Couchsurfing Nedir ?

   Couchsurfing, tüm dünya genelinde konaklamaya para vermek istemeyen 5 milyondan fazla gezgini bir araya getiren bir sosyal ağ. Kendi tabirlerince uluslararası misafirperverlik servisi olarak tanımlanıyor, Türkçe meali ise Kanepe Sörfü. Dünya küreselleştikçe gezen ya da gezmeye merak salan insan sayısı her geçen gün biraz daha arttığı için bu sosyal ağın üye sayısı da bu durumla doğru orantılı olarak artıyor. Couchsurfing temel olarak gezmeyi planladığınız şehirde para ödemeden başınızı sokacak bir çatı bulmak ya da sizin şehrinize gezmeye gelen birini hiçbir ücret talep etmeden evinizde misafir etmek üzerine kurulu bir sistem. Düşük bütçeler ile gezenler için bulunmaz bir nimet diyebiliriz çünkü seyahat ederken bütçeyi sarsan en önemli harcama kalemlerinden birisi konaklama. Gezmeyi planladığınız şehirde bedava yatacak yer bulma imkânı varken hotel konaklamasına 100 Euro ya da hostel konaklamasına 20 Euro ödemek sizce de mantıksız değil mi? Dünya üzerinde hangi ülkeye giderseniz gidin ya da hangi şehri gezmek isterseniz isteyin mutlaka seyahat planınıza uygun bir ‘Couch’ bulabilirsiniz. Couchsurfing ağı çift yönlü bir ağ bu yüzden misafir olduğunuz kadar misafir de ağırlayabilirsiniz. Siz nasıl gezdiğiniz şehirlerde konaklama masrafından kurtulmak için yatacak bir yer arıyorsanız tıpkı sizin gibi gezen diğer insanlar da Türkiye’ye geldiklerinde başlarını sokacak ücretsiz bir yer arıyorlar. Seyahatinizde Couchsurfing kullanmayı planlıyorsanız konfor konusunda beklentilerinizi yüksek tutmamanız gerekiyor çünkü sonuçta ücret ödemeyeceksiniz o yüzden size ne imkân tanınırsa kabulünüz olacak. Bu durum tamamen şans işi yani misafiri olacağınız kişi belki de çok zengin birisidir havuzlu villasında kalırsınız ya da herhangi bir geliri olmayan öğrencidir evin salonunda duran minderin üzerinde uyursunuz. Ev sahibi iseniz aynı şekilde evinizde kalacak olan gezgine konfor sunma çabası içine girmenize gerek yok çünkü zaten tek beklentisi başını koyabileceği bir yastık olacaktır. Tabi misafirinize ne kadar hürmet ederseniz o kadar artı puan kazanacak olmanız ayrı bir konu. 

           

   Couchsurfing ağını sadece bedava konaklama olarak düşünmeyin, bu sadece buz dağının görünen yüzü. Bu sistem büyük paralar harcayarak bile edinemeyeceğiniz bir kültürel etkinlik tecrübesi yani ücretsiz konaklamadan çok daha fazlası. Seyahat edeceğiniz ülkeler; kahvaltıda ya da akşam yemeğinde ne yediklerini, televizyon kanallarında hangi programları izlediklerini, akşamları nasıl vakit geçirdiklerini, hafta sonları nasıl eğlendiklerini, bir araya geldiklerinde nelerden bahsettiklerini, nelere güldüklerini ya da nelere ağladıklarını vs. bilmediğiniz yani kültürlerine tamamen yabancı olduğunuz ülkeler. İşte tüm bunları öğrenebilmenin en etkili yolu o ülkenin vatandaşlarının yani yerel insanlarının arasına karışmak, tabi bunun için de elinizdeki en iyi imkân Couchsurfing. Evinde kalacağınız insanlar size sadece yatacak yer temin etmekle kalmayacak aynı zamanda adeta sizin rehberiniz olacaklar. Bilmediğiniz bir şehre gittiğinizde; en güzel ve en ucuz yemeklerin nerelerde yenilebileceğini, gece hayatı için en eğlenceli mekânların hangileri olduğunu, müzeler ya da turistik alanlar ile ilgili detaylı tüm bilgileri, ulaşım konusunda bilmeniz gerekenleri vs. öğrenebileceğiniz en iyi rehber o şehirde yaşayan yerel insanlardır. Couchsurfing; yabancı dilinizi geliştirmek, yeni arkadaşlıklar edinmek, sizin gibi gezen insanlar olmalarından dolayı farklı tecrübeler dinlemek ve ileride gezmeyi planladığınız şehirler hakkında tüyolar almak, yalnızlıktan kurtulmak ve en önemlisi de turist kalıbından çıkabilmek için birebir diyebiliriz. Couchsurfing kullanacaksanız sakın ola insanların evlerini sadece otel niyetine kullanmayın, ev sahibinizden ne kaparsanız ya da ülkenin kültürüne ait ne öğrenirseniz sizin için kâr. Eğer ev sahibi konumunda iseniz yine yabancı dil geliştirme, yeni dostluklar edinme, yol hikâyeleri dinleme ve kültürümüzü tanıtma açısından elinizde olan güzel bir imkân.

    Couchsurfing ağı Couchsurfing sitesi üzerinden yürüyor, tıpkı Facebook gibi kendinize bir profil oluşturuyorsunuz ve isterseniz evinde kalmak istediğiniz insanlara istek gönderiyor isterseniz de size misafir olmak isteyenlerin isteklerine yanıt veriyorsunuz. Facebook gibi olan kısmı sadece profil oluşturmak yani öyle günlük paylaşımlar yapılan bir site değil, bu internet sitesi sadece ve sadece ücretsiz konaklama arayışı içinde olanlara hizmet veriyor. Airbnb sisteminin tamamen ücretsiz olan hali diyebiliriz ancak burada kimse evini vermeye çalışmıyor, ya siz ev bulmaya çalışıyorsunuz ya da ev arayanlara ücretsiz imkân sağlıyorsunuz.  

Couchsurfing Profili Oluşturmak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar:

1- İlk yapmanız gereken Couchsurfing adresine girerek ‘Join’ butonunu tıklamak, isterseniz Facebook adresiniz ile de kayıt olabilirsiniz. Profil oluşturma kısmı en fazla özen göstermeniz ve en ince ayrıntısına kadar dikkat etmeniz gereken kısım çünkü oluşturduğunuz profiliniz ile sunacağınız ciddiyet kalacak yer bulabilmenizi sağlayacak. Profilinizi oluştururken mümkün olduğunca samimi ve yaratıcı olun yani klişeleşmiş cümlelerden uzak durun, kendinizi detaylıca anlatın ancak asla olmadığınız biri gibi tanıtmayın, varsa daha önceden gezmiş olduğunuz şehirlerden bahsedin vs. Yazdıklarınız sizin bir psikopat olmadığınızı yani gerçekten güvenilir biri olduğunuzu karşı tarafa anlatabilsin. Facebook profilinizi entegre etmeniz vereceğiniz güven açısından size artı puan kazandıracaktır, unutmayın.

2- Sizi en iyi anlatan fotoğraflarınızı ekleyin. Ne kadar çok fotoğraf eklerseniz yazdıklarınızı görsel açıdan desteklemeniz o kadar kolay olur. Ekleyeceğiniz fotoğrafların; sosyal bir insan olduğunuzu gösteren, arkadaşlarınız ile olan ilişkinizi ve hem ev içerisinde hem de dışarıda ki yaşam tarzınızı en iyi şekilde yansıtan fotoğraflar olmasına özen gösterin. Daha önceden seyahat etmişseniz mutlaka bu seyahatlerinize dair fotoğraflar ekleyin, sizin gerçekten bir gezgin olduğunuzu ve tek beklentinizin başınızı sokacak bir çatıdan ibaret olduğunu bilsinler.

3- Hiç kimse referans sahibi olmayan, hakkında iyi yorumlar yapılmamış birisine güvenip de evini açmak istemez, bu sizin için de geçerli yani siz de referans sahibi olmayan ve size güven vermeyen birini misafir etmek istemezsiniz. Eğer Couchsurfing kullanan bir arkadaşınız varsa profilinize girerek sizin için olumlu bir şeyler yazmasını isteyin hatta arkadaşlarınızın arkadaşlarından da rica edin. Couchsurfing kullanıcısı arkadaşınız yoksa yaşadığınız şehirde ya da çevre şehirlerde düzenlenen Couchsurfing etkinliklerine katılın, Couchsurfing kullanıcısı arkadaşlar edinin. Bu etkinliklerden Facebook ve Twitter aracılığı ile haberdar olabilirsiniz, girin Facebook’a ne kadar Couchsurfing grubu varsa katılın. Seyahat edeceğiniz tarihe daha zaman varsa o güne kadar evinizde ülkemize gelen gezginleri ağırlayabilir ve onların sizin hakkınızda olumlu düşünceler yazmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için ‘Find Travellers’ bölümünü kullanarak şehrinize gelmeyi planlayan gezginlere davet gönderebilirsiniz. İlla ki evinizde kalması gerekmiyor, şehrinize gelen herhangi bir Couchsurfing kullanıcısı ile dışarıda buluşup birlikte vakit geçirerek de pekala sizin hakkınızda olumlu yorumlar yazmasını sağlayabilirsiniz.

4- Profilinizi % 100 olarak tamamladığınızdan emin olun. Tamamlanan kısmı ‘Overview’ bölümünde görebilirsiniz. Profiliniz ne kadar dolu olursa karşı tarafın sizi tanıma imkânı o kadar artar o yüzden üşenmeyin ve her bölümü tek tek doldurun. Eğer isterseniz 25 Dolar ücret karşılığında ‘Verified’ yani onaylı profil seçeneğini tercih edebilir ve cep telefonu numaranızı entegre edebilirsiniz. Bunları yapmak güvenilirliğinizi perçinleyeceği için size artı puan kazandıracaktır. 

           

Konaklayacak Ev Ararken İzlemeniz Gereken Adımlar:

1- İlk olarak arama bölümüne girip konaklama yapmayı planladığınız şehri ve seyahat tarihlerinizi yazıyorsunuz. Daha sonra filtreleme aracını kullanarak karşınıza çıkan ev sahiplerini size uygun olanlara indirgiyorsunuz. Burada hem konaklayacağınız ev hem de ev sahibi açısından dikkat etmeniz gereken birçok kriter var. Ev sahibi hakkında örneğin; yaşça büyük birisinin evinde kalmak istemiyorsanız yaşına, karşı cinsin evinde kalmak istemiyorsanız cinsiyetine, hangi dili konuştuğuna ve İngilizce seviyesine, hangi cinsiyette misafir kabul ettiğine, hakkında yazılmış olan olumlu ve olumsuz yorumlara ve en son online olduğu tarihe vs. dikkat etmeniz gerekiyor. Konaklayacağınız ev hakkında ise; merkezi konumda olup olmadığına, ulaşım araçlarının kalkış noktalarına olan yakınlığına, anahtar verme, giriş-çıkış saatleri, sigara içilmeme, evcil hayvan getirilmeme vb. kurallarına dikkat edin.

2- Hem ev hem de ev sahibi hakkında daha detaylı bir inceleme yapın. Evin fotoğraflarını iyice inceleyin ve ev sahibinin misafirler için uygun gördüğü odaya ya da yatağa bir bakın. Evin konumu çok önemli ‘More Details’ bölümünde evin konumu paylaşılmışsa tam olarak nerede olduğunu öğrenin. Ev sahibin adını sosyal medya platformlarında ve hatta Google’da aratın ve paylaştığı fotoğraflara bakın ve yazdıklarını okuyun. Tercihen ev sahibinin Verified yani onaylı profil sahibi olup olmadığına da bakabilirsiniz.

3- Sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz ev sahiplerine dilerseniz direkt olarak mesaj gönderebilir, dilerseniz de sadece istek gönderebilirsiniz ancak istek gönderirken de bir ön mesaj yazmanız gerekiyor. Direkt olarak mesaj göndermek hiçbir zaman tavsiye edilen bir şey değildir o yüzden istek göndermek tercihiniz olsun. Yazacağınız mesajlar kesinlikle kopyala yapıştır olmasın yani her ev sahibine kişiselleştirilmiş mesaj atmaya özen gösterin, o samimiyeti verin. Yazacağınız mesaj da kendinizi en iyi anlatan cümleleri seçmeye özen gösterin, klişe cümlelerden kaçının. Ne kadar çok ev sahibine istek gönderirseniz şansınız o kadar artar.

4- İstekleri gönderdikten sonra beklemeye koyuluyorsunuz. Geri dönüş için sabırlı olmanız gerekiyor çünkü herkesin kendince müsait olmadığı zamanlar var. Ev aramaya ne kadar erken başlarsanız geri dönüş almak için o kadar zaman kazanmış olursunuz yani bu işi son günlere bırakmayın. Yapılan geri dönüşler sonucunda kalmak istediğiniz eve karar vermişseniz diğer gönderdiğiniz istekleri iptal edin, etik kurallara uyun. Konaklayacağınız evin sahibi ile detayları konuşmak için mesajlaşın. Merak ettiğiniz ve bilmek istediğiniz her ne varsa en ince ayrıntısına kadar sorun. Örneğin; evin konumunu ve en kolay nasıl ulaşabileceğinizi, evin kurallarını, anahtar verip vermeyeceğini, giriş çıkış saatlerini, nasıl iletişime geçeceğinizi vs. öğrenin. Mümkünse telefon numarasını alın, en azından Whatsapp kullanarak iletişime geçebilirsiniz.

           

Couchsurfing Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Hususlar:

1- Konaklayacağınız evin kurallarına uymaya özen gösterin, unutmayın ki ne kadar iyi bir intiba bırakırsanız sizin hakkınızda yapılacak olan yorum da o kadar olumlu olacaktır. Ev sahibi eve son giriş saati belirlemişse o saatte eve dönün, herkesin işi gücü var insanları uykularından etmeyin. Banyoya girme ya da mutfağı kullanma demişse kullanmayın. Hakkınızda bir kere olumsuz yorum yapılırsa yüzlerce olumlu yorum olsa bile artık siz güvenilmez birisi olarak görülürsünüz.

2- Couchsurfing’in güvenli olup olmaması tamamen size bağlıdır yani kimse size bu sistemin güvenilirliğini garanti edemez. Ev sahibinin profilini iyi incelemek bu noktada çok önemli, eğer yeterince referansı yoksa ya da hakkında olumsuz yorumlar yapılmışsa uzak durmanız gerekir. Eve yerleştikten sonra da eğer en ufak bir güven sorununuz olursa anında evi terk edin, bu durum kadın misafirlerin çok daha fazla özen göstermeleri gereken bir konu. Evin merkezi bir konumda olması güvenlik açısından bir adım öndedir ayrıca ev adresini vermek istemeyen ve sizi evine kendisi götürmek isteyen ev sahiplerine itimat etmeyin.

3- Her ne kadar ücretsiz bir konaklama şekli olsa da eliniz boş gitmeyin. Türkiye’den giderken; lokum, şekerleme, kuruyemiş, küçük şişe rakı, nazar boncuğu, magnet, şal vs. artık ne olursa, bütçenize uygun olan ve kültürümüzü tanıtan küçük bir hediye götürün. Bu hem sizi sevimli gösterecek hem kültürümüzü tanıtma imkânı sunacak hem de hakkınızda olumlu yorumlar yazılmasını sağlayacak olan bir yöntem.

4- Eve gittiğiniz zaman kesinlikle odanıza çekilip erkenden yatmayın. Ev sahibi ile ne kadar birlikte vakit geçirirseniz kültürel açıdan o kadar kaynaşırsınız. Birlikte yemek yapın ya da yemek yiyin, oturun bir şeyler için ve sohbet edin, gündüzleri işi yoksa birlikte gezmeye çıkın ya da geceleri birlikte eğlenmeye gidin. Şehir hakkında bilmek istediğiniz her şeyi çekinmeden sorun, emin olun en ince ayrıntısına kadar anlatacak ve siz de çok faydalı bilgiler edineceksiniz. Couchsurfing mükemmel bir imkândır, bu imkândan sonuna kadar faydalanın.

5- İlla ki Couchsurfing aracılığı ile birinin evinde kalmanız gerekmiyor, site üzerinden o şehirde yapılması planlanan etkinlikleri öğrenebilir ve birçok Couchsurfing kullanıcısı arkadaş edinebilirsiniz. Kim bilir belki de etkinlik esnasında tanıştığınız insanların evinde kalma şansı bulabilirsiniz.

6- Konuşup anlaştığınız ev sahibi şehre ulaştığınızda telefonlarınıza çıkmayabilir ya da mesajlarınıza cevap vermeyebilir. Böyle durumlarda moralinizi bozmayın, hemen siteyi ya da akıllı telefon uygulamasını açarak yeni arayışlar içerisine girin. Eğer evinde kalma konusunda anlaştığınız ev sahibi o gün evinin istenmeyen durumlar yüzünden müsait olmadığını söylerse sizin için başka bir arkadaşının evini ayarlayıp ayarlayamayacağını sorabilirsiniz.

7- Özellikle erkek kullanıcılar bu sosyal ağı seks partneri bulmak için kullanmaya çalışmayın. Bu konuda yapacağınız en ufak bir olumsuz davranış profilinize onlarca olumsuz yorum olarak geri dönecektir. Tabi daha önemlisi işin ahlaki boyutu, kimseyi bakışlarınızla bile rahatsız etmeye hakkınız yok.

8- Evinde kalacağınız kişiyi belirlerken ev adresinin ve cep telefonu numarasının Verified yani onaylı olması hem güvenlik açısından hem de içinizin rahat etmesi açısından tercih sebebi olabilir. Kullanıcının profiline girdiğiniz zaman fotoğrafının hemen altında Verified olup olmadığını görebilirsiniz. Couchsurfing kullanıcıları 25 Dolar karşılığında ev adreslerini ve telefon numaralarını onaylatıyorlar böylece o ev tescillenmiş oluyor, hal böyle olunca da en çok istek gönderilen evler arasında yerini alıyor yani size sıra gelmeyebilir. Önceliğiniz onaylı profiller olsun ancak istek göndereceğiniz tüm evleri de onaylı olanlardan seçmeye çalışmayın, dışarıda kalırsınız.

9- Dikkat etmeniz gereken bir diğer özellik de Vouching yani kefil sistemi. Diyelim ki Couchsurfing ile birinin evinde konakladınız; size karşı gösterdiği samimiyetten ve dürüstlükten memnun kaldıysanız, o kişinin gerçekten güvenilir birisi olduğuna yürekten inandıysanız, gözüm kapalı güvenir ne zaman olsa evime alırım diyebildiyseniz, işte böyle bir ev sahibi ile karşılaştığınızda profiline giriyorsunuz ve +1 Vouch veriyorsunuz yani ben bu ev sahibine kefilim diyorsunuz. Evinde kalmayı planladığınız kişi ne kadar Vouch puanına sahipse o kadar güvenilir biri denilebilir, konaklayacak ev ararken bu puanlamayı kriter olarak belirleyebilirsiniz.

10- Couchsurfing aracılığı ile konaklayacak ev bulmanın bir diğer yolu da Create a Public Trip yani seyahat planı oluşturma ve duyurma yöntemi. Seyahatinizin nereden nereye olduğunu ve nerede konaklamak istediğinizi açıklayan bir açık istek oluşturuyorsunuz, o şehirde bulunan ev sahipleri sizin hakkınızda olumlu bir intiba edinirse sizinle iletişime geçiyor. Tabi bunu yapabilmeniz için de profilinizin olumlu yorumlara sahip olması gerekiyor. 

   Couchsurfing ile ilgili olarak konaklayacak ev ararken bilmeniz ve yapmanız gereken her husus, aynı zamanda ev sahibi olmak istemeniz halinde de geçerli. Aynı şekilde yukarıda yazdığım dikkat edilecek tüm hususları göz önünde bulundurarak profilinizi oluşturuyorsunuz, dilerseniz misafir aramak için istek gönderiyor dilerseniz de duyuru açıyorsunuz. Profiliniz ve adresiniz onaylı ise ya da kefiliniz varsa misafir bulma şansınız o kadar artar. Profil oluştururken eviniz ile ilgili koymak istediğiniz kuralları net bir şekilde belirtin ayrıca evinizde kalmak için istek gönderen kullanıcıların profillerini de iyi inceleyin. Evinize gelen misafirlere sadece oda vermekle kalmayın onlarla vakit geçirin. Unutmayın ne kadar çok misafir kabul ederseniz o kadar çok referans edinme şansınız olur.

Yorumlar