları ayrıca İtalya’da ilk inşa edilen demir çerçeveli sera bulunan, Avrupa’nın ilk üniversite botanik bahçesi Orto Botanico Di Pisa.
4- 1989 yılında bazı özel koleksiyonların sergilenmesi için hazırlanan, 17 ve 19. Yy’lar arasında burada yaşayan aristokratların yaşam tarzını gösteren ve içerisinde; tarihi zırhlar, İtalyan ve Flaman sanatçılara ait resimler ve resmi portrelerini görebileceğiniz Palazzo Reale yani Ulusal Müze.
5- 1230 yılında Gotik tarzda inşa edilen, 1870 yılında Arno Nehri’nin taşkın felaketlerinden korunması için bulunduğu yerden sökülerek bugün ki daha yüksek konumlu yerine taşınan ayrıca isminin sonuna; 1335 yılında Hz. İsa çarmıha gerildiğinde başında bulunan taç’ın diken parçalarından birisinin buraya getirilmesiyle diken kelimesinin İtalyanca’sı olan Spina kelimesi eklenen Santa Maria Della Spina Kilisesi.
6- Stephen Şövalyeleri’nin karargâhı olması amacıyla, 1560-1564 yılları arasında inşa edilen bir saray yapısı olan Palazzo Della Carovana.
7- 17. Yy’da inşa edilen ve içerisinde; Donatello tarafından yapılan bir büst ve çeşitli sanatçıların resimlerini ayrıca 16 - 18. Yy’lar arasındaki deniz savaşlarında elde edilen, 1571 yılında yapılan Lepanto deniz savaşında ele geçirilen Ali Paşa Amiral gemisinin savaş flaması gibi ganimetleri görebileceğiniz Santo Stefano Dei Cavalieri Kilisesi.
8- İçerisinde; Pisa şehri ve çevresindeki kiliselerin orijinal eserlerinin, 12 ve 15. Yy’lar arasındaki dönemden Pisano Giovanni Martini Masaccio gibi sanatçılara ait değerli tabloların ve heykellerin sergilendiği Museo Nazionale Di San Matteo Müzesi.
9- 1998 yılında San Rossore İstasyonu çevresindeki alanda yürütülen çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan şehrin antik liman kalıntılarını, antik Medicei cephaneliklerini ve eski gemi kalıntılarını görebileceğiniz Eski Gemiler Müzesi.
Şehir Dışında Bulunan Diğer Noktalar;
1- Şehir merkezine 20 km mesafede yer alan, kumlu plajlarıyla ünlü bir bölge olan ayrıca güzel ve temiz plajlar, restoranlar ve dükkânlar bulabileceğiniz Viareggio.
2- 18. Yy’da bölgeden çıkarılan, İtalya mimarisinin mihenk taşı olan ve ultra beyaz renge sahip Carrara ismi verilen mermer blokların nakliyesi için inşa edilen ve 300 metre uzunluğunda olan, çevresinde Apuan Alpleri bulunan ayrıca Toskana Riviera’sı da denilen Forte Dei Marmi Bölgesi.
3- Pisa’ya Floransa ya da Roma’dan sonra gideceksiniz ama oraya kadar gitmişken Pisa’ya 90 km uzaklıkta yer alan, kartpostallık manzara sunan, İtalya’nın en ünlü köylerinden birisi olan Cinque Terre’ye de mutlaka gidin. Tren kullanarak kolayca bu köye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bilet fiyatları çok uygun.
4- Şehre gayet yakın bir konumda yer alan, henüz 10 yıllık bir turizm hayatına sahip, insanların bisikletleri ile gezindikleri, dış dünyadan uzak ve gerçekten huzur dolu bir ortam sunan Lucca Kasabası’na da vakit ayırabilirsiniz.
Pisa Hakkında Faydalı Bilgiler;
1- Pisa çok küçük, yukarıda da bahsettiğim gibi özellikle gelinecek değil ancak yol üstü uğranılacak bir şehir. Toplu taşımaya ihtiyacınız yok, yürüyerek tüm şehri gezebilirsiniz.
2- Eğer Mucizeler Meydanı’ndaki tüm yapıları gezmek isterseniz gişede satılan kombine biletlerden satın alın, neredeyse tamamını yarı fiyatına ziyaret edebilirsiniz.
3- Pisa bir öğrenci şehri olduğu için İtalya gezinizde uğrayacağınız en ucuz şehir diyebilirim o yüzden kıymetini bilin.
4- Pisa’da şebeke suyu içilebilir durumda o yüzden para verip de su satın almayın. Herhangi bir musluktan doldurup içebilirsiniz. İtalya’nın genelinde kolayca çeşme bulabilirsiniz o yüzden Pisa’da da gördüğünüz ilk kaynak suyundan şişenizi doldurun.
5- Çantanızı bırakmak isterseniz, tren garında ve havaalanında luggage var. Garda bulunan luggage’a sadece 12 saatliğine bırakabiliyorsunuz ve saat 19.00’da çantanızı almak zorundasınız, günlük ücreti 3 Euro. Havaalanında ise yine 19.00’da almak üzere bırakabilirsiniz, günlük ücreti 7 Euro.
6- Dışarıda sabahlamayı düşünüyorsanız; havaalanında yatamazsınız çünkü gece kapanıyor ama tren garında çok rahat yatabilirsiniz. Meydanda bulunan Mc Donald’s 24 saat açık, orada da uyuklayabilirsiniz.
7- Tren garının karşısında kolaylıkla bulabileceğiniz İstanbul Kebab Bar’a mutlaka uğrayın, sahibi çok misafirperverdir. Çantanızı bırakabilir, çok uygun fiyata ya da ücretsiz olarak yemeğinizi yiyebilir ve internetini kullanabilirsiniz.
8- Bilet alacağınız yerlerde öğrenci indirimi istemeyi unutmayın. Isic kartınız yanınızda olsun yoksa Türkiye öğrenci kimliğinizi kullanın. Hangi ülkede okuduğunuzu sorarlarsa Yunanistan falan deyin zira AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarının öğrencilerini öğrenciden saymayabiliyorlar.
9- Ucuz market ararsanız; Via Pietrasantina caddesine gidin ve Lidl Market’i bulun, bedavadan biraz pahalıya alışveriş yapabilirsiniz. Diğer seçenekleriz ise Conad ve Eurospin. Bu marketler de neredeyse Lidl kadar ucuz diyebilirim.
10- Kahvaltı için Piazza Arcivescovado’da bulunan Subway’den sandviç yaptırın, büyük boy ekmek olsun, ikiye böldürün yarısını sabah yarısını öğlen yiyin ki iki öğünü de aradan çıkarmış olun. Isic kartınızı gösterin ve öğrenci indirimi isteyin.
*Bu arada ünlü fizikçi Galileo Galilei Pisa doğumlu.
*Pisa’ya ne kadar zaman ayırmalı derseniz, günü birlik gidilip dönülebilir ancak vakit sorununuz yoksa 1 gece kalmanızda fayda var.
Yorumlar