Yurtdışı Araç Kiralama

   Yurtdışı seyahatine 3-4 kişilik arkadaş grubunuz ile çıkmışsanız araba kiralayarak gezmek keyifli bir alternatif olabilir. Böyle bir gezi yöntemi seçecekseniz arkadaş grubunuzun kalabalık olmasında fayda var çünkü 2 kişi iseniz araç kiralamak sizin için çok masraflı bir hâl alacaktır. Eğer konaklamaya para vermek istemiyorsanız en ideal olanı 3 kişidir çünkü 4 kişi olursanız arabada uyumanız bir hayli zor olur. Yurtdışında araba kiralayıp gezmek Türkler tarafından pek tercih edilen bir yöntem değil ancak imkânlar el veriyorsa bence değerlendirilmesi gerekir. Günlük fiyatları uygun olan firmalardan tasarruflu yakıt kullanan bir araba kiralarsanız; toplu taşımaya kıyasla daha az ulaşım parası harcayabilir ve arabada uyuyarak da konaklama masraflarından kurtulabilirsiniz. Araca yakıt alacağınız zaman Euro olarak ödeyeceğiniz için litre fiyatı Türkiye’den pek de farklı olmayacaktır ayrıca Avrupa’da otoyol kullanımları ve otoparklar da hatırı sayılı ücretlere tabii olduğundan hesabı kitabı iyi yapmak gerekiyor.

   Olaya sadece yapılacak masrafları kıyaslama açısından bakılmamalı. Gerçekleştirmeyi planladığınız gezi rotasında bulunan şehirlerin birbirine olan uzaklığı, toplu taşıma imkânlarının yetersiz olması, şehirlere bağlı köyleri veya kasabaları görme isteğiniz ve karayolu şartlarının uygunluğu araba kiralama isteğinizi pekiştirebilir. Avrupa’nın tüm ülkelerinde toplu taşıma ile ulaşım rahat ve çok fazla alternatife sahip yani ulaşım konusunda pek sıkıntı çekmezsiniz ancak toplu taşıma araçlarının saatlerine bağlı kalmak istemiyorsanız veya daha konforlu ve pratik bir gezi yapmak istiyorsanız araba kiralamak mantıklı olabilir. Gezinizin başlayacağı şehre ulaştığınızda araba kiralayıp tüm gezinizi araba ile gerçekleştirecek olmanızın yanı sıra gezinizin bir bölümünü araba kiralayarak, bir bölümünü de toplu taşıma araçlarını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Araba kiralayarak gezmek ile toplu taşıma kullanarak gezme arasındaki avantajları, dezavantajları ve riskleri iyi araştırın daha sonra hangi ülkeleri veya hangi şehirleri araba kiralayarak gezmek istediğinize karar verirsiniz.

           

Yurtdışında Araba Kiralamak İçin izlemeniz Gereken Adımlar;

1- Rezervasyon: Gezinize hangi şehirden başlayacağınıza veya hangi şehirde araba kiralayarak yolunuza devam edeceğinize karar verdiğinizi varsayıyorum. İlk aşama hangi şehirden geziye başlayacaksanız internet üzerinden ona göre araç rezervasyonu yapmak. Aracı kiralayacağınız firmaların; Hertz, Sixt, Budget, Alamo, Dollar, Avis, Europcar vb. gibi büyük Rent A Car firmaları olmasına özen gösterin çünkü bu firmalardan araç kiraladığınız takdirde kiraladığınız aracı indiğiniz havaalanından teslim alabilirsiniz. Yerel firmalardan kiralarsanız ofislerine gidip teslim almak zorunda kalabilirsiniz. Büyük firmalardan kiralamanın bir diğer avantajı da kurallarının net olmasıdır yani her türlü konu sözleşme içerisinde detaylandırılmıştır. Bu firmaların kendi sitelerinden rezervasyon yapmak yerine rezervasyon sitelerini kullanmayı tercih edin çünkü fiyatlar daha uygun olabiliyor. Rezervasyon yapmak için Booking, Carhire3000, Fastcarhire, Economycarrentals, Aarguscarhire, Rhinocarhire, Arguscarrental, Rentalcars ve Expedia sitelerini kullanabilirsiniz, bu sitelerden rezervasyon yapıp aracı yine firmaya ait ofislerden alacaksınız. Rezervasyonu erken yapmanız daha uygun fiyatlara araç bulmanızı sağlayacaktır. İnternetten rezervasyon yapmak yerine havaalanına indiğinizde ofise gidip araç kiralayabilirsiniz ancak özellikle yoğun sezonlarda giderseniz muhtemelen araç bulamazsınız o yüzden mutlaka internetten rezervasyon yapın.  

Rezervasyon yaparken dikkat etmeniz gerekenler;

a- Seçtiğiniz aracın size uygunluğuna dikkat edin yani yakıt tasarrufunu ve yakıt türünü, motor hacmini, büyüklüğünü, koltuk sayısını, güvenliğini, vites türünü, markasını, modelini vs. göz önünde bulundurun. Avrupa’da çoğu zaman otopark ücretlerinin araç büyüklüğü ile doğru orantılı olduğunu, otomatik vites ve dizel araçların kiralama bedellerinin daha yüksek olduğunu bilin.

b- Seçeceğiniz sigorta paketinin en kapsamlı paket olmasına özen gösterin, herhangi bir kaza durumunda cebinizden para vermek zorunda kalmayın. Sigortanızın hırsızlık konularını da kapsıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Seçeceğiniz sigorta türü muafiyetsiz ve full kapsamlı olsun çünkü limitli sigorta seçerseniz herhangi bir kaza durumunda limitin üzerinde kalan masrafları siz ödemek zorunda kalırsınız. Eğer sigorta sözleşmesinde ‘Collision damage waiver (CDW)’ diye bir ibare varsa herhangi bir kazada kaskonun şirkete yapacağı ödemenin gecikmesi durumunda aradaki farkı sizin ödemeniz istenebiliyor, buna dikkat edin.

c- Bazı rezervasyon sitelerinde 19-22 yaş aralığında olan sürücülerin kiralama bedeline ek olarak 5-10 Euro gibi bir ücret yansıtılır. Siz de bu yaş aralığında iseniz rezervasyon detaylarında ‘Young Driver’ ibaresi olup olmamasına dikkat edin.

d- Eğer aracı birden fazla kişi kullanacaksa mutlaka cüzzi bir miktar karşılığında ek sürücü seçeneğini ekletin. Bu seçeneği es geçerseniz ve aracı sizden başka birisi kullanıyorken kaza yaparsanız sigortadan yaralanamaz ve tüm masrafı cebinizden ödemek zorunda kalırsınız. Böyle bir risk altına girmektense 10-15 Euro gibi ek bir ücret ile yedek sürücüleri sözleşmenize ekleyin.

e- Rezervasyon yapılan kredi kartının kesinlikle kiralamayı yapacak olan kişiye ait olması gerekiyor. Rezervasyonu yaparken firma kiralama bedelinin haricinde kartınızın bir miktar limitine bloke koyuyor ve arkanızdan herhangi bir trafik cezası gelme riskine karşı kendini garanti altına alıyor. Aracı teslim ettiğinizde bir trafik cezası yoksa bloke edilen miktar kartınıza hemen iade ediliyor ancak daha sonra trafik cezası gelirse bu miktar kredi kartı bilgileriniz firmada olduğu için kartınızdan çekiliyor. Bloke edilen bu depozito miktarı ortalama 200-250 Euro civarında oluyor bu yüzden kredi kartınızda yeterince limit olduğundan emin olun.

f- Rezervasyon aşamasında aracın teslim alınma ve teslim edilme noktalarını seçebiliyorsunuz. Eğer aldığınız noktadan farklı bir yerde teslim etmek isterseniz ekstra ücret ödemek zorundasınız. Aracı full depo alıp full depo teslim ediyorsunuz ve bu seçeneği de rezervasyon aşamasında belirleyebiliyorsunuz yani depoyu full teslim etmeyecekseniz yine ekstra ücret ödüyorsunuz.

g- Rezervasyonunuzu yaptıktan sonra mail olarak gelen faturayı yazıcınızdan çıkartıp yanınıza alıyorsunuz.

           

2- Aracı Teslim Alma: Seyahat gününüz geldiğinde uçağınıza atlayıp gezmeye başlayacağınız şehrin havaalanında iniyorsunuz. Aracı muhtemelen firmanın havaalanı ofisinden alacaksınız bu yüzden pasaport kontrolünden geçtikten sonra tabelaları takip ederek araç kiraladığınız firmanın ofisini buluyorsunuz. Aracılık eden sitelerden rezervasyon yaptığınızda, mailinize gelen fatura bilgilerinde aracın hangi firmadan kiralandığı yazar o yüzden tabelalarda o firmanın ismini arayacaksınız. Firmanın ofisine geldiğinizde görevliye; çıktı olarak aldığınız kiralama faturanızı, pasaportunuzu, ehliyetinizi ve kredi kartınızı veriyorsunuz. Burada görevli tüm bilgilerinizi kontrol ediyor. Unutmayın kredi kartı araç kiralayan kişinin adına düzenlenmiş olmalı ayrıca yurtdışında araç kullanabilmek için ehliyetinizin en az 1 yıl önce alınmış olması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti sürücü belgeniz ile kiraladığınız aracı kullanabilirsiniz ekstra bir belge almanıza gerek yok, beynelmilel sürücü belgesi veya yeni tip çipli ehliyetler kendi aracınız ile yurtdışına çıkarken gümrük kapılarında soruluyor yani Avrupa içinde araç kiralayacaksanız bunlara ihtiyacınız yok.

Aracı teslim alırken dikkat etmeniz gerekenler;

a- Sözleşmeyi imzalamadan önce mutlaka tüm maddeleri detaylıca okuyun. Aklınıza takılan bir nokta varsa emin olmadan imza atmayın. Özellikle sigorta poliçenizin detaylarını sorun ve neleri kapsayıp nereleri kapsamadığını iyice öğrenin.

b- Eğer rezervasyon sırasında yedek sürücü sekmesini işaretlemediyseniz ve aracı sizin haricinizde başkaları da kullanacaksa mutlaka görevliye bu durumu söyleyin, sözleşmenize yedek sürücü seçeneğini ekletin. Unutmayın bunu yapmazsanız ve sizden başkası aracı kullanırken kaza durumu yaşanırsa sigorta poliçesinden yararlanamazsınız.

c- Kilometre sınırının olup olmadığını sorun ve eğer bir limit varsa ne kadar olduğunu öğrenin. Bu limitin üzerine çıkarsanız ek ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz o yüzden işinizi şansa bırakmayın.

d- Ülke dışına çıkma gibi bir planınız varsa bunu mutlaka belirtin. Bu durumun sözleşmeye eklenmesi gerekebilir. Eğer eklenmezse ve farklı bir ülke sınırları içinde iken kaza yaparsanız sigorta poliçesinden yararlanamayabilirsiniz. Eğer kiralık araç ile başka ülkelere seyahat ederken gümrük kapısından geçecekseniz Pass-Card almanız gerekiyor bu durumu yetkiliye belirtin.

e- Herhangi bir kaza yaşanması durumunda yapmanız gerekenleri sorun. Aracın anahtarının üzerinde firmanın numaraları yazılı olacaktır ancak siz yola çıkmadan önce böyle bir durum yaşanması halinde hangi adımları izlemeniz gerekeceğini iyice öğrenin.

f- Aracı aldığınız noktadan farklı bir noktada bırakacaksanız ve rezervasyon esnasında bunu belirlememişseniz mutlaka aracı teslim aldığınız görevliye söyleyin. Aracı farklı bir noktada bırakmak size ek ücret olarak geri dönecektir bu yüzden ücretin miktarını ve şartları iyice öğrenin.

g- Ülkemizde kullandığımız HGS ve OGS gibi Avrupa’nın tüm ülkelerinde otoyollar için ‘vignette’ denilen otoyol stickerları almanız gerekiyor. Aracı teslim alırken üzerinde hangi vignettelerin olduğunu kontrol edin ve vignette hakkında diğer ülkeler için bilmeniz gereken detayları sorun.

h- Aracı teslim alırken mutlaka detaylı fotoğraflarını çekin. Herhangi bir darbe ya da boyasında bir hasar varsa fotoğraflayın. Görevli size bu darbeler için form imzalatacaktır ancak siz yine de fotoğraflayarak kendinizi garanti altına alın.

I- Sözleşme şartlarında aracın deposunun dolu olarak alınacağı ve dolu olarak teslim edileceği yazar bu yüzden aracı alırken deposunun full olup olmadığına dikkat edin. Eğer rezervasyon yaparken depoyu dolu alıp boş teslim etme gibi bir sekme seçmemizseniz teslim ederken deponun dolu olmasına özen gösterin.

i- Eğer navigasyon cihazı ihtiyacınız varsa bunu firma ofisinden temin edebilirsiniz. Aracı alırken görevliye bu durumu belirtebilir ve ek bir ücret karşılığında cihazı aracınıza taktırabilirsiniz. Türkiye’den götüreceğiniz navigasyon cihazına güvenmeyin çünkü tüm yolları göstermeyebilir bu yüzden kiralama ofisinden cihaz almak işinizi çok kolaylaştıracaktır.

j- Aracı kiralarken üzerinde bulunan lastiklerin mevsim şartlarına uygun olup olmadığına dikkat edin. Bu durum hem kaza yaşanmasını önlemek hem de trafik cezası yazılmasını engellemek adına çok önemli bir konu. Kış mevsiminde kiralıyorsanız ve araç üzerinde yazlık lastik takılı ise ek ücret karşılığında veya ücretsiz olarak kışlık lastik taktırabilirsiniz.

k- Firma yetkilisi sizi otoparka götürüp aracı bizzat teslim edebilir veya size otoparkı tarif edebilir. Firmalar rezervasyon yaparken hangi aracı seçmişseniz o aracı vermek zorundalar, eğer sizin seçtiğiniz araçtan kalmamışsa aynı segmentte ya da daha üst segmentte bir araç vermek zorundalar.

3- Aracı Teslim Etme: Eğer kiralama sözleşmesi yaparken ek bir madde belirlememişseniz ve seyahatinizi tamamladıktan sonra ek ücret ödemek zorunda kalmak istemiyorsanız aracı aldığınız noktaya bırakmanız gerekiyor. Aracı teslim edeceğiniz saatler arasında firma ofisi kapalı ise anahtarı firmaya ait anahtar kutusuna bırakabilirsiniz. Bu anahtar kutusu firma ofisinin hemen önünde olacaktır.

           

Aracı teslim ederken dikkat etmeniz gerekenler;

a- Ek bir madde seçerek depoyu boş olarak teslim etme gibi bir seçenek belirlemişseniz aracı mutlaka full depo olarak teslim etmeniz gerekiyor. Bu konu önemli çünkü aracın deposu full olmazsa 50 Euro’ya dolacak deponun bedelini kredi kartınızdan 70-80 Euro olarak çekeceklerdir. Full dememde ki kasıt asla ibrenin en sonda olması değil, siz alırken ibre sona yakın olacaktır bu yüzden siz de teslim ederken ibreyi sona yakın bırakabilirsiniz yani depoyu ağzına kadar doldurmayın.

b- Aracı teslim ederken mutlaka tekrar fotoğraflayın ve teslim alırken çektiğiniz fotoğraflar ile karşılaştırın. Firma yetkilisi size araçta hasar oluştuğunu iddia ederse teslim alırken çektiğiniz fotoğrafları göstererek bu durumdan sıyrılabilirsiniz.

c- Ek olarak kiraladığınız ekipmanlar varsa bunları da teslim ettiğinizden emin olun. Özellikle navigasyon cihazını alırken herhangi bir sorunu varsa bunu yetkiliye belirtin, böylece aracı teslim ederken bu sorundan sorumlu tutulamazsınız.

d- Aracı teslim alırken kirli alacağınız için teslim ederken de aracı yıkatma gibi bir zorunluluğuz yok bu yüzden siz de aracı yıkatmadan teslim edin ayrıca uçağa yetişme gibi bir durumunuz varsa aracı uçuştan en az 2-3 saat önce teslim etmeye özen gösterin.

Seyahat Esnasında Dikkat Etmeniz Gerekenler: Her şey arabayı kiralayıp yola çıkmakla bitmiyor, yolculuk esnasında da dikkat etmeniz gereken birçok önemli nokta var. Bazılarına yola çıkmadan önce hazırlanmak bazılarına ise yol üzerinde dikkat etmeniz gerekiyor.

a- Yola çıkmadan önce kiraladığınız araç üzerinde hangi ülkelerin otoyol kartlarının bulunduğunu mutlaka kontrol edin. Eğer ülke değiştirecekseniz ücretli yollarda ‘vignette’ denilen bu kartlara ihtiyacınız olacak. Otoyol kartlarını, gümrük kapılarında veya yol üzerinde bulunan benzin istasyonlarından satın alabilirsiniz. Ücretleri ortalama 15-20 Euro arasında ancak tabi ki fiyatlar ülkeden ülkeye değişkenlik gösterir. Otoyol ücretlerinin hangi ülkede ne kadar olduğunu gitmeden araştırın ve hesabınızı ona göre yapın.

b- Kiraladığınız aracı çaldırmak istemiyorsanız park edeceğiniz yerlere çok dikkat edin. Eğer konaklayacağınız otelin ya da hostelin kendine ait otoparkı yoksa yol üzerine park etmek yerine ücretli otoparklara bırakmaya özen gösterin. Avrupa’da otopark ücretleri aracın boyutuna göre değişkenlik gösterir bunu unutmayın. Otopark ücretlerini mutlaka ödeyin çünkü eğer ödemezseniz bu otopark fişleri cezası ile birlikte firmaya gönderilecek ve firma bu ücreti kredi kartınızdan fazla fazla çekecektir. Gideceğiniz şehirlerde bulunan otoparkların adreslerini mutlaka yola çıkmadan önce navigasyon cihazınıza kaydedin. Şehir içinde araç park edecekseniz yasak park alanı olup olmadığını iyice kontrol edin çünkü 80-100 Euro yasak park cezası yiyebilirsiniz. Otopark ücretlerini yola çıkmadan önce araştırmanız hesap yapmanızı kolaylaştıracaktır. Aracınızı nereye park ederseniz edin mutlaka park ettikten sonra fotoğrafını çekin, aracın çalınması durumunda size çok faydası olacaktır.

c- Başta yayalara yol vermek olmak üzere trafik kurallarına mutlaka harfi harfine uyun. Trafik cezası yeme durumunda bu cezayı zamanında ödemeye özen gösterin, yok yere faiz eklenmesin. Farkında olmadan trafik cezası yerseniz ve bu ceza firmaya iletilirse yine kartınızdan fazlaca çekilecektir.

d- Cep telefonunuzun navigasyon programına ya da Türkiye’den götüreceğiniz navigasyon cihazına güvenmeyin firmadan cihaz kiralayın. Yolculuk esnasında hangi yoldan gideceğinizi bilmemek ya da kullandığınız cihazda tüm yolları görememek size çok sıkıntı yaşatacaktır.

e- Gideceğiniz ülkelerin akaryakıt fiyatlarını yola çıkmadan önce araştırın ki muhtemel masraflarınızı hesaplamanız kolaylaşsın. Uzun karayollarında her zaman benzin istasyonu bulamayabilirsiniz o yüzden deponuzun her zaman en az yarısına kadar dolu olmasına özen gösterin, benzin istasyonu ararken yakıtı bitirip yolda kalmayın. Aracınızın yakıt türünü iyi öğrenin, benzinli araca mazot, dizel araca benzin doldurmayın.

           

Herhangi Bir Kaza Yaşanması Yada Aracın Çalınması Durumunda Yapmanız Gerekenler: Her konuda olduğu gibi böyle durumlarda da önce sakinliğinizi korumanız gerekiyor. Panik yapmak işlerinizi daha da zorlaştıracaktır bundan emin olabilirsiniz. Alkollü araç kullanırken, uyuşturucu maddenin etkisindeyken, trafik kurallarını ihlal ederken, uykuluyken vs. kaza yaparsanız sigorta poliçesi kapsamı dışında kalırsınız, unutmayın.

a- Eğer kiraladığınız araç ile kaza yaparsanız ilk iş kazayı tüm açılardan fotoğraflayın. Fotoğrafları çektikten sonra firmanın size vermiş olduğu numarayı arayın ve firmadan gelecek talimatları uygulayın. Firmanın numarası aracın anahtarının üzerinde yazılı olacaktır.

b- Firmayı bilgilendirdikten ve karşı taraf ile birlikte kaza tutanağı tuttuktan sonra kaza küçük çaplı ise yolunuza devam edebilirsiniz ancak araç hareket kabiliyetini kaybetmişse firmanın çekici göndermesini ya da mobil araç servisi göndermesini beklemeniz gerekiyor. Kaza tek taraflı olarak yaşanmış da olabilir, siz yine firma yetkilisi ile irtibata geçin. Bu işi kendi başınıza yapmayın firma yetkilisi nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini söylemişse ona göre hareket edersiniz. Aracı kiralarken seçmiş olduğunuz sigorta poliçesi bu noktada çok önem kazanıyor, eğer muafiyetli ve limitli bir paket seçmişseniz ödeyeceğiniz bedeli kara kara düşünürsünüz o yüzden sigortayı full paket olarak belirlemeyi ihmal etmeyin. 

c- Ufak tefek hasar durumlarında da detaylı fotoğraf çekmeyi unutmayın ve yine firmayı arayarak bilgilendirin. Firmayı bilgilendirme işini ileri ki zamanlara bırakmayın çünkü 24 saat içinde bilgilendirme yapmazsanız başınız ağrıyabilir.

d- Seyahatiniz esnasında araç arıza yaparsa sakın aracı hareket ettirmeyin, olduğu yerde park edin. Daha sonra aynı şekilde firmayı arayarak bilgilendirin. Firma bulunduğunuz yere çekici gönderip arıza yapan aracınızı çektirecek ya da mobil araç servisi yönlendirerek arızayı tamir ettirecektir. Tamir ile sorun çözülmezse yolunuza devam edebilmeniz için firma yetkilileri ya bulunduğunuz yere yeni bir araç gönderecek ya da en yakın ofislerine gidip yeni bir araç almanız gerektiğini söyleyeceklerdir.

e- Eğer aracınız park ettiğiniz yerden çalınmışsa panik yapmadan hemen en yakın polis karakoluna giderek durumu anlatın ve tutanak tutturun. Aracı park ettikten sonra çektiğiniz fotoğraf bu noktada işinize yarayacaktır. Polis karakoluna giderken ya da gittikten sonra hemen firmayı arayarak durumu anlatın ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini iyice öğrenin.

f- Kiralama sözleşmesini kaybetmeyin, her zaman sağlam bir yerde tutun. Aracı park ettikten sonra navigasyon cihazı gibi firmadan aldığınız ek ürünleri asla arabada bırakmayın, yanınıza alın.

   Yurtdışında araç kiralamak zevkli ve pratik olduğu kadar aynı zamanda riskli bir yöntem. Eğer toplu taşıma araçlarının saatlerine bağlı kalmak istemiyorsanız, 3 ya da 4 kişilik arkadaş grubu ile seyahat edecekseniz, araç kiralama bedellerini gerçekten makul buluyorsanız, konaklama işini arabada da hallederiz diyebiliyorsanız, gereken özeni gösterebileceğinizi düşünüyorsanız, kiralama bedelini-otopark ücretlerini ve akaryakıt ücretlerini hesapladığınızda altından kalkabileceğinizden eminseniz vs. araç kiralamak sizin için mantıklı bir seçenek olabilir.

Yorumlar