Harçsız Pasaport Nasıl Alınır ?

   Son dönemler de yapılan düzenleme ile öğrencilere sağlanan kolaylıklardan birisi de ‘Harçsız Pasaport’ sahibi olabilme imkânı. Hepimiz öğrencilik döneminden geçtiğimiz için paranın her bir kuruşunun ne kadar değerli olduğunu yakinen biliriz. Öğrenci için indirimin miktarı önemli değildir yani 1 lira bile olsa indirim indirimdir. Seyahat etmeyi seven ya da seyahat etmeye niyetlenen öğrenciler için pasaport harç bedelini ödemeyecek olmak büyük avantaj çünkü zaten seyahatinizi düşük bütçeler ile gerçekleştireceksiniz yani nereden kısabilirseniz sizin için o kadar kâr. 29.01.2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanan düzenlemeye kadar harç bedeli ödemeden pasaport almak bazı iş bilmez ya da işi yokuşa sürmek isteyen görevliler yüzünden zorlu bir süreç haline gelebiliyordu ancak bu yeni düzenleme ile birlikte artık harç bedeli ödemeden pasaport sahibi olmak çok kolaylaştı. Harçsız pasaport alabilmenin ilk şartı öğrenci olmak ve ikinci şartı da 25 yaşını ‘doldurmamış’ olmak. Eğer bu şartları sağlıyorsanız gerisi kolayca hallolacaktır. Hangi eğitim öğretim kurumunda okuduğunuzun bir önemi yok yani; ilköğretim, lise, yüksekokul, lisans, yüksek lisans, doktora, uzaktan eğitim ve açık öğretim fakültesi öğrencileri bu haktan faydalanabilirler. Burada unutmamanız gereken şey defter bedelinin ayrı, harç bedelinin ayrı şeyler olduğudur yani siz harç bedelinden muaf tutulacak ancak defter bedelini yatırmak zorunda kalacaksınız. Bu defter bedeli 01.01.2016 tarihi itibari ile 87.5 TL olarak belirlendi. Harçsız pasaportlar 25 yaşına kadar geçerli olacak şekilde düzenleniyor yani kaç yaşında olursanız olun alacağınız bu harçsız pasaportu kullanabileceğiniz son tarih 25 yaşınızı ‘doldurduğunuz’ gün, 26 yaşınıza girdiğiniz an da bu pasaport geçersiz olacaktır.

   Eski düzenleme de harçsız pasaport alabilmeniz için öğrenci işleri büronuzdan üzerinde yurtdışında; eğitimsel, sosyal, kültürel, bilimsel ya da sportif faaliyetlere katılacağınızın yazdığı bir dilekçe almanız ve bu dilekçeyi bölüm başkanı ile dekana imzalatmanız, ardından vergi dairesine onaylatmanız gerekiyordu ancak artık böyle bir uygulama yapılmıyor. Eğer 25 yaşını doldurmuşsanız ve okul aracılığı ile yurtdışında düzenlenen bir faaliyete katılacaksanız yine okulunuzun düzenleyeceği resmi evraklar ile harçsız pasaport başvuru yapabilirsiniz. 25 yaşın altındaysanız ve öğrenciyseniz sorgusuz sualsiz harçsız pasaport alabilirsiniz ancak tek şart çalışmıyor olmanız yani hem öğrenciyseniz hem de sigortalı çalışan biriyseniz harçsız pasaport alamazsınız. Pasaportu aldıktan sonra öğrenciliğinizin bitmesinde herhangi bir problem yok, öğrenciliğiniz bitse bile aldığınız pasaportu 25 yaşınız dolana kadar kullanabilirsiniz.

Harçsız pasaport alabilmeniz için izlemeniz gereken adımlar şunlar;

1- İlk olarak E-pasaport adresine giriyorsunuz ve size en yakın olan Pasaport Şube Müdürlüğü’nden randevu alıyorsunuz. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa haricinde küçük bir şehirde ikamet ediyorsanız Pasaport Şube Müdürlüğü’ne ya da ilçelerde bulunan Pasaport Büro Amirliği’ne randevu almadan gidip sıra numarası alarak da başvuru yapabilirsiniz.

2- Okulunuzun öğrenci işleri bürosuna giderek imzalı öğrenci belgesi alıyorsunuz. E-Devlet üzerinden alacağınız öğrenci belgeleri de geçerli oluyor ancak işinizi garantiye almak adına okulunuzdan almanız da fayda var çünkü bazı şubeler E-Devlet üzerinden alınan belgeleri kabul etmeyebiliyorlar. Açık öğretim fakültesi öğrencisi iseniz AÖF bürolarından öğrenci belgenizi alabilirsiniz.

3- Herhangi bir banka şubesine giderek öğrenci olduğunuzu, harçsız pasaport alacağınızı ve sadece defter bedelini yatırmak istediğinizi söyleyerek 87.5 TL ödemenizi yapıp, makbuzunuzu alıyorsunuz. Finansbank sistemleri gereği sadece defter bedelini ödeme olarak alamıyor yani harç ücreti ile beraber alıyorlar o yüzden Finansbank haricinde bir bankaya gitmeyi tercih edin.

4- Size en yakın fotoğrafçıya giderek biometrik fotoğraf çekiniyorsunuz. Son 6 ay içinde çekinmiş olduğunuz biometrik fotoğrafınız varsa kullanabilirsiniz.

5- Randevu gününüz geldiğinde; öğrenci belgesi, 2 adet biometrik fotoğraf, kimliğiniz ve bankadan aldığınız makbuz ile Pasaport Şube Müdürlüğüne gidiyorsunuz. Burada yapılan işlemden sonra pasaportunuz verdiğiniz adrese 7 gün içerisinde ulaşıyor. Kimliğiniz mutlaka yanınızda olsun, ehliyet kabul edilmiyor.

Pasaport ve vize çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak için Pasaport & Vize bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar