Pasaport & Vize
PASAPORT: Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti haricinde bildiğiniz üzere yurtdışı seyahatlerimiz için edinmemiz gereken ilk şey pasaport. İstanbul’da yaşamıyorsanız çıkarması öyle çok da zahmetli bir iş değil ancak İstanbul’da ikamet edenler randevu alma konusunda bir nebze de olsa sıkıntı yaşayabiliyorlar. Pasaportlar ülkelere ya da mesleklere göre belirlenmez yani İtalya için farklı İspanya için farklı pasaport çıkarma gibi bir durum söz konusu değil, aynı şekilde doktorlara ayrı öğretmenlere ayrı pasaport da verilmez, arada ki tek fark mesleki statünüze göre yeşil pasaport alma hakkınızın bulunabileceğidir. Pasaport süresini uzatma uygulaması artık tedavülden kalktı yani pasaportunuzun süresi bittiği an da kullanım dışı oluyor ve tekrar pasaport çıkartmak zorunda kalıyorsunuz. Dünyanın en pahalı pasaportunu kullandığımızdan haberiniz vardır o yüzden pasaport çıkartmak için gerekli evrakları toplamaktan ziyade en çok canınızı sıkacak olan durum ödeyeceğiniz pasaport harç ücreti olacaktır. Pasaportunuzu çıkardıktan sonra yıpranmaması için azami ölçüde özen göstermeniz gerekiyor çünkü yıpranan pasaportlar hem vize alırken hem de ülkelere giriş yaparken başınızı ağrıtabilir. Size tavsiyem 10-15 liraya satılan pasaport kılıflarından almanızdır. Yurtdışı seyahatlerinizde sahip çıkmanız gereken en önemli parçanız yine pasaportunuz ancak kaybederseniz de dünyanın sonu değil. Yurtdışında pasaport kaybetme durumunda yapmanız gerekenleri öğrenmek için Pasaport Kaybetme & Hırsızlık bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Pasaport Çeşitleri: Şu an tedavülde olan 4 çeşit Türk pasaportu var. Mesleki durumunuza ve katılmayı planladığınız uluslararası organizasyonlara göre farklı pasaportlar alabiliyorsunuz. Eski tip pasaportlar artık kullanılmıyor, yeni pasaportların üzerinde bulunan barkodlar yabancı ülkelerin girişlerinde bilgisayara okutularak; parmak iziniz, tüm kimlik bilgileriniz, almış olduğunuz vizeler, daha önce giriş çıkış yaptığınız ülkeler ve giriş çıkışlar ile alakalı tüm detaylar görülebiliyor. Şu an tedavülde olan pasaportların değiştirilmesi amacıyla Kasım 2016 tarihi itibari ile yeni pasaportların dağıtımına başlanılması ön görülüyor yani pasaport çıkarmak için yeni tip çipli pasaportların çıkmasını beklemeniz de fayda var.
1- Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport: Herhangi bir mesleki statüye sahip olmadan tüm Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının alabildiği standart pasaport türü. Mesleğiniz, yaşınız ya da sosyal konumunuz ne olursa olsun bordo pasaport alabilirsiniz. Bordo pasaportlar; 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 4-10 yıllık olarak düzenleniyor, bu sürelerin sonunda pasaportunuzu yenilemeniz gerekiyor. Yurtdışına önümüzdeki yıllarda da çıkma gibi bir düşünceniz varsa uzun süreli bir pasaport almak sizi yeniden harç parası yatırıp tekrar pasaport çıkarmakla uğraşma derdinden kurtaracaktır. 2016 yılı için belirlenen pasaport harç ücretleri şu şekilde; 6 aylık pasaport: 199.2 TL, 1 yıllık pasaport: 250.8 TL, 2 yıllık pasaport: 353.9 TL, 3 yıllık pasaport: 465.8 TL ve 4-10 yıllık pasaportlar: 620.6 TL. Burada bilmeniz gereken en önemli konu 6 aylık pasaportlara vize verilmiyor olması yani vize isteyen bir ülkeye seyahat etmek gibi bir düşünceniz varsa en az 1 yıllık pasaport almanız gerekiyor. Vize alma ile uğraşmaktansa vize istemeyen bir ülkeye seyahat etmek istiyorsanız Vizesiz Gidilen Ülkeler bölümünü ziyaret ederek hangi ülkelere vize almadan gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Eğer 25 yaşını doldurmamışsanız ve herhangi bir eğitim kurumunda öğrenciyseniz sadece 87.5 TL defter ücretini yatırarak harç ödemeden bordo pasaport alma hakkınız bulunuyor, bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Harçsız Pasaport Nasıl Alınır ? bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Çıkarmak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar;
a- İstanbul’da ikamet ediyorsanız ilk yapmanız gereken E-pasaport adresine girerek randevu almak olmalıdır çünkü yoğunluktan dolayı aynı gün ya da ertesi gün için randevu alamayabilirsiniz, bir an evvel randevunuzu alın. Eğer; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa haricinde küçük bir ilde ya da ilçelerinde yaşıyorsanız randevu almadan gidip sıra numarası alarak da başvuru yapabilirsiniz.
b- Herhangi bir banka şubesine giderek almak istediğiniz pasaport türüne ait harç ücretini yatırıyor ve makbuzunuzu alıyorsunuz. Banka görevlisine almak istediğiniz pasaportun süresini söylüyor ve ona göre para yatırıyorsunuz. Ücreti, defter parası ayrı harç parası ayrı olarak yatırmıyorsunuz yani toplam bedel neyse onu ödüyorsunuz.
c- Son 6 ay içerisinde çekinmiş olduğunuz biometrik fotoğrafınız yoksa herhangi bir fotoğrafçıya gidiyorsunuz ve pasaport başvurusu için biometrik fotoğraf çekinmek istediğinizi söylüyorsunuz.
d- Randevu gününüz geldiğinde; kimliğiniz, 2 adet biometrik fotoğrafınız ve bankadan aldığınız makbuz ile Pasaport Şube Müdürlüğüne gidiyorsunuz. Burada parmak iziniz alınarak başvurunuz yapılıyor yani bir başkası sizin yerinize pasaport başvurusu yapamaz. Gerekli işlemler tamamladıktan sonra pasaportunuzun gelmesini istediğiniz adresi söylüyorsunuz ve 7 gün içerisinde pasaportunuz belirtmiş olduğunuz adrese teslim ediliyor.
Not: Eğer daha önceden almış olduğunuz ve süresi biten bir pasaportunuz varsa yeni pasaportunuzu çıkarmaya giderken eski pasaportunuzu da yanınızda götürmeniz gerekiyor. Yeni pasaport çıkarmak için eski pasaportunuzun süresinin bitmesi gerekmiyor yani eski pasaportunuzun hala geçerli kullanım süresi varsa bile siz daha uzun süreli bir pasaport almak istiyorsanız da alabilirsiniz. Diyelim ki; 3 yıllık pasaport aldınız ve hala süresinin bitmesine 6 ay var, yukarıda ki adımları izleyerek pasaport başvurusu yapıyorsunuz, eski pasaportunuz delgeç ile delinerek size tekrar teslim ediliyor ve 7 gün sonra da yeni pasaportunuzu teslim alıyorsunuz. Unutmayın pasaport süresi uzatmak diye bir durum yok yani yeni pasaport almanız gerekiyor.
2- Hususi ( Yeşil ) Pasaport: Tüm Avrupa ülkelerine ve dünya üzerinde toplamda 137 ülkeye vizesiz seyahat etme imkânı sunduğu için gerçekten bulunmaz bir nimet diyebiliriz ki zaten kolay kolay da bulunamıyor. Vize istemeyen ülkeleri tek tek saymaya gerek yok kısaca yeşil pasaport sahibi iseniz; ABD, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Rusya haricinde neredeyse istediğiniz tüm ülkelere vize almadan seyahat etme imkânınız var diyebiliriz. Dış İşleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde bulunan Vizeuygulamaları sekmesinde ülkelerin vize politikalarına dair geniş ve kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yeşil pasaport size elbette ülkelerde süresiz kalma imkânı, çalışma ya da oturum izni sağlamıyor, sadece vize almadan gidebileceğiniz tüm ülkelerde 180 gün içinde 90 gün kalma imkânı sunuyor. Sadece diyorum ama aslında Avrupa’ya vize almadan seyahat etmenin ne büyük bir nimet olduğunu bilin çünkü Schengen vizesi almanın zorluğunu bordo pasaport sahipleri çok iyi bilirler. Yeşil pasaport standart 4 yıllık olarak düzenleniyor ve 4 yılın sonunda, o yılın defter bedelini yatırarak tekrar çıkarmanız gerekiyor. Yeşil pasaport alırken harç ücreti ödemenize gerek yok yani bankaya sadece 87.5 Lira defter parası yatırmanız yeterli.
Yeşil pasaport alma hakkına sahip olanlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar, birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda olan devlet memurları, rektörler, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gidenler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri. Bunların haricinde il ve ilçe belediye başkanları da görevleri süresince hususi pasaport alma hakkına sahiptir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşleri de boşanma durumu söz konusu olmadığı sürece eşleri üzerinden yeşil pasaport alabilir. Yeşil pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşleri başkası ile evlenmemiş ise yine eşi üzerinden yeşil pasaport alabilir. Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların yetişkin olmayan veya yetişkin olsalar dahi yanlarında yaşayıp ve iş sahibi olmayan ancak öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının dolduğu güne kadar, yine yetişkin olsalar dahi evli ve iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da yeşil pasaport verilir. Yeşil pasaport alma hakkı bulunanların sadece eşleri ve çocukları yeşil pasaport alabilirler yani anne ve babalar, çocukları üzerinden yeşil pasaport alamazlar. Lisans mezunu olan polis memurları 8 sene fiilen çalıştıktan sonra kurumlarından aldıkları görev belgesi ile yeşil pasaport alabilirler. Yeşil pasaport alma hakkına sahip olabilecek kadar görev yapmış olan devlet memurları istifa ettiklerinde ya da emekli olduklarında yine daha önce çalıştıkları kurumdan görev belgesi alarak yeşil pasaport alabilirler ancak görevden uzaklaştırılanlar bu haktan mahrum bırakılır.
Yeşil pasaport çıkarmak için izlemeniz gereken adımlar, yukarıda yazılı bordo pasaport çıkarma adımları ile aynı. Sadece tek fark yeşil pasaport alabilmenizi sağlayacak olan, yetkili amirce imzalanmış ıslak imzalı görev belgesini edinmek. Anne ya da babaları üzerinden yeşil pasaport almak isteyen öğrenciler başvuruya giderken üzerinden pasaport alacakları anne ya da babaları ile birlikte gitmek zorundalar ayrıca ek olarak son 6 ay içerisinde aktif olarak öğrenimine devam ettiğini gösteren öğrenci belgesi ve anne ya da babasına ait görev belgesini götürmelidir. 18 yaşından küçük olanlar anne ve babaları üzerinden pasaport alabilmek için noterden onaylı muvafakatname almalıdır. Yeşil pasaport ile yurtdışı seyahati yapabilmeniz için en az 3 ay geçerli kullanım süresi bulunması gerekiyor yani süresi 2 ay sonra dolacak olan yeşil pasaport ile seyahat edemezsiniz.
3- Hizmet (Gri) Pasaportu: Bu pasaport türünü henüz yeşil pasaport almaya hak kazanamamış ve herhangi bir kamu kurumunda çalışanlar; görevleri nedeniyle çalıştıkları kurum aracılığı ile yurtdışına gidebilmek amacıyla sadece yurtdışı görevi sürecince kullanabilmek üzere alabilirler. Gri pasaport alacak kişilerin kurumlarını temsilen; konferans, seminer, sempozyum, müsabaka, bilimsel etkinlikler yada kültürel etkinlere vs. katılmaları ve bunu belgelemeleri gerekiyor. Sarı basın kartı olanlar, Türk Hava Kurumu çalışanları ve Türk Kızılay Cemiyeti’nde görev alanlar da kurumlarından alacakları görev yazısı ile bu pasaport türünden faydalanabilirler. Gri pasaport alma hakkı bulunan bireylerin eşleri ve çocukları da aynı haktan yararlanabilirler, şartlar yeşil pasaport alabilme şartları ile aynıdır ancak gri pasaport alma hakkı bulunan bireyden ayrı olarak seyahat edemezler yani gri pasaportu eşiniz ya da anne-babanızın üzerinden almışsanız onunla birlikte seyahat etmek zorundasınız. Gri pasaport almak için izlemeniz gereken adımlar yeşil pasaport almak için izlenilen adımlar ile aynı yani başvuruya; kurumunuzdan yurtdışında katılacağınız göreve ait görev yazısı ve kurumunuzda çalıştığınıza dair görev belgesi ile gitmeniz gerekiyor. Gri pasaport ile tıpkı yeşil pasaport gibi tüm Avrupa ülkelerine ve ABD, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Rusya haricinde neredeyse tüm dünya ülkelerine vize almadan seyahat edebilirsiniz.
Gri pasaport en az 6 aylık ve en çok 5 yıllık olmak üzere düzenlenir ve görev bitiminde gri pasaportu iade etmeniz gerekir. Başvuruya giderken hali hazırda kullanıyor olduğunuz bir pasaportunuz varsa yanınızda götürüp teslim ettikten sonra gri pasaportu alabilirsiniz. Görev bitiminde gri pasaportu kurumunuza ya da direkt olarak Pasaport Şube Müdürlüğü’ne iade ediyor ve normal pasaportunuzu geri alıyorsunuz. Gri pasaport almak için harç ücreti yatırmanız gerekmiyor yani sadece 87.5 TL olan defter ücretini yatırmanız yeterli.
4- Diplomatik (Siyah) Pasaport: Bu pasaport türü halen görev yapan; milletvekillerine, milletvekili olmayan bakanlara, üst düzey mahkeme başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcılarına, Orgeneral ve Oramirallere, Emekli Cumhurbaşkanlarına, emekli TBMM başkanlarına, geçmişte görev yapmış başbakanlara, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, üst düzey müsteşarlara, Diyanet İşleri Başkanına, valilere, Büyükşehir Belediye Başkanlarına, Büyükelçilere, Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerinin nezdinde memur edilen Müşavirlere, Ateşelere ve muavinlerine ayrıca hükümet adına ve milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılar, kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya milletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilen siyasi kuryelere verilen bir pasaport türüdür. Herhangi bir harç bedeli ödenmeden alınır ve eşler ile çocuklar da refakat şartı ile aynı haktan faydalanabilirler. Diplomatik pasaportlar en az 2 yıl geçerli olmak üzere düzenlenir ve 2 yılın sonunda görev süresince uzatılır.
* Pasaport başvurunuzun durumunu E-Devlet uygulaması üzerinden yada E-pasaport adresi üzerinden takip edebilirsiniz.
SCHENGEN VİZESİ: Yeşil ya da gri pasaport alma hakkı bulunmayanlar için pasaport almakla her şey bitmiyor tabi, Avrupa ülkelerini gezmek isteyen bordo pasaportluların önünde bir de Schengen vizesi alma engeli duruyor. Gezmeyi seven herkesin hayalinde Paris’e gidip Eyfel Kulesi’ni görmek, Roma’ya gidip Kolezyum’u gezmek ya da Amsterdam’a gidip sokaklarında dolaşmak vardır diye düşünüyorum, işte tüm bu hayalleri gerçekleştirmenin yolu Schengen vizesi almaktan geçiyor. Aslında istenilen evrakları eksiksiz olarak tamamlayıp teslim ettikten sonra alması o kadar da zor değil ancak kolay da olsa evrak toplama işi ve vize alırken ödenilen para can sıkıyor.
Schengen Anlaşması; 1985 yılında yürürlüğe giren, üye ülkeler arasında sınır kontrollerini devre dışı bırakan ve serbest dolaşım imkânı sağlayan bir uygulama. Anlaşma imzalandıktan sonra Avrupa kıtası üzerindeki üye ülkelerin sınır geçişlerinde bulunan gümrük kapıları kapatıldı yani aslında resmi olarak ülkelerin sınırları yerinde duruyor sadece gümrük kontrolü yok. 2016 yılı itibari ile Schengen Bölgesi’ne üye olan ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Yunanistan. Bu ülkelerin haricinde Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya da aday ülkeler yani Schengen vizesi ile bu ülkelere de giriş yapılabiliyor. Konunun özeti şu; herhangi bir Schengen üyesi ülkeye giriş yaptıktan sonra tüm Schengen ülkelerine pasaport kontrolü olmadan gidebiliyorsunuz, örneğin; İstanbul’dan uçağa bindiniz ve Berlin’e indiniz, pasaport kontrolünden geçtikten sonra artık tüm Avrupa sizin. İsterseniz Hollanda’ya isterseniz Danimarka’ya gidin, canınız nereyi isterse, sınır yok pasaport kontrolü yok yani İstanbul’dan Ankara’ya gider gibi. Tabi bu hiçbir zaman pasaport kontrolü olmayacak anlamına gelmiyor, sınır geçişlerinde nadiren de olsa polisler toplu taşıma araçlarının yolcularına pasaport kontrolü yapabilirler ancak Schengen vizenizin geçerliliği devam ediyorsa bu durum sizin için bir sorun teşkil etmez.
Schengen vizesinin 4 farklı türü var. A tipi Schengen Vizesi; Schengen ülkesini sadece başka bir ülkeye giderken aktarma yapmak için kullanacaksanız havaalanlarında transit geçiş yapmanıza imkân sağlayan vize, Schengen ülkelerinin birçoğu transit geçişleri sorun etmediği için çok da ihtiyaç duyulan bir vize türü değil. C tipi Schengen Vizesi; Schengen ülkesine turistik amaçlı yapılacak seyahatler için verilen, kalış süresi ve giriş hakkı sayısı konsolosluk tarafından belirlenen turist vizesi. D tipi Schengen Vizesi; Başvuru yapılan Schengen ülkesinde konsolosluk tarafından belirlenen süre kadar çalışma, eğitim vb. durumlar için verilen ve aynı zamanda oturum izni de sağlayan ulusal vize türü yani Erasmus amacıyla Schengen ülkesine gidecekseniz alacağınız vize türü D tipi Schengen vizesi. Eğer C tipi Schengen vizesi almışsanız Schengen Bölgesi’nde istediğiniz ülkeler arasında seyahat edebilir yani ülke değiştirebilirsiniz ancak D tipi Schengen vizesi almışsanız bu ulusal vize teknik olarak sadece aldığınız ülke için geçerlidir ve başka ülkelere seyahat etme imkânı sağlamaz. Tabi bu durum prosedür gereği böyle yani çok fazla uygulanmıyor ancak ülke geçişlerinde pasaport kontrolüne denk gelirseniz sorun yaşayabilirsiniz. Yeşil pasaport sahibi de olsanız Erasmus amacıyla gidecekseniz D tipi Schengen vizesi almanız gerekiyor, oturum izni alabilmek için bu vizeye ihtiyacınız olacak.
Schengen vizesi verilirken Schengen Bölgesi’ne kaç kez girip çıkabileceğinize ve Schengen Bölgesi’nde ne kadar süre kalabileceğinize dair sınırlamalar getirilerek verilir. Eğer size verilen vize tek girişli vize ise; Schengen Bölgesi’ne sadece bir kez giriş yapabilir ve bölgeden çıktıktan sonra tekrar giremezsiniz, diyelim ki; İtalya’dan tek girişli Schengen vizesi aldınız, bu vize ile İtalya’ya gidebilir ve oradan diğer Schengen ülkelerine geçebilirsiniz ancak Schengen ülkelerinin haricinde bir ülkeye geçer ve tekrar Schengen ülkesine dönmek isterseniz dönemezsiniz. Çift girişli vize almışsanız Schengen Bölgesi’ne 2 kere giriş çıkış yapma hakkınız vardır. Çok girişli almışsanız istediğiniz kadar Schengen Bölgesi’ne giriş çıkış yapabilirsiniz. Vizenin üzerinde bulunan ‘Number of Entries’ bölümünde tek girişli vizeler için 01, çift girişli vizeler için 02 ve çok girişli vizeler için MULT ibaresi bulunur. Alacağınız Schengen vizesi ile Schengen Bölgesi’nde ne kadar süre kalabileceğiniz konsolosluk tarafından belirlenir ve vizenin üzerinde bulunan ‘Duration Of Stay’ bölümüne yazılır. Vizenin geçerlilik süresi ayrı, kalış süresi ayrıdır şöyle ki; 1 ay geçerli olan vize ile 10 gün, 3 ay geçerli olan vize ile 30 gün, 6 ay geçerli olan vize ile 90 gün, 1 yıl geçerli olan vize ile 180 gün boyunca Schengen Bölgesi’nde kalabilirsiniz. Diyelim ki Multi yani çok girişli 3 aylık vize aldınız; yurtdışına gittiniz ve 10 gün kalıp geri döndünüz kalış hakkınızdan 10 gün eksildi, daha sonra tekrar gittiniz 10 gün daha kaldınız ve kalış hakkınızdan 5 gün daha eksildi böylece vizenin süresi bitene kadar 15 gün kalış hakkınız kaldı yani tekrar tekrar gidip toplamda 15 gün daha Schengen Bölgesi’nde kalabilirsiniz. Konsolosluğun vizeye basacağı kalış süresi farklılık gösterebilir yani 3 ay içinde 30 gün değil de 20 gün kalma hakkı da verebilir bu tamamen konsolosluğun inisiyatifinde olan bir durum ama standartlar böyledir. Tek girişli vize almışsanız kalış gününüzü son güne kadar kullanın çünkü bölgeden çıktıktan sonra aynı vize ile tekrar Schengen Bölgesi’ne giremeyeceksiniz. Çok girişli vizeniz varsa her gidişinizde kaç gün kaldığınızı iyi hesaplayın çünkü fazladan kalırsanız hem ülkeden çıkarken sıkıntı yaşarsınız hem de tekrar vize başvurusu yaparken. Bu durum vizenizin süresi içinde geçerli yani vizenizin süresi dolmadan Schengen Bölgesi’nden çıkmanız gerekir aksi takdirde başınız çok ağrır.
Prosedür gereği Schengen vizesini en çok hangi ülkede kalacaksanız o ülkeden almanız ve Schengen Bölgesi’ne vize aldığınız ülkeden girmeniz gerekir. Diyelim ki; yurtdışı gezi rotanızı İspanya, Hollanda, Belçika, Almanya olarak belirlediniz ve bu ülkeler içerisinde en fazla İspanya’da kalmayı düşünüyorsunuz, bu durumda vize başvurusunu İspanya’ya yapmak ve ilk olarak da İspanya’ya gitmek zorundasınız. Tabi bu durum sadece prosedür gereği böyle ve bu prosedürleri aşmak tamamen sizin elinizde. En kolay vize veren ülkeler hangileri ise o ülkeler için göstermelik uzun süreli konaklama rezervasyonları yaparak ve yine göstermelik dönüş bileti alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Diyelim ki İspanya’dan vize alacaksanız ama İspanya’da çok fazla kalmayacaksanız; giriyorsunuz rezervasyon sitelerine, Barselona için 8-10 günlük göstermelik konaklama rezervasyonu yapıyorsunuz, ardından THY ya da Pegasus’dan gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu yapıp çıktısını alıyorsunuz, diğer evraklarla birlikte İspanya Konsolosluğu’na başvurunuzu yapıyorsunuz. Yalnız bu söylediklerim sadece Schengen Vizesi için geçerli, eğer İngiltere Vizesi'ne için başvuru yapacaksanız uçak biletlerinizin ve otel rezervasyonlarınızın vize işlemleri süresince confirme kalması gerekiyor, yani İngiltere bu konularda işi sıkı tutuyor. Bu yüzden İngiltere Vizesi'ne başvuru yapacağınız zaman sıkıntı yaşamak istemiyorsanız her türlü riski göze alarak uçak biletlerini satın almanız ve otelleri confirme etmeniz gerek. Schengen vizesinde ilk girişi vize aldığınız ülkeden yapmak çok önemli bu konuya dikkat edin, eğer İtalya’dan vize alıp ilk girişi İspanya’dan yaparsanız pasaport kontrolünde herhangi bir sorun yaşamasanız bile tekrar vize başvurusu yaparken vizeyi doğru kullanmadığınız için sıkıntı yaşar hatta vize alamayabilirsiniz. İlk girişi vize aldığınız ülkeye yaparak sorumluluğunuzu yerine getirmiş oluyorsunuz, sonraki yurtdışı seyahatlerinizde aynı vize ile istediğiniz Schengen ülkesine gidebilirsiniz. Şöyle ki; İtalya’dan vize aldınız, ilk girişi İtalya’dan yaptınız ve Avrupa’da gezip geri döndünüz, sonraki yurtdışı seyahatinizde Schengen Bölgesi’ne İtalya’dan girmek zorunda değilsiniz istediğiniz ülkeden girebilirsiniz hem pasaport polisleri uğraştırmaz hem de vizeyi doğru kullanmış olursunuz. Almanya, Hollanda ve Belçika gibi Türk popülasyonunun fazla olduğu ülkeler bu konuda çok katı davranırlar yani İtalya’dan aldığınız Schengen vizesi ile ilk girişi Almanya’ya yapmaya çalışırsanız büyük ihtimalle pasaport kontrolünde sıkıntı yaşar onlarca soruya maruz kalırsınız. Vize aldığınız ülkeye hiç uğramadan istediğiniz Schengen ülkesine rahatlıkla giriş yapabilirsiniz, pasaport polisleri birkaç sorudan sonra giriş damgasını basar ancak tekrar Schengen vizesi almak gibi bir düşünceniz varsa ilk girişi vizeyi aldığınız ülkeden yapmaya gayret edin.
Vize almış olmanız o ülkeye mutlaka girebilecek olduğunuz anlamına gelmez. Sizi ülkeye alma inisiyatifi tamamen pasaport polisindedir yani vizeniz olsa bile pasaport polisi size ülkeye almayabilir. Pasaport kontrolünde sorun yaşamak istemiyorsanız dönüş biletinizin çıktısı, konaklama rezervasyonlarının çıktısı, seyahat sigortası ve nakit paranız yanınızda olsun. Pasaport kontrolüne geldiğinizde pasaport polisi size hiçbir soru sormadan giriş damgasını basabilir ya da tüm belgelerinizi görmek isteyebilir, artık bu sizin şansınıza kalmış olan bir durum. Soru soracaksa muhtemelen ne amaçla geldiğinizi ve kaç gün kalacağınızı sorar, belge görmek isterse de konaklama rezervasyonlarınızı ve dönüş biletinizi görmek ister. Diyelim ki İspanya’dan vize aldınız ve İtalya’dan giriş yaptınız, pasaport polisi size neden İspanya’dan girmediğinizi soracaktır, bu durumda söylemeniz gereken; İtalya’da sadece 1-2 gün kalacağınız ve daha sonra İspanya’ya geçerek tatilinizi orada tamamlayacağınız yani uzun süreli kalacağınız ülkenin İspanya olduğu. Bunu ispatlamak için yola çıkmadan önce rezervasyon sitelerinden İspanya için göstermelik rezervasyon yapıp ve dönüş bileti için de THY ya da Pegasus’tan yine göstermelik rezervasyon yapıp çıktısını yanınıza alabilirsiniz, polis sorarsa çıktıları göstererek İspanya’da uzun süreli kalacağınızı ispatlayabilirsiniz.
En kolay vize veren ülkeler; Yunanistan, İtalya ve Fransa. En zor vize veren ülkeler ise; Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika. Yunanistan hem sınır komşumuz olmasından hem de ekonomik kriz yaşıyor olmasından dolayı zahmetsiz ve uzun süreli Schengen vizesi verebiliyor. İtalya Türk turistlerin yoğun rağbetinden dolayı ve Fransa ise terör olaylarından dolayı yaşadığı turist kaybından ötürü kolay ve uzun süreli vize verebiliyor. Benim tavsiyem Yunanistan’dan almanız çünkü vizeyi doğru kullanmak adına sınır komşumuz olduğu için kolayca günü birlik giriş-çıkış yapabilirsiniz, Yunanistan’a giriş çıkış yaptıktan sonra istediğiniz ülkeye gidin, hem vizeyi doğru kullanmış olursunuz hem de gideceğiniz ülkede pasaport polisinin sorularına maruz kalmazsınız. Almanya, Avusturya, Hollanda ve Belçika ise yaşayan Türk popülasyonun yoğunluğundan ve giden Türklerin akrabalarının yanına yerleşerek geri dönmeyeceklerinden korktukları için çok zor ve kısa süreli vize verebiliyor. Tabi bu kesin bir yargı değil yani İtalya’dan kısa süreli ya da Almanya’dan uzun süreli vize de alabilirsiniz, bu tamamen başvuru yaparken sunacağınız evraklara ve vereceğiniz güvene bağlı. Vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda şikâyette bulanabileceğiniz herhangi bir makam yok yani tamamen konsolosluk yetkililerinin insafına kaldınız, eğer başvurunuz reddedilirse dilekçe yazarak itiraz edebilir ya da vizeniz çıkar ve sunduğunuz seyahat planına yetmeyen sürede verilirse yine dilekçe ile itiraz edip vizenizin süresini uzatabilirsiniz.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler: Hangi ülkeden başvuru yapacak olursanız olun istenilen belgeler % 90 aynıdır o yüzden İspanya için ayrı ya da İtalya için ayrı evrak toplamanız gerekmiyor. Arada ki tek fark hangi ülkeye başvuru yapacaksanız o ülkeye ait başvuru formunu doldurmanız.
Tüm Meslek Grupları Çalışanları İçin Genel İstenilen;
1- Pasaport: Başvuru yapacağınız pasaportunuzun en az 3 aylık kullanım süresi ve en az 2 adet boş sayfasının bulunması gerekiyor ayrıca ilk kez pasaport alıyorsanız ve 6 aylık pasaport alırsanız Schengen vizesi başvurusu yapamazsınız yani en az 1 yıllık pasaport almanız gerekiyor.
2- Başvuru Formu: Hangi ülkeden başvuru yapacaksanız, başvuracağınız ülkenin konsolosluk sitesinden veya aracı firmanın web sitesinden başvuru formunu indirerek eksiksiz olarak doldurmanız gerekiyor.
3- Fotoğraf: Başvuruyu hangi ülkeden yaparsanız yapın standart olarak 35x45mm boyutlarında 2 adet biometrik fotoğraf çektirmeniz ve evrakların arasına koymanız gerekiyor. Fotoğrafçıya vize için olduğunu söylerseniz gerekli boyutları ayarlayacaktır.
4- Seyahat Sağlık Sigortası: Herhangi bir sigortacıdan ya da banka şubesinden yaptırabileceğiniz en az 30.000 Euro teminatlı seyahat sigortası poliçesi. Seyahat süreniz ne kadar olacaksa o süreyi kapsayacak şekilde olması yeterli yani seyahatiniz 15 gün sürecekse 1 aylık seyahat sigortası yaptırmanız yeterli olacaktır ve bedeli ortalama 10-15 Euro. Her ülke için ayrı ayrı yaptırmanız gerekmiyor, sigortacıya ALL EUROPE derseniz o size tüm Avrupa’da geçerli olan bir sigorta poliçesi verecektir. Seyahat sigortaları İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki nüsha olarak düzenlenir, siz İngilizce olanı konsolosluğa vereceksiniz.
5- Gidiş - Dönüş Uçak Bileti: Seyahat tarihleriniz kesin değilse ve vizenin çıkacağından emin olamıyorsanız sakın ola biletlerinizi satın almayın. THY ya da Pegasus’un sitesine girerek başvurudan 1 gün önce rezervasyon yapın, çıktısını alın ve evraklara ekleyin. İki gün içinde satın alınmayan biletlerin rezervasyonları iptal edilir yani sizi ilgilendiren bir durum yok, sizin ihtiyacınız olan şey rezervasyon çıktısı. Eğer ülkeler arası geçişler için otobüs, tren ya da uçak bileti almışsanız veya rezervasyon yaptırmışsanız çıktılarını alarak evraklarınıza ekleyin ancak biletlerin sunacağınız seyahat planına uygun olmasına özen gösterin. Yukarıda da söylediğim gibi, bu durumlar İngiltere Vizesi için geçerli değil. İngiltere Vizesi için başvuru yapacaksanız gerçek biletler ve gerçek otel rezervasyonları sunmalısınız.
6- Konaklama Rezervasyonları: Eğer konaklayacağınız yerler ya da konaklama yapacağınız tarihler kesin değilse ücretli rezervasyon yaptırmayın. Herhangi bir rezervasyon sitesine girin, ücretsiz iptal seçeneği olan hotel ya da hostelleri bulun, sunacağınız seyahat planına uygun olarak rezervasyonunuzu yapın, çıktısını alın ve daha sonra iptal edin. Aldığınız bu göstermelik rezervasyon çıktılarını evraklarınıza ekleyin. Konaklamayı Airbnb ile yapmayı düşünüyorsanız rezervasyon çıktısını vize başvurusunda kullanabilirsiniz.
7- Banka Hesap Ekstresi: Konsoloslukların en fazla ilgilendikleri konudur çünkü sizin vereceğiniz güven bankada ne kadar paranız olduğu ile alakalıdır. Banka hesabınızda ne kadar çok paranız varsa konsolosluğun gözünde o kadar güvenilir bir insan olursunuz. Schengen vizesi almak için hesabınızda ortalama 5-6 bin lira olması yeterlidir, tabi ne kadar çok para o kadar avantaj. Bu banka hesabınızın hareketli olması gerekiyor yani 10 gün önce açılan hesaba 5 bin lira yatırıp gösterirseniz buna kimse güvenmez. Eğer maaşınızın yattığı bir banka hesabınız varsa sizin için avantaj sağlar yoksa da herhangi bir banka hesabınıza ait son 3 ayın hesap hareketliliğini gösteren hesap ekstresi almalısınız. Diyelim ki hesabınız hareketli ama içinde paranız yok, yapmanız gereken şey basit; eşiniz, dostunuz ya da akrabanızdan 3-5 bin lira alıyorsunuz, parça parça hesaba koyuyorsunuz, bir süre bekletiyorsunuz, başvurudan hemen önce hesap ekstresini alıyor ve ekstreyi aldıktan sonra borçlarınızı hesaptan çekip iade ediyorsunuz. Bankadan hesap ekstresi alırken imza sirkülerini de almanız ve kaşeletmeniz gerekiyor. Banka çalışanına vize başvurusu için olduğunu söylerseniz gerekli işlemleri yapacaktır. Ziraat Bankası devlete ait olduğu için imza sirkülerini vermiyor, sadece ekstreyi alıp mühürletmeniz yeterli. İngiltere Vize başvurusunda paranın en az 28 gün sizin hesabında kalıp kalmamış olmasına dikkat ediyor, böylece hesabınızda bulunan paranın gerçekten size ait olup olmadığına kanaat getiriyor.
8- Son 3 Aylık Maaş Bordrosu: Dilerseniz çalıştığınız şirketin insan kaynakları biriminden, dilerseniz de E-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Maaş bordrolarının imzalı ve kaşeli olması gerekiyor, çalıştığınız şirketin insan kaynaklarında ya da çalıştığınız kamu kurumunun personel bürosunda kaşe bastırabilirsiniz.
9- Fotokopiler: Kimliğinizin arkalı-önlü, pasaportunuzun fotoğraflı bölümü ve vize olan sayfalarının fotokopilerini çekip evraklarınıza eklemeniz gerekiyor. Evliyseniz evlilik cüzdanı fotokopisini ve Interrail yapacaksanız da interrail biletinizin ön sayfasının fotokopisini eklemeniz gerekiyor.
10- İşveren Mektubu - İzin Belgesi: Özel şirkette çalışıyorsanız şirket yetkilisinin antetli şirket kâğıdına seyahat edeceğiniz tarihler arasında izinli olduğunuza dair ibare bulunan onay belgesi almanız gerekiyor, bu belge kesinlikle ıslak imzalı ve kaşeli olmalı. Kamu kurumunda çalışıyorsanız aynı şekilde birim amirinizin imzalayıp kaşelediği ve seyahat edeceğiniz tarihlerde izne ayrıldığınızı gösteren izin belgesi almanız gerekiyor.
11- Seyahat Planı: Evraklarınız arasında bulunması gereken en önemli belgelerden birisi. Başvuru yaparken sunacağınız seyahat planına çok özen göstermeniz gerekiyor. Seyahatiniz hakkında henüz bir planlama yapmamış olabilir ya da plan yapmadan yolunuza devam edecek olabilirsiniz bu hiç önemli değil, önemli olan konsolosluğa ikna edici bir göstermelik seyahat planı sunabilmeniz. Diyelim ki İtalya’ya başvuracaksınız; hazırlayacağınız seyahat planında en fazla kalınacak ülkeyi İtalya olarak göstermeniz gerekiyor yani 15 gün İtalya, 10 gün Almanya ve 5 gün Hollanda vb. Ülke değiştirmenize ya da seyahat planınızı ülke değiştirme üzerine yapmanız gerekmiyor sadece İtalya’da kalacak gibi bir plan da hazırlayabilirsiniz, tercih size kalmış. Seyahat planınız nasılsa uçak bileti rezervasyonlarınız ve konaklama rezervasyonlarınız da ona uygun olmalıdır, bu konuya çok dikkat edin. Seyahat planını Türkçe ya da İngilizce olarak hazırlayabilirsiniz, Türkçe hazırlamanız size bir şey kaybettirmez ancak yabancı dil seviyeniz iyi ise İngilizce hazırlayın derim.
12- Vize Ücreti: Çoğu ülkenin konsolosluğu 60 Euro başvuru ücreti talep eder ancak yine de fiyatlar değişkenlik gösterebilir, ödemeniz gereken ücreti başvuru yapacağınız ülkenin konsolosluk sitesinden net olarak öğrenebilirsiniz.
13- Hizmet Bedeli: Vize başvurusunu; Idata, Vfs Global, Kosmos ve Orange gibi aracı firmalar ile yapacaksanız 25 Euro hizmet bedeli ödemeniz gerekiyor.
*Buraya kadar olan kısımlar tüm meslek grupları için geçerli yani özel şirket ya da kamu kurumunda çalışanların tamamı yukarıda sayılı evrakları toplamak zorunda. Bunları haricinde;
Özel Şirketler de Çalışanlar Ek Olarak;
1- Şirket Faaliyet Belgesi: Şirketinizin insan kaynakları bölümünden temin edebileceğiniz ve şirketinizin bağlı bulunduğu ticaret odasının verdiği faaliyet belgesini evraklarınıza eklemeniz gerekiyor.
2- Vergi Levhası Kopyası: Bu belgenin güncel olması gerekiyor.
3- Ticaret Sicil Gazetesinin Kopyası: İnsan kaynakları biriminden temin edebilirsiniz.
4- SGK İşe Giriş Bildirgesi: Başvuru yaparken SGK hizmet dökümü ve bağlı bulunulan kurumdan alınacak, şirketin antetli kâğıdına işveren tarafından düzenlenmiş, kaşe ve ıslak imzası bulunan resmi izin belgesi almanız gerekiyor.
Kamu Kurumunda Çalışanlar Ek Olarak;
1- Görev Belgesi: Kurumunuzun personel bürosundan halen aktif olarak çalıştığınıza dair yetkili birim amirince imlanmış ve kaşelenmiş görev belgesi almanız gerekiyor.
2- Kurum Kimliği Fotokopisi: Çalıştığınız kuruma ait kurum kimliğinizin önlü-arkalı fotokopisini çekerek evraklarınıza eklemeniz gerekiyor.
Bazı konsolosluklar vukuatlı nüfus kayıt örneği ve adli sicil kaydı isteyebiliyorlar, çok nadir karşılaşılan bir durum olsa da herhangi bir nüfus müdürlüğünden kolayca temin ederek evraklarınızın arasına ekleyebilirsiniz. Emekli olanlar yukarıda sayılı temel belgelerin haricinde emekli olduklarına dair resmi belge ve emekli maaşı hesaplarının dökümünü eklemek zorundalar. İşverenler yukarıda yazılı belgeleri kendi adlarına düzenleyebilir ve imzalayabilirler. Bu evraklara ek olarak isteğe bağlı; araç ruhsatı, ev-işyeri ya da arsa tapusu, kira gelir belgeleri vs. evrakları da ekleyebilirsiniz. Eğer süresi bitmiş ve sayfalarında vize basılı olan eski pasaportunuz varsa başvuruya giderken götürmeniz size artı puan kazandıracaktır. Daha önceden Schengen vizesi ya da farklı ülke vizeleri almış olduğunuzu ispatlamak adına eski pasaportunuzu evraklarınız arasına eklemeyi unutmayın.
Öğrenciler İçin İstenilen Belgeler: Öğrenci olanlar vize başvurusu yaparken yukarıda yazılı temel evrakları hazırlamak zorunda ancak maaş bordrosu ve banka hesap ekstresi alamayacakları için devreye sponsor dilekçesi giriyor. Çevrenizden herhangi biri seyahatiniz için sponsor olabilir yani illa ki ailenizden birisi olması gerekmiyor sadece İtalya 1. derece yakınınız olmasını istiyor ancak bu da istisnai bir durum yani 1. derece olmayan yakınlarınızı da kabul edebilir. Anneniz, babanız, dayınız, amcanız, halanız ya da komşunuz fark etmez banka hesabında yeteri kadar para bulunması ve hareketli bir banka hesabı olması yeterli. Sponsorunuzu bulduktan sonra sponsor dilekçesini dolduruyorsunuz ve sponsorun; banka hesap ekstresini, maaş bordrolarını, tapularını, ruhsatlarını, vergi levhasını vs. artık işinize yarayacak olan ne varsa hepsini alıp evraklarınıza ekliyorsunuz. Size sponsor olacak kişinin bankada yeteri kadar parasının olması ve düzenli bir gelirinin olması çok önemli, bu şartlar sağlandığı takdirde vize alamamanız için hiçbir sebep yok. Evraklarınıza eklemeniz gereken bir diğer önemli belge de son 6 ay içerisinde aktif olarak eğitiminize devam ettiğinizi gösteren öğrenci belgesi, isterseniz öğrenci işlerinden isterseniz de E-Devlet üzerinden alabilirsiniz ancak imzalı olması açısından okulunuzun öğrenci işleri bürosundan almanız da fayda var. Interrail yapacaksanız Interrail biletinizin aslını ya da fotokopisini eklemeyi unutmayın, bunu eklemek vize almanızı kolaylaştıracaktır. Interrail hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız Interrail Rehberi bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Kendinize ait hareketli bir banka hesabınız varsa ve içinde de yeteri miktarda para varsa sponsora ihtiyaç duymadan vize başvurusu yapabilirsiniz. Eğer burs hesabınız varsa ve hesabınızda en az 5-6 bin Lira bulunuyorsa konsolosluğun aradığı güveni temin etmiş olursunuz.
Vize başvurusunu, hangi ülkeden vize alacaksanız o ülke konsolosluğunun yetkili kıldığı aracı firmaya yapmanız gerekiyor yani bazı ülkeler haricinde konsolosluk ile işiniz olmuyor. Ülkelerin yetkili kıldığı aracı firmalar şu şekilde: VFS GLOBAL Vize Hizmetleri: Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya ve İsveç. Kosmos Vize Hizmetleri: Yunanistan. I-DATA Vize Hizmetleri: Almanya ve İtalya. Visa Point Vize Hizmetleri: Çek Cumhuriyeti. Aracı firmaların aldığı ücret standart olarak 25 Euro. Bunların haricinde; Estonya, Portekiz, Slovenya, Norveç ve Macaristan için Schengen başvuruları aracı firmaya değil direkt olarak Macaristan Konsolosluğuna yapılıyor, aracı firma olmadığı için 25 Euro ödemek zorunda kalmıyorsunuz. Aracı firmalardan başvuru yapacaksanız Schengen vizesi alacağınız ülkenin yetkili kıldığı aracı kurumun internet sitesine girip ‘Randevu Al’ bölümünü tıklayarak ya da telefonla arayarak randevu almanız gerekiyor. I-DATA aracılığı ile başvuru yapacaksanız randevu almanız şart değil, direkt olarak I-DATA ofisine gidip, kapıdan sıra numarası alarak işlemlerinizi halledebilirsiniz ancak yaşanan yoğunluklardan dolayı pek de tavsiye edilen bir yöntem değil yani randevu alarak gidin. Randevuyu seyahatinizden 20 gün önce almanız yeterlidir yani aylar öncesinden randevu almanıza gerek yok ki zaten en erken seyahatinizden 2 ay önce randevu alabiliyorsunuz. Randevu işini son günlere bırakmayın çünkü eksik evrak çıkarsa temin etmeniz zaman alabilir. Randevu alacağınız günü belirlerken resmi tatilleri mutlaka göz önünde bulundurun.
Vize Başvurusu Yaparken İzlemeniz Gereken Adımlar:
1. Adım: Eğer hala pasaport çıkarttırmamışsanız bir an evvel pasaportunuzu çıkarttırın. Benim tavsiyem 10 yıllık pasaport alın, süresi bittikçe tekrar tekrar pasaport çıkartmayla uğraşmayın ayrıca 10 yıllık pasaport çıkartmak maddi açıdan da daha avantajlı. Eğer öğrenciyseniz ve 25 yaşını doldurmamışsanız Harçsız Pasaport Nasıl Alınır ? bölümünü mutlaka ziyaret edin. Pasaportunuzun yıpranmamış olmasına dikkat edin çünkü konsolosluklar yıpranmış pasaportlara vize vermeyebiliyorlar. Başvuru yapacağınız pasaportun en az 6 ay geçerlilik süresi olması gerektiğini zaten söylemiştim.
2. Adım: Yukarıda saymış olduğum evrakları eksiksiz olarak hazırlayın. Bu bilgiler yeterli gelmediyse farklı sitelerden ve aracı firmaların sitelerinden temin etmeniz gereken evrakları iyice öğrenin. Her ülkenin talep ettiği evraklar değişkenlik gösterebiliyor o yüzden hangi ülkeden başvuru yapacaksanız mutlaka o ülkenin konsolosluk sitesini detaylıca inceleyin. Tüm evraklarınızı poşet dosyaya koyup kaybolmasını önleyebilirsiniz.
3. Adım: Hangi ülkeden vize alacaksanız o ülkenin yetkili kıldığı aracı firmadan randevu alın. Randevuyu isterseniz internet sitesinden isterseniz de telefon numaralarını arayarak alabilirsiniz. Almanya ve İtalya için Randevuiadata adresini tıklayarak ayrıca Fransa, İspanya, Hollanda vb. ülkeler için Google’a Vfs Global Hollanda, Vfs Fransa ya da Vfs Global İspanya yazmanız halinde karşınıza çıkacak olan internet sitesini tıklayarak randevu alabilirsiniz. İstanbul’da ikamet ediyorsanız Vfs ve I-Data ofisleri Harbiye’de bulunuyor ayrıca Vfs’nin Altunizade ilçesinde de bir ofisi var. Randevu alacağınız tarihi iyi belirleyin, resmi tatillere dikkat edin. Eğer isterseniz evraklarınızı randevu aldıktan sonra da hazırlayabilirsiniz, bu tamamen size kalmış bir durum ancak randevu tarihiniz seyahatinizden en az 20 gün önce olsun.
4. Adım: Randevu gününüz geldiğinde evraklarınız ve ödemeniz gereken ücret ile birlikte aracı firmanın ofisine gidin. Tam zamanında orada olmaya özen gösterin. Ofise geldiğinizde giriş kapısında bulunan numaratörlerden sıra numarası alacaksınız. İçeriye girdiğinizde tabelalarda yazan numaraları takip edeceksiniz ve sizin numaranız yandığında bankoya gidip evraklarınızı teslim edeceksiniz. Evrakları teslim ettikten sonra size verilen fiş ile ofis içerisinde bulunan vezneye giderek başvuru ücretini yatıracaksınız. Başvuru ücreti artık Türk Lirası olarak alınmıyor yani Euro olarak ödeme yapmanız gerekiyor o yüzden başvuruya giderken Euro alıp gidin. Şu an için toplam ücret 75 Euro ancak değişkenlik gösterebilir siz yine de 100 Euro ile gidin derim. Parayı yatırdıktan sonra eğer ilk kez vize alıyorsanız parmak izi vermeniz gerekiyor, perde ile kapatılan bölümlerde sıra numaranız yandığında içeriye giriyorsunuz, hem parmak izinizi alıyorlar hem de biometrik fotoğrafınızı çekiyorlar. Daha önceden Vfs Global ya da I-Data ofisine parmak izi vermişseniz bu aşamayı atlıyorsunuz. Bu işlemi de hallettikten sonra artık işiniz pasaportun çıkmasını beklemek oluyor.
5. Adım: Size verilen fişin üzerinde yazan online takip numarasını Vfs Global şirketinin internet sitesinde bulunan online takip bölümüne girerek pasaportunuzun takibini yapıyorsunuz. Örnek verecek olursak Fransa’dan vize başvurusu yapmışsanız Vfsglobal adresine fiş üzerinde yazılı olan takip numarasını girerek pasaportunuzun takibini yapabiliyorsunuz. Pasaportun çıkması duruma göre 7-15 gün arası sürüyor ancak eksik evrak olması durumunda bu süre uzayabiliyor. Bazı zamanlar pasaportlar 5 gün içerisinde de teslim edilebiliyor, artık sizin şansınıza kalmış. Eğer online takip sisteminde ‘pasaportunuz başvuru merkezine gönderilmiştir’ diye bir ibare görürseniz, koşa koşa aracı firma ofisine giderek pasaportunuzu teslim alıyorsunuz. Eğer pasaportu kendiniz almak istemiyorsanız vereceğiniz adrese Ptt Kargo ile gönderilmesini de talep edebilirsiniz.
Not: Eğer daha önceden vize almamış ya da vize almış olmanıza rağmen parmak izi vermemişseniz başvurunuzu şahsen yapmanız gerekiyor yani vize acentaları sizin yerinize işlem yürütemez. Daha önceden parmak izi vermişseniz vize işlemlerinizi anlaştığınız bir acenta yürütebilir ancak acenta haricinde bir arkadaşınız ya da akrabanız sizin yerinize vize başvurusu yapamaz.
Schengen Vizesi İle İlgili Bilmeniz Gereken Diğer Hususlar;
1- Mülâkat: Konsolosluklar bazen başvuru sahiplerini mülakata çağırabilir, bu durum eksik bir evrak olduğunda ya da size yeteri kadar güvenemediklerinde yaşanır. Eğer temin edilmesini istedikleri bir evrak eksik ise zaten size ulaşılır ve eksikliği tamamlamanız istenir ancak bazen de mülakata çağırarak bu eksikliği sözlü olarak giderebilirler. Mülakata çağırılırsanız gerilmenize gerek yok sorulacak olan sorular basit olacaktır; neden o ülkeye seyahat etmek istediğiniz, ne kadar süre kalacağınız, orada yaşayan akrabalarınızın olup olmadığı, Türkiye’de tam olarak nasıl geçindiğiniz vs. Sorulara makul cevaplar verdiğiniz takdirde yapılacak olan mülakat en fazla 10 dakika sürecektir. Mülakat isterseniz Türkçe isterseniz İngilizce isterseniz de başvuru yaptığınız ülkenin dili ile yapılır, eğer yabancı diliniz varsa mülakatın olumlu geçme ihtimali artar. Mülakat her zaman yüz yüze yapılmayabilir, bazı zamanlar konsolosluk çalışanı olan Türk vatandaşları sizi telefonla arayarak konsolosluk yetkililerinin sormak istediği soruları size yöneltebilirler. Sizi aradıklarında telaş yapmanıza gerek yok sadece emin olmak istedikleri konular hakkında birkaç soru sorarlar, makul cevaplar vermeye özen gösterin.
2- Davetiye: Yurtdışında yaşayan arkadaşınız yada akrabanız varsa ve o yakınınızın yaşadığı ülkeden vize alacaksanız size davetiye göndermesini isteyebilirsiniz. Bu sadece aile ziyareti için değil iş amaçlı seyahatler için de geçerli, eğer yurtdışında katılmayı planladığınız herhangi bir etkinlik varsa ve bu etkinliğe dair davetiyeyi prosedürlere uygun olarak size gönderirlerse vize alma ihtimaliniz artar. Size davetiye gönderecek olan kişinin o ülkede ikamet ediyor olması ve düzenli bir gelire sahip olması gerekiyor yani sizin seyahatiniz boyunca ihtiyaçlarınızı ve masraflarınızı karşılayabileceğini ispatlayabilir durumda olması gerekiyor. Davetiyenin, davet eden kişinin kayıtlı olduğu belediyeden temin edilmesi gerekiyor, belediyeden alınmış davetiyeler haricinde düzenlenmiş davetiyeler kabul edilmiyor. Eğer davetiye ile başvuru yapmayı planlıyorsanız başvurduğunuz vizeyi, davetiye tarihinden itibaren 6 ay içerisinde kullanmanız gerekiyor. Size davetiye gönderilmişse yurtdışına çıkarken davetiyenin fotokopisini yanınızda bulundurmanızda fayda var çünkü bazı durumlarda pasaport polisleri davetiyeyi görmek isteyebiliyorlar.
3- Vize Takip Acentaları: Vize başvurusunu şahsen yapmak istemiyorsanız ya da iş yoğunluğunuzdan dolayı vakit ayıramıyorsanız başvurunuzu vize acentaları aracılığı ile yapabilirsiniz. Bu acentaları I-DATA, Orange, Vfs Global vb. gibi yetkili aracı kurumlar ile karıştırmayın, bunlar tamamen sizin adınıza başvuru yapan özel firmalar. Acentalar vize başvuru ücreti olan 60 Euro ve aracı kurum hizmet bedeli olan 25 Euro’ya ek olarak sizden ortalama 30-40 Euro ücret talep ederler, tabi bu miktar acentadan acentaya değişkenlik gösterebilir. Acenta aracılığı ile başvuru yapacaksanız sizin için randevu alıyor, başvuru dilekçesi yazıyor, seyahat planı hazırlıyor, göstermelik gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu yapıyor ve yine göstermelik konaklama rezervasyonu ayarlıyorlar yani bunların dışında kalan evrakların tamamını hazırlayıp acentaya teslim etmeniz gerekiyor. Eğer ilk kez vize alacaksanız başvuru gününde I-DATA, Vfs Global gibi aracı firmaların ofisine giderek parmak izi vermeniz gerekiyor yani evraklarınız acentada olsa bile başvuruya şahsen gitmeniz gerekiyor. Daha önceden vize almış ve parmak izinizi vermişseniz aracı firma ofisine gitmenize gerek kalmıyor acenta tüm işlemleri hallediyor ve pasaportunuz çıkınca sizin adınıza teslim alarak size iletiyor. Acenta aracılığı ile vize almak çoğu zaman mantıksız çünkü zaten evrakların çoğunu yine kendiniz ayarlayacaksınız ancak avantajları da yok değil. Bazı acentalar sizi tur şirketi ile seyahat edecek gibi gösterip evraklarınızı ona göre hazırlıyor, bu durumda vize çıkma ihtimalini yükseltebiliyor çünkü konsolosluk tur şirketi ile gidip onlarla birlikte geri döneceğinizi düşündüğü için güven problemi yaşamıyor. Acentalar sürekli konsolosluk çalışanları ile haşır neşir olduğu için başvurularda imtiyaz tanındığı olabiliyor yani acentanın prestiji ve ikili ilişkileri sayesinde vize alma ihtimaliniz yükselebiliyor. Tüm şehirlerde bulunan acentaların isimlerine, adreslerine ve telefonlarına küçük bir internet araştırması ile kolayca ulaşabilirsiniz. İstanbul’da yaşayanlar Harbiye’de onlarcasını bulabilir.
4- Vip Vize Başvurusu: Eğer başvurunuzun kısa sürede sonuçlanmasını istiyorsanız vip hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Vip vize başvurusu yapabilmeniz için o ülkeden birden fazla Schengen vizesi almış olmanız ve iş amaçlı seyahat ediyor olmanız gerekiyor yani gerçekten işinizin acil olduğunu ispatlamanız lazım. Vip vize başvuruları 1 ya da 2 gün içinde sonuçlanıyor ve başvuru yaparken ödeyeceğiniz miktar normal başvuru ücretinden yaklaşık 30-40 Euro fazla oluyor.
5- Başvurunun Reddedilmesi: Eğer başvurunuz reddedilirse uygun bir dilekçe ile itiraz edebilir ve yeniden değerlendirilmesini talep edebilirsiniz. Vize çıkmışsa ancak sizin başvuru yaparken sunduğunuz seyahat planına uymuyorsa yine aynı şekilde uygun bir dilekçe ile vize süresinin uzatılmasını ya da başlama-bitiş tarihlerinin değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Vizenizin reddedilmesi halinde başvuru yaparken sunduğunuz evraklar kesinlikle iade edilmez sadece pasaportunuz üzerinde reddedildi damgası basılarak size iade edilir ve ödediğiniz başvuru ücretini de geri alamazsınız. Diyelim ki; 1 ay sonra seyahat etmeyi planlıyorsunuz ve Hollanda’dan başvuru yaptınız ancak reddedildi, hemen yeniden evrak toplayıp kolay vize veren başka bir ülkeden tekrar başvuru yapabilirsiniz. Alacağınız her vize bir sonraki başvurunuz için referans niteliğindedir yani bir kez reddedilirse artık vize almanız çok zordur, tabi durum konsolosluğa vereceğiniz güvene bağlıdır yani reddedilmiş vizeniz olsa bile artık maddi durumunuz daha iyiyse ve düzenli bir gelire sahipseniz pekâlâ vize alabilirsiniz.
6- Tur Şirketleri: Seyahatinizi tur şirketi ile yapmayı planlıyorsanız vize almanız kolaylaşacak ve vize çıkma ihtimaliniz yükselecektir. Tur şirketleri vize alabilmeniz için gerekli tüm hazırlıkları yaparlar yani konsolosluğa vermeniz gereken güveni sizin adınıza temin ederler. Büyük tur şirketleri ile seyahat edecekseniz vize alma ihtimaliniz bir hayli yüksek diyebiliriz. Siz sadece gerekli olan temel evrakları teslim ediyorsunuz, tur şirketi sizin adınıza tüm işlemleri yürütüyor.
7- Başvuru Merkezleri: Vize başvurusu yapabileceğiniz merkezler ikamet ettiğiniz şehre göre belirlenir. Başvuru yapabileceğiniz en yakın yetkili aracı firma ofisinin hangi şehir de olduğunu; I-DATA, Vfs Global ya da Orange firmalarının internet sitelerine girerek, ikamet ettiğiniz ili seçtikten sonra kolayca öğrenebilirsiniz. Kabataslak söyleyecek olursak; Marmara Bölgesi’nde ikamet edenler İstanbul ve Bursa ofislerinden, Ege Bölgesi’nde ikamet edenler İzmir ofislerinden, Akdeniz Bölgesi’nde ikamet edenler Antalya ofislerinden, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ikamet edenler Trabzon ofislerinden, Orta Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nde ikamet edenler Ankara ofislerinde, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ikamet edenler ise Gaziantep ofislerinden başvuru yapabilirler. Siz yine de aracı firmaların internet sitelerine girerek tam olarak nereden başvuru yapacağınızı öğrenin.
8- Yunan Adaları Kapıda Vize: Eğer yurtdışı seyahatinizi sadece Yunan Adaları ile sınırlı tutmak istiyorsanız vize almanız daha kolay. Yunan Adaları için kapıda vize alırsanız alacağınız vize tek girişli ve 15 gün kalma imkânı sağlayan vize olacaktır. Kapıda vize alırken ödeyeceğiniz ücret yine 60 Euro. Yunan Adaları’nın tamamı kapıda vize alma imkânı sunmuyor sadece; Midilli, Rodos, Kos, Chios yani Sakız Adası, Meis ve Samos Adası’na kapıda vize alarak girebilirsiniz. Türkiye’den Yunan Adaları’na yapılan feribot seferlerine Feribot adresinden ulaşabilirsiniz.
9- Rezervasyonlar: Henüz nasıl bir gezi yapacağınıza, nereden başlayıp nerede bitireceğinize ya da nerelerde konaklayacağınıza karar vermemiş olabilirsiniz. Karar vermiş olsanız bile her an planınızı değiştirme ve vizenin çıkmaması ihtimali var. Böyle durumlarda kurtarıcınız göstermelik rezervasyonlar yapmak. Başvuru yaparken seyahat planınızı nasıl sunmuşsanız yapacağınız göstermelik rezervasyonlar da ona uygun olmalıdır. Örnek verecek olursak diyelim ki vizeye İtalya’dan başvuracaksınız; yapacağınız uçak bileti rezervasyonu İtalya’ya gidiş olmalıdır yani farklı bir ülkeye gidiş bileti rezervasyonu yapmayın, konaklama rezervasyonu yaparken İtalya’yı uzun tutun çünkü prosedür gereği vize başvurusunu en fazla kalacağınız ülkeden yapmalısınız, konaklama rezervasyonunuzu İtalya için uzun tuttuysanız dönüş bileti rezervasyonunu nereden yaptığınız çok da önemli değil. Göstermelik rezervasyon yapmak çok kolay; başvurudan 1 veya 2 gün önce THY’nin ya da Pegasus’un sitesine giriyorsunuz, başvuru yapacağınız ülkede bulunan herhangi bir şehir için gidiş bileti ve isterseniz yine İtalya’dan isterseniz de başka bir ülkeden dönüş bileti rezervasyonu yapıp çıktısını alıyorsunuz, 2 gün içerisinde alınmayan biletlerin rezervasyonları otomatik olarak iptal ediliyor yani para ödemek zorunda değilsiniz. Göstermelik konaklama rezervasyonu yapmak için de; Booking, Hostelworld yada Hostelbookers sitelerine giriyorsunuz, uçak bileti rezervasyonu yaptığınız şehir için hostelleri ya da hotelleri aratıyorsunuz, karşınıza çıkan konaklama seçeneklerinden ücretsiz iptal imkânı sunanları seçiyorsunuz ve herhangi birinden rezervasyon yapıyorsunuz, rezervasyonu yapıp çıktısını aldıktan sonra da iptal ediyorsunuz. Aynı işlemleri seyahat planınızda bulunan tüm şehirler için yapın. Yapacağınız göstermelik rezervasyonların tarihlerinin, başvuru yaparken sunacağınız seyahat planınıza uygun olmasına dikkat edin. Eğer banka hesap dökümünde 3-5 bin lira para göstermişseniz gidip de geceliği 500-600 lira olan hotellerden rezervasyon yaptırmayın, tutarlı olun. Sahte rezervasyon olduğunun anlaşılmaması için erkek bireylerin rezervasyon yaparken Only Female yani sadece kadınlar için ayrılan odalardan rezervasyon yapmaması gerekiyor, bu konuya dikkat edin. Göstermelik rezervasyonlarda para ödememek adına kendinizi garanti altına almak istiyorsanız limiti olmayan bir kredi kartı, içinde para olmayan bir hesap kartı ya da sanal kart kullanabilirsiniz. Kullanılabilir limiti olan kredi kartı ile göstermelik rezervasyon yapacaksanız herhangi aksilik durumunda para kesilmemesi için 3 haneli güvenlik kodunu yanlış olarak girebilirsiniz. Bir diğer yöntem de; Getcreditcardnumbers adresine giriyorsunuz, burada yazılı olan herhangi bir kredi kartı numarasını kopyalıyor ve rezervasyonu o kredi kartı numarası ile yapıyorsunuz, merak etmeyin güvenli bir yöntemdir ki zaten bu sitede yazılı olan kredi kartı numaraları da geçersiz numaralar. Dediğim gibi İngiltere Vizesi başvurularında konsolosluk bu tür konulara çok dikkat ediyor, unutmayın.
10- Uzun Süreli Vize Almak: İlk vize başvurusunda 1 yıllık ya da 2 yıllık gibi uzun süreli vize alma ihtimaliniz çok düşük hatta imkânsızdır, tabi AB vatandaşı biri ile evliyseniz, şirket sahibi bir iş adamıysanız ve başvuru yaptığınız ülkede yatırımlarınız varsa alabilirsiniz. İlk vizeniz genellikle 90 gün süreli ve 30 gün kalma imkânı sağlayan vize olur ancak bu inisiyatif tamamen konsolosluk yetkililerindedir yani ilk vize başvurusunda 10 günlük, 20 günlük, 1 aylık vize de verebilirler aynı şekilde ilk vize başvurusunda 6 aylık vize de alabilirsiniz, bu tamamen konsolosluğa vereceğiniz güvene ve sunduğunuz evraklara bağlı olan bir durum. Diyelim ki ilk vizenizi İtalya’dan 90 gün süreli ve 30 gün kalışlı olarak aldınız, ilk girişi İtalya’dan yaptınız ve vizeyi doğru kullandınız, bu durumda bir sonraki vize başvurunuzu yine İtalya’dan yaptığınız takdirde 6 aylık vize alma ihtimaliniz yüksektir, aynı şekilde ilk vizeniz 6 aylık ise bir sonraki vizeniz 1 yıllık olabilir. Uzun vize alabilmenin ilk şartı önceki vizeleri doğru kullanmış olmak yani vizeyi nereden aldıysanız ilk girişi oradan yapmış olmak. Uzun süreli vize almak istiyorsanız;
a- Daha önceden vize almış olduğunuz ülkeden başvuru yapmaya gayret edin. O ülkeye gidip sorunsuz bir şekilde geri döndüğünüzü bilmeleri size artı puan kazandıracaktır.
b- Üzerinde vize basılı olan eski pasaportunuz varsa mutlaka evraklarınızın arasına koyun, bunu tüm vize başvurularınızda yapın. Önceki vizeleriniz sizin için iyi bir referans olacaktır.
c- Banka hesabınızda göstereceğiniz miktar yüklü olsun, uzun süre o ülkede kaldığınızda yeteri kadar paranız olacağınızı bilsinler. Bu miktar ortalama 15-20 bin lira olabilir. Parayı bir an da hesaba yatırmayın parça parça yatırın ve arada bir küçük miktarlar çekin ki hesap hareketliliği olsun.
d- Ne kadar tapu, ruhsat ve geri döneceğinizi ispatlayan belge varsa evraklarınızın arasına ekleyin. Ne kadar çok evrak o kadar çok avantaj demektir unutmayın. Seyahat sigortanızı en az 1 yıllık yaptırmayı unutmayın.
e- Seyahat planınızı tek parça olarak sunmayın yani ileri ki aylar içinde yapmayı planladığınız seyahatlerin planlarını da ekleyin, tabi rezervasyonları da ona göre yapın yani sonraki seyahatler için de göstermelik uçak bileti ve konaklama rezervasyonları yapın. İleri ki aylarda yine seyahat edeceğinizi desteklemek için Allconferences adresinden herhangi bir konferansa başvuru yapıp, çıktısını alarak evraklarınız arasına ekleyebilirsiniz.
Siz ne yaparsanız yapın alacağınız vizenin süresi tamamen konsolosluk yetkililerine keyfine kalmış. Bir bakarsanız tüm evraklarınız tam olmasına rağmen vize başvurunuz reddedilmiş, bir bakarsınız 1 aylık vize talep etmiş olmanıza rağmen 6 aylık vize vermişler. Vize çıkmazsa üzülmenize gerek yok dünya Avrupa’dan ibaret değil, vize almadan gidip gezebileceğimiz onlarca ülke var. Bu ülkeleri öğrenmek için Vizesiz Gidilen Ülkeler bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlar