Konaklama

   Yurtdışında konaklama için birçok farklı seçenek var, hele ki Avrupa’ya gidecekseniz ve bütçeniz ne olursa olsun mutlaka size hitap eden bir konaklama şekli bulabilirsiniz, bundan şüpheniz olmasın. Konaklama yapacağınız yere gitmeden rezervasyon yapmak zorunda değilsiniz, dilerseniz seyahatiniz öncesinde işinizi garantiye alır dilerseniz de gezeceğiniz şehre ulaştığınızda seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Plansız bir gezi yapacak olsanız bile mutlaka seyahate çıkmadan önce tüm konaklama seçeneklerini gözden geçirin, en azından fikir edinirsiniz. Avrupa’da konaklama seçeneklerini; merkeze veya ulaşım noktalarına yakınlık, gecelik ücreti, sunduğu ücretli-ücretsiz imkânlar ya da konfor açısından sınıflandırabiliriz ancak hepsinden öte konaklama seçeneklerini ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki ana başlıkta toplayabiliriz. Kendi tercihimden bahsedecek olursam ve eğer ücretli bir konaklama seçeneği tercih etmişsem en dikkat ettiğim özellikler; tren garı, otobüs terminali ya da şehir merkezine ne kadar mesafede olduğu, konaklayanlar tarafından ne derece tavsiye edildiği, kendine ait mutfağının olup olmadığı ve hepsinden önemlisi gerçekten aradığım sosyal ortama sahip olması. Eğer ücretli bir konaklama seçeneği tercih edecekseniz; Booking, Hostelworld ve Hostelbookers gibi rezervasyon sitelerinde hem hotelleri hem de hostelleri görüntüleyebilir, bilgi sahibi olabilir ya da rezervasyon yaptırabilirsiniz. Dilerseniz bu sitelere ait akıllı telefon uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Akıllı telefon uygulamalarını görmek için Seyahat Uygulamaları bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Ücretli olarak nerede konaklayacak olursanız olun kriterleriniz; merkeze ve ulaşım noktalarına yakınlık, ziyaretçiler tarafından aldığı puanlar ve verdiği fiyatlara göre sundukları imkânlar arasında yapacağınız kıyaslama olmalıdır.     

Ücretli konaklama seçeneklerinden bahsedecek olursak;

Hostel: Seyahatlerimin büyük çoğunluğunda hostelde konaklamayı tercih ettiğim için size de ilk tavsiye edeceğim konaklama şekli hostel konaklamasıdır. Bugüne kadar yaptığım seyahatlerde en azından 30-35 farklı hostelde konaklamış olmamdan dolayı bu konuda söyleyeceklerim tamamen tecrübelerime dayalı olacaktır. Hosteli genel hatları ile tarif edecek olursak; tek kişilik odalara, çift kişilik odalara, çift kişilik yatağa sahip aile odalarına ve 3 ya da daha fazla kişinin birlikte konakladığı paylaşımlı odalara sahip olan bir kompleks. Hostellerin sunduğu imkânlar her hostelde faklıdır yani bunun bir standardı yoktur. Örneğin; kimi hostelde tek tip oda seçeneği varken kimi hostelde birden çok oda türü seçeneği bulunur, kimisinde mutfak varken kimisinde mutfak olmayabilir ya da bazı hostellerde kendine ait bar bulunurken bazılarında bar bölümü bulunmayabilir. Hostelin sunduğu imkânlar ya da özellikleri ne olursa olsun her zaman en ucuz konaklama seçenekleri arasındadır o yüzden sizler de konaklama türünüze kadar verirken hostel seçeneğini mutlaka ilk sıralarda tutun. Standart bir hostelin gecelik fiyatları 5-30 Euro arasında değişir ve optimum değer gecelik 15 Euro’dur yani planlamanızı yaparken bu fiyatların üzerine çıkmamaya özen gösterin. Gitmeden rezervasyon yapmanız şart değil eğer düşük sezonda yurtdışına seyahat edecekseniz direkt olarak hostelin resepsiyonunda da yerinizi ayarlayabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış eğer işinizi garantiye almak istiyorsanız gitmeden rezervasyon yaptırın, gözünüzle görerek seçmek istiyorsanız da gittiğiniz zaman karar verirsiniz. Hosteli gittiğinizde seçmenin avantajı; rezervasyon sitelerinde verilen fiyatların altında fiyat alabilme şansınız ve pazarlık yapabilme olanağınızın olması, dezavantajı ise; son dakika gittiğiniz için sistemde görülen fiyattan daha fazla bir fiyat ile karşılaşmanız ve yüksek sezonlarda gitmişseniz yer bulamama ihtimalinizin olmasıdır. Konaklama yapacağınız şehirde bulunan hostelleri görüntüleyebileceğiniz ve rezervasyon yaptırabileceğiniz siteler; Booking, Hostelworld, Hostelbookers Bu siteleri kullanarak şehirlerde bulunan hostellerin tüm detaylarına ulaşabilirsiniz. Avrupa’da konaklayacağınız hostellerin konforu, çoğu zaman ülkemizde konaklayacağınız 1 ya da 2 yıldızlı hatta bazen 3 yıldızlı hotellerin sunduğu konfora yakın olacaktır o yüzden hotelde konaklamak yerine hostellerin tek kişilik ya da çift kişilik odalarında da aynı konforda ve hotel ücretinin 1/3 fiyatına konaklayabilirsiniz. Hostel konaklaması başlı başına anlatılması gereken bir konu o yüzden hostel hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgilere Hostel Nedir ? başlığından ulaşabilirsiniz. 

Hotel: Rahatınıza düşkün biriyseniz, hijyen konusunda çok titiz iseniz, olaya sadece başınızı koyacak bir yastık olarak bakmıyorsanız ve konfor vazgeçilmezleriniz arasında yer alıyorsa ayrıca güvenlik konusunda çok hassas iseniz, tanımadığınız insanlar ile aynı odada uyuyamayacağınızı düşünüyorsanız, sosyalleşmeyi sevmeyen, gürültüden ve kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışan biriyseniz, yurtdışında hostel konaklamasına sıcak bakmıyorsanız ve hepsinden öte bütçeniz müsaade ediyorsa konaklama tercihinizi hotelden yana kullanabilirsiniz. Tüm şehirlerde mutlaka bütçenize ve aradığınız kriterlere uyan bir hotel bulabilirsiniz. Daha önce herhangi bir hotelde konaklamış veya bilgi sahibi olduğunuzu varsayarak oda türleri hakkında bilgi verme ihtiyacı hissetmiyorum çünkü bilmiyorsanız bile zaten rezervasyon sitelerinde otele ait tüm odalar hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz. Hotel konaklaması hakkında dikkat etmeniz gerekenler; verdiğiniz paraya karşılık alabileceğiniz hizmet yeterliliği, merkeze ve ulaşım noktalarına yakınlığı, yemek verme hizmeti ve ziyaretçilerin verdiği puanlar olmalıdır. Hotel tercih edecekseniz ve aynı hizmete karşılık daha düşük bir fiyat almak istiyorsanız lokasyon olarak merkeze uzak konumda yer alan hotelleri tercih etmeniz gerekir. Şöyle ki; her ikisi de 4 yıldızlı olan iki hotelden merkezi konumda yer alan gecelik 100 Euro iken, merkezden biraz uzak bir konumda yer alan ise gecelik 70 Euro olacaktır. Örneğin; Amsterdam’da şehir merkezinde yer alan bir hotele gecelik 150 Euro vermek yerine havaalanına yakın ve şehir merkezine uzak bir hotelde gecelik 50 Euro’ya konaklayabilirsiniz. Bu hotel-hostel kıyaslaması için de geçerlidir; merkezi konumda yer alan bir hostelin gecelik fiyatı 30 Euro olurken, merkezden uzak konumda yer alan 2 yıldızlı bir hotelin gecelik fiyatı da 30 Euro olabilir yani rahatınıza düşkünseniz ve hostelde konaklamak istemiyorsanız merkezden uzak hotellerde hostel fiyatına konaklama şansı bulabilirsiniz. Ulaşım konusu aklınıza takılabilir ancak o konuda rahat olabilirsiniz çünkü Avrupa’da toplu taşıma ile şehir merkezine ulaşım sağlamanız en fazla 20-25 dakika sürecektir. Örnek verecek olursak; Atina’da şehir merkezinde yer alan bir hostelde gecelik 20 Euro’ya, şehir merkezinden yarım saatlik uzaklıkta bulunan ve banliyö treni ile kolayca ulaşabileceğiniz Pire yani Liman Bölgesi’nde yer alan 2 yıldızlı bir hotelde ise gecelik 15 Euro’ya konaklama yapabilirsiniz. Her ikisi de şehir merkezinde yer alan bir hostel ve hotelin gecelik fiyatı arasında uçurum vardır o yüzden konaklama tercihinize karar verirken bunu göz önünde bulundurun. Tekrar söylüyorum hotelde konaklamak yerine hotellerin tek kişilik veya iki kişilik odalarında hotel konforuna yakın konaklama yapabilir ve büyük oranda tasarruf sağlayabilirsiniz. Rezervasyon yapmak ya da hotel seçeneklerini görmek istiyorsanız yukarıda saydığım rezervasyon sitelerini kullanabilirsiniz.

Bed and Breakfast: Guest House yani Misafirhane olarak da bilinen bu sistem; önceleri ikâmetgah olarak kullanılan, çoğu zaman tek bir dairenin ve nadiren de olsa tüm binanın ücretli konaklama alanına dönüştürülmüş halidir. Yani ev sahibi evini bir pansiyona dönüştürür ve uygun fiyatlar sunarak hotel-hostellerin müşterilerini çalar, yoluna bakar. Odaları 2 kişilik, 3 kişilik ya da 4 kişilik seçenekler olarak dizayn edilmiştir ve eğer hostelde kalmak istemiyorsanız ya da hotele çok para vermek istemiyorsanız tercih edebilirsiniz çünkü zaten odaları hotel odası gibi olur. Odaların içerisinde tuvalet ve banyo bulunur ayrıca ortak olarak kullanılan mutfak bölümünde de yemeğinizi yapıp yiyebilirsiniz. Özellikle İtalya ve İspanya’da yaygın olarak görülür ve gerçekten çok uygun fiyatlara konaklama sağlayabilirsiniz. Rezervasyon sitelerinde, tıpkı hostellerde olduğu gibi şehir merkezinde bulunan tüm Bed & Breakfast seçeneklerini göremeyebilirsiniz. Çoğu zaman işyeri sahibi ile muhatap olacağınız için gezeceğiniz şehirde adresi bulup pazarlık yaparak konaklayın, böylece internette görülen fiyattan daha iyi bir fiyat alma şansınız olur. Örneğin; Madrid şehrinde SOL Meydanı’na yakın bir hostele 30 Euro vermek yerine yine SOL Meydanı’nın ara sokaklarında yer alan Bed and Breakfast’larda 20 Euro’ya konaklayabilirsiniz. Aynı şekilde Venedik şehrinin ada kısmında kalan hostellere 30-40 Euro vermek yerine Mestre’de kalan bu tür konaklama alanlarına 15 Euro ödeyerek avantaj sağlayabilirsiniz. Eşiniz veya sevgiliniz ile seyahat ediyorsanız ya da çift kişilik odada konaklamak istiyorsanız bu konaklama türü sizin için biçilmiş kaftan olabilir, çok uygun fiyatlara rahat bir konaklama sağlayabilirsiniz.

Airbnb: Sitenin kronolojik tarihinden bahsetmeme gerek yok ama en azından Air Bed and Breakfast ‘ın kısaltması olduğunu bilin. Bu sistemi dilerseniz konaklama yapmak için dilerseniz de kendi evinizi bir konaklama alanına dönüştürmek için kullanabilirsiniz. Airbnb sistemi basit anlamda; ev sahibinin evinin tamamını, sadece bir odasını ya da odasında bulunan sadece 1 yatağı kiraya vermesi temeline kurulan bir sistem. Eğer kalabalık bir grup ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız, yerel bir insanın evinde ve yerel bir evde konaklamak istiyorsanız, hostellerin veya hotellerin fiyatlarını pahalı bulmuşsanız, rahatınıza düşkünseniz ve konaklamak için bir ev ortamı arıyorsanız mutlaka tercih etmeniz gereken bir konaklama seçeneği. Airbnb her zaman hotellerden ve hatta hostellerden daha uygun fiyatlar sunar o yüzden bu seçeneği gözden geçirmeden konaklama türünüze karar vermeyin. Sistem şöyle işliyor; Airbnb sitesine girerek Facebook, Google+ veya E-posta hesabınız ile üye oluyorsunuz, üye olduktan sonra kimlik doğrulaması yapıyorsunuz, doğrulamayı yaptıktan sonra sitenin arama kısmında filtreleme yaparak konaklamak istediğiniz şehri ve tarihi belirleyip aratıyorsunuz, hoşunuza giden ve konaklamak istediğiniz evi tıklıyorsunuz, evin özelliklerine, konumuna ve konaklama şartlarına baktıktan sonra rezervasyon isteği gönderiyorsunuz, ev sahibi konaklamanızı uygun görürse isteğinizi onaylıyor ve konaklama ücreti seyahatten 24 saat önce kredi kartınızdan kesiliyor. Sistem kabataslak böyle işliyor ancak dikkat edilmesi gereken detaylar var örneğin; filtreleme konusuna özen gösterin ve ne istiyorsanız onu seçin, konaklamak istediğiniz evin konaklama şartlarını iyi okuyun ve kurallara uyun, konaklamak istediğiniz evin konumunu iyi öğrenin, konaklama yapacağınız ev sahibinin profilini iyi inceleyin-yorumları okuyun-sakata gelmeyin, rezervasyon yapmadan önce ev sahibi ile iletişime geçerek tüm detayları konuşun ve ev sahibinin telefon numarasını alın. Ödemeyi dilerseniz sisteme kayıt ettiğiniz kredi kartı bilgileriniz ile dilerseniz de Paypal hesabınız ile gerçekleştirebilirsiniz, son olarak evden ayrılırken evi ya da odayı aldığınız gibi bırakın ki ev sahibi sizin hakkınızda olumlu referans yazsın. Çok kafanızı kurcalamaya gerek yok siteye girdiğiniz zaman zaten neyin ne olduğunu gözünüzle görüp öğreneceksiniz sadece güvenli ve memnun kalacağınız bir konaklama için doğru evi, doğru ev sahibini ve doğru fiyatı seçtiğinizden emin olun. Üye olduktan sonra bir kereye mahsus 100 TL değerinde Airbnb puanı kazanıyorsunuz ve ödeme esnasında bu ücret indirim olarak yansıtılıyor. Dilerseniz işlemlerinizi akıllı telefon uygulamasını indirerek de gerçekleştirebilirsiniz.

Wimdu: Airbnb’nin klonlanmış hali diyebiliriz tek farkı Avrupa’da konaklama yapacaksanız daha fazla seçenek sunuyor olması. Sistem Airbnb ile aynı; Wimdu 'ya giriyorsunuz, kayıt oluyorsunuz ve konaklayacağınız yeri aramaya başlıyorsunuz. Airbnb sizi tatmin etmezse ki edecektir, bu sitede bulunan seçeneklere de göz gezdirebilirsiniz. Ticari bir faaliyet olsa da lokâl bir evde, lokâl bir ailenin yaşamına dahil olarak konaklamak çok farklı bir tecrübe o yüzden mutlaka en az bir kez bu tecrübeyi yaşayın derim. Unutmayın özellikle grup halinde yapılan seyahatlerde bu sistemler ile çoğu zaman hoteller veya hostellerden daha iyi fiyatlara, daha iyi şartlar altında konaklama sağlayabilirsiniz. Wimdu’nun da akıllı telefon uygulaması var, dilerseniz telefonunuza indirip kullanabilirsiniz.

Camping: Yurtdışı seyahatinizi sıcak mevsimlerde yapmayı planlıyorsanız; kamp alanlarında konaklamak hem maliyet açısından hem de alacağınız keyif açısından mutlaka değerlendirmeniz gereken bir konaklama yöntemi. Avrupa’nın çoğu şehrinde kamp alanı bulunuyor ve çoğu zaman hostellerden daha uygun fiyatlara konaklama sağlayabiliyorsunuz. Kamp alanlarında konaklamanın 3 farklı seçeneği var birincisi; kendi çadırınız ile kamp alanına gitmek ve sadece çadırınızı kuracağınız yerin ücretini ödemek ki bunun bedeli ortalama 5-7 Euro arası olur, ikincisi; kendinize ait çadırınızın olmaması durumunda kamp alanından çadır kiralayıp konaklamak, üçüncüsü ise; kamp alanında bulunan bungalov ya da prefabrik odalarda yatak kiralayıp konaklamak. Kamp alanı deyip geçmeyin birçoğunun içerisinde; açık havuz, disko-bar, tuvalet, banyo, market, çamaşırhane, oyun alanları hatta bazılarında plaj voleybolu için saha bile bulunur. Kamp alanlarında, dilerseniz rezervasyon sitelerinden rezervasyon yaptırarak dilerseniz de rezervasyonunuz olmadan gidip kalabilirsiniz. Büyük alanlara sahip oldukları için genellikle yer sıkıntısı yaşanmaz ama işim garanti olsun diyorsanız rezervasyon yaptırarak gidin. Camping’ler genellikle şehir merkezine uzak bir konumdadır ancak ulaşım konusunda pek sıkıntı çekilmez, genç nüfusun yoğunlukta olmasından dolayı adeta bir eğlence kompleksidir, ucuzdur, güvenilirdir. Şehir rehberlerinde tecrübe ettiklerim ve bilgi sahibi olduklarım hakkında açıklamalar yaptım ancak siz konaklama araştırması aşamasında mutlaka tüm siteleri kurcalayın ve şehirde kamp alanı varsa değerlendirin.

Boat Hotel - Boat Hostel: Özellikle içinden geniş kanallar geçen Avrupa şehirlerinde yaygın olarak kullanılan bir konaklama yöntemidir. Adından da anlaşılacağı üzere açık denizlerde görevini tamamlayan botların, hotel ya da hostele dönüştürülmüş hali. Boat hoteller gecelik fiyat açısından hotellere kıyasla, boat hosteller ise gecelik fiyat açısından hostellere kıyasla daha ucuzdur. Örnek verecek olursak; Amsterdam’da herhangi bir hotelde konaklamak, Nemo isimli bilim merkezinin yanında demirlemiş olan Boat hotellerde konaklamaktan çok daha pahalıdır. Amsterdam’da faaliyet gösteren boat hotellerde yeterince pazarlık yaparsanız hostellerden daha uygun fiyatlara tek kişilik ya da iki kişilik kamaralarda konaklayabilir, farklı bir deneyim kazanabilirsiniz. Aynı şekilde örneğin; Berlin’de merkezi bir hostelde konaklamak, Oberbaum Bridge karşısında demirlemiş olan boat hostellerden daha pahalı olabilir. Eğer gezeceğiniz şehre rezervasyonsuz gitmişseniz ve bütçenize uygun kalacak yer bulamamışsanız, boat hotel ya da boat hostellere bakabilirsiniz. 

Motel: Amerikan filmlerinden de bildiğiniz üzere genellikle; benzin istasyonlarında, tır garajlarında ya da yol üstü dinlenme tesislerinde bulunan bir konaklama alanı. Ülkemizde de çevre yollarında bulunan dinlenme tesislerinde görebilirsiniz. Otostop yaparak, araba kiralayarak veya kendi arabanızla seyahat etmeyecekseniz ihtiyaç duymayacağınız bir seçenek ki zaten arabanız varsa da arabanın içinde yatabilirsiniz. Kısaca sadece zorda kaldığınız durumlarda değerlendirilebilecek bir seçenek.

   Buraya kadar ücretli konaklama seçeneklerinden bahsettik ancak düşük bütçeli yurtdışı seyahatlerinin vazgeçilmezlerinden birisi de ücretsiz konaklama seçenekleridir. Ücretsiz konaklamalarda cebinizden para çıkmayacağı için beklentinizin de yüksek olmayacağını varsayıyorum.

Ücretsiz konaklama seçeneklerinden bahsedecek olursak;

Akraba Evi: Avrupa’nın bir yerlerinde mutlaka sizin ya da bir tanıdığınızın akrabası vardır. Eğer düşük bütçeli seyahat ediyorsanız sizin için bulunmaz bir nimettir. Harcamalarınızı düşük tutabilmek adına akrabalarınızın ya da tanıdıklarınızın yanında konaklayabilirsiniz hem karnınız doyar hem de rahat ve konforlu bir uyku çekersiniz. Aslında benim bunları anlatmama gerek yok, gideceğiniz şehirde akrabanız varsa mutlaka değerlendireceksinizdir ancak eğer maddi durumunuz çok kötü değilse ya da sizi idare edebilecek kadar paranız varsa ve bana sorarsanız akrabalarınıza sadece bir yemek molası için uğrayın derim çünkü akrabalarınızla fazla vakit geçirmeniz; sizi hostel ortamını ya da camping ortamını yaşamaktan, farklı gezginlerle tanışmaktan ve lokâl insanlarla vakit geçirmekten alıkoyacaktır. Dediğim gibi benim ki sadece bir öneri karar size kalmış, bütçeniz çok kısıtlıysa ya da bağlarınız kuvvetli ise akraba evinde kalmak sizin için en iyisi olacaktır.

Couchsurfing: Dünya üzerinde sizin gibi konaklamaya para vermek istemeyen tüm gezginleri, birbirleri ile ücretsiz konaklama sağlamak için buluşturan bir sosyal ağ. Yukarıda bahsettiğim Airbnb sisteminin tamamen ücretsiz olan hali diyebiliriz ancak burada kimse evini vermeye çalışmıyor, siz ev bulmaya çalışıyorsunuz. Para vermeyecek olsanız bile tıpkı Airbnb’de yaptığınız gibi kalacağınız evin merkeze yakın güvenli bir konumda olup olmadığını kontrol etmeli, ev sahibinin profilini iyi incelemeli, yorumları iyi analiz etmeli ve gitmeden önce tüm detayları konuşmalısınız çünkü patron ev sahibi, o ne derse o olur. Sistem aslında çok basit; Couchsurfing sitesine giriyorsunuz, gerçekten sizi anlatan-güvenilir birisi olduğunuzu kanıtlayan ve amacınızın sadece seyahat etmek olduğunu ifade eden bir profil oluşturuyorsunuz, profilinize yazdıklarınızı destekleyen güven verici fotoğraflarınızı ekliyorsunuz, gezmek istediğiniz şehir için arama yapıyorsunuz, profil incelemesi yaparak güvenilirliğinden emin olduğunuz ev sahiplerine etkili bir ön mesaj eşliğinde istek gönderiyorsunuz, isteğiniz onaylandıktan sonra mesajlaşma yoluyla detayları konuşmaya başlıyorsunuz. Kimse sizi damdan düşer gibi evine kabul etmez o yüzden profilinizin sağlam olması gerekiyor bunun için de profilinizde olumlu yorumlar bulunması lazım. Eğer ilk kez kullanacaksanız daha önceden kullanan arkadaşlarınıza, onların arkadaşlarına ya da onların arkadaşlarının arkadaşlarına rica ederek sizin için olumlu bir şeyler yazmasını sağlayın ki istek gönderdiğiniz kişi sağlam ayakkabı olduğunuza kanaat getirebilsin. Eğer kullanan arkadaşlarınız yoksa; Couchsurfing etkinliklerine katılarak, misafir olmadan önce evinizde birilerini misafir edip olumlu referans yazmalarını sağlayarak, şehrinize gelen Couchsurfing kullanıcısı gezginler ile vakit geçirip olumlu yorumlar yazmalarına imkân vererek de profilinizi sağlamlaştırabilirsiniz. Couchsurfing’de konaklayacak ev bulmanın bir diğer yolu da Create a Public Trip yani seyahat planı oluşturma ve duyurma yöntemi. Seyahatinizin nereden nereye olduğunu ve nerede konaklamak istediğinizi açıklayan bir açık istek oluşturuyorsunuz, o şehirde bulunan ev sahipleri sizin hakkınızda olumlu bir intiba edinirse sizinle iletişime geçiyor. Tabi bunu yapabilmeniz için de profilinizin olumlu yorumlara sahip olması gerekiyor. Couchsurfing hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Couchsurfing Nedir ? bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Gece Yolculukları: Eğer otobüste ya da trende uyuyamama gibi bir sorununuz yoksa seyahat planlamanızda mutlaka yer vermeniz gereken bir yöntem. Düşük bütçeli seyahatlerde nereden ne kadar kısabilirseniz sizin için o kadar iyidir o yüzden konaklamaya para vermemek ilk önceliklerinizden biri olmalıdır. Yolculuk yapmaktan keyif almıyorsanız, otobüs veya tren sizi yoruyorsa zaten gece yolcuklarını tercih edin, bu konaklamayı bedavaya getirmekten çok ayrı bir konu. Tren, otobüs, gemi ya da uzun uçak yolculukları hangisi olursa olsun mutlaka bir gece seferi bulursunuz o yüzden araştırın öğrenin. Gece yolculuğu yapmak sizi hem konaklama masrafından kurtarır hem de vakit tasarrufu sağlar yani gündüz seyahat edip vaktinizi yolda harcamak yerine gece seyahat edip kendinize daha çok gezecek vakit ayırabilirsiniz. Avrupa’da gece seferi yapan trenler içerisinde mutlaka yataklı tren bulabilirsiniz eğer yataklı trenle seyahat ederseniz normal trenlere oranla 5-10 Euro daha fazla verirsiniz ama rahat rahat uyursunuz. Otobüste ya da tren de otururken uyuyamam diye düşünmeyin; trenlerde kompartımanlar, otobüslerde ise arka koltuklar çoğu zaman boş olur istediğiniz gibi uzanabilirsiniz.

Çadır ve Uyku Tulumu: Eğer yolculuklarınızdan bir konfor beklentiniz yoksa ve konaklamaya para vermek istemeyenlerdenseniz sizin için pek de sorun teşkil etmeyecek bir yöntem. Seyahate çıkarken yanınıza çadırınızı almışsanız, camping’e para vermek istemiyorsanız, şehirde gördüğünüz en müsait alana kurup içine kıvrılabilirsiniz. Çadırınız varsa ve götürmüşseniz zaten nerelere çadır kurabileceğinizi biliyorsunuzdur. Bazı şehir rehberlerinde müsait noktaları yazdım ancak siz yine de daha önce tecrübe edenlerden sorup öğrenin. Gözünüze kestirdiğiniz herhangi bir yeşil alana ya da boş bir alana çadırınızı kurun, eğer orada çadır kuramayacağınızı söyleyen olursa kalkar başka yere kurarsınız, öyle ya da böyle deneyerek doğru yeri zaten bulursunuz. Aynı şey uyku tulumu ile yatma için de geçerli, güvenli olduğuna kanaat getirdiğiniz bir yere tulumunuzu serip içine girebilirsiniz. Tulumunuz ile dışarıda yatacaksanız ilk önce eşyalarınızı garantiye alın, tren garlarında bulunan kilitli dolaplara günlüğü 4 Euro’ya çantanızı bıraktıktan sonra sizden özgürü olmaz. Tabi çadırınızın ya da tulumunuzun seyahat döneminizde ki hava şartlarına uyup uymadığından emin olmalısınız.

Tren Garları - Havaalanları - Fast Food Şubeleri: Düşük bütçe ile gezen bir sırt çantalı iseniz nerede uyuduğunuzun bir önemi yok. Hal böyle olunca garlar, havaalanları ve geceleri açık olan Mc Donald’s ya da Burger King şubeleri tam size göre diyebiliriz. Buralarda sabahlayabilmeniz için 24 saat açık olması gerekiyor veya kapanacağı saatten sonra nerede uyuyacağınıza dair bir B planına sahip olmanız lazım. Eğer büyük bir Avrupa şehri değilse tren garları çoğu zaman pek güvenli olmuyor ki zaten birçoğu gece kapanıyor. Ben bazı açık olanlar ve uyumak için müsait olanlar hakkında gezi rehberlerinde bilgi verdim, gideceğiniz şehir için bakabilirsiniz. Tren garında yatacaksanız mutlaka çantanızı kilitli dolaba bırakın, eşyalarınızı çaldırmayın. Sabahlamak için en müsait alanlar 24 saat açık olan havaalanları; dilerseniz tulumunuza girip dilerseniz de koltuklara uzanıp uyuyabilirsiniz, çantanızı bırakmanıza gerek yok çünkü havaalanları güvenlidir. Gezdiğiniz şehirde gündüz Mc Donald’s ve Burger King şubelerinin kapanış saatlerine bakın, eğer 24 saat açık kalıyorsa masalarda sabahlayabilirsiniz. Büyük bir şube ise zaten gece açık kalıyordur, kendinize kuytu bir masa bulabilirsiniz. Hangi havaalanlarında uyunabileceği ve havaalanlarında sabahlama konusunda detaylı bilgilere ulaşmak için Sleepinginairports sitesine göz gezdirebilirsiniz.

   Eğer hotel ya da hostelde konaklamayı düşünüyorsanız izlemeniz gereken yol haritası basit. İlk önce Booking, Hostelworld, Hostelbookers sitelerini ya da bu sitelerin telefon uygulamalarını açıyorsunuz, konaklayacağınız şehir ve tarihlerinizi filtreleme bölümüne giriyorsunuz, karşınıza çıkan seçenekleri tek tek inceliyorsunuz, karar kıldığınız hotel ya da hostel hangisi ise rezervasyonunuzu yapıyorsunuz, rezervasyonunuz çıktısını alıyorsunuz ve çantanıza koyuyorsunuz. Rezervasyon yaparken kredi kartı, sanal kart ya da banka kartınızın bilgilerini kullanabilirsiniz, ilk aşamada kartınızdan işletmelerin kendi inisiyatiflerine göre belirledikleri % 5-10-15 arasında toplam ödemeye ait ön ödeme ücreti kesiliyor, hotel-hostele ulaştığınızda ise resepsiyon görevlisi tarafından kartınızdan ödemenin geri kalanı çekiliyor ya da isterseniz nakit olarak ödeyebiliyorsunuz. Rezervasyon çıktısını resepsiyona vermeniz gerekmiyor, pasaport bilgilerinize bakarak rezervasyonunuzu görebiliyorlar ancak hem vize evraklarının arasına koyma hem de ülkeye ilk girişte pasaport polisinin nerede konaklayacağınızı sorma ihtimaline karşı elinizde bulunmasında fayda var. Belirli bir plana sadık kalmadan spontane bir gezi yapmayı düşünüyorsanız ve nerede konaklayacağınıza gittiğiniz zaman karar vermek istiyorsanız da sahte rezervasyon yapabilirsiniz, nasıl yapacağınızı öğrenmek için Pasaport & Vize bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Sahte de olsa gerçek de olsa rezervasyon çıktınız mutlaka yanınızda bulunsun çünkü pasaport polisi görmek isteyebilir. Ücretli konaklama yöntemlerinin hangisini tercih edecek olursanız olun rezervasyonunuza ait bilgilerin yer aldığı çıktıyı, vize başvurularında ve ülkeye ilk girişinizde kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir konaklama yöntemi kullanacaksanız da mutlaka sahte rezervasyon yaparak çıktısını alın.

   Konaklama yapacağınız yere, şehre ulaştığınız zaman karar vermek isteyebilirsiniz. Böyle bir planınız varsa bile mutlaka gitmeden önce alternatiflerinizi ve onlara ait bilgileri not edin. Şehre ulaştığınızda nerede konaklamaya karar verdiyseniz direkt gidip resepsiyondan yerinizi ayırtabilirsiniz. Böyle durumlarda pazarlık yapılmaz diye düşünmeyin yapılır, yapın. Ben nerede konaklayacağıma karar vermemişsem; ücretsiz iptal seçeneği olan herhangi bir hotele rezervasyon yapıp daha sonra iptal ederek çıktısını alıyorum, konaklama ihtimalim olan en iyi 3 hostelin bilgilerini telefonuma kaydediyorum, ülkeye girişte pasaport polisi nerede konaklayacağımı sorduğunda iptal ettiğim rezervasyonunun çıktısını gösteriyorum, ülkeye girdikten sonra navigasyon programını kullanarak hostelleri buluyorum ve kafama yatan hangisi ise ona resepsiyondan kayıt yaptırıyorum. Bazı hosteller fotoğraflarda göründüğü gibi olmayabilir o yüzden gittiğinizde önce gözünüzle görüp sonra giriş yapabilirsiniz ayrıca rezervasyon sitelerinde verilen fiyatlardan daha ucuza konaklama şansı da bulabilirsiniz.

Konaklama alternatiflerini öğrendiğinize göre nerede ne yiyebileceğinizi öğrenmek için Yeme-İçme bölümünü ziyaret edebilirsiniz…

Yorumlar