Seyahat Sigortası & Seyahat Sağlığı
Günlük yaşantımızda hepimiz sağlığımıza azami ölçüde dikkat etmeye çalışır, elimizden geldiğince sağlık problemi oluşturacak etkenlerden uzak dururuz. Tabi aynı durum başımıza gelebilecek kazalar için de geçerli. Biz ne kadar dikkat edersek edelim ufak tefek de olsa kazalar geçirir veya hasta oluruz. Başımıza nerede ne geleceğini bilemeyiz yani bu kazaları ve hastalıkları yurtdışı gezilerimizde de yaşayabiliriz ancak arada çok bariz bir fark var. Türkiye’de hasta olduğumuzda veya küçük kazalar geçirdiğimizde iyileşme sürecimiz çok zahmetli değildir, sağlık hizmetlerinden kolayca faydalanır, evimizde dinlenir ve kısa sürede sağlığımıza kavuşuruz. Seyahatlerimiz esnasında hasta olmak veya kaza geçirmek başımıza gelmesini isteyeceğimiz en son şey çünkü sağlık hizmetlerinden faydalanmak, iyileşme süreci ve hepsinden daha önemlisi seyahatimizin sekteye uğraması tam bir kâbustur. Seyahat esnasında en basitinden grip olmak bile planlarımızı bozar, hevesimizi kırar ve moralimizi bozar çünkü gezmek istediğimiz şehirde yatıp dinlenmek zorunda kalırız. Kısaca Türkiye’de sağlığımıza ne kadar dikkat ediyorsak seyahatlerimiz esnasında bundan çok daha fazla özen göstermeliyiz.
Ülkemizde olduğu gibi tüm dünya ülkelerinde sağlık hizmetleri çok pahalıdır öncelikle bunu bilmekte fayda var. Yurtdışı gezilerimizde sağlık hizmetleri masraflarımızı Euro veya Dolar olarak ödeyeceğimiz için zaten normal şartlarda çok pahalı olan sağlık hizmetlerine bir de değer farkı eklenince bütçemiz bir hayli sarsılacaktır. İşte tam burada devreye seyahat sigortası giriyor, eğer seyahat sigortası yaptırmışsak bu masraflardan kurtulmamız mümkün.
Seyahat Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken Hususlar;
1- Seyahat sigortaları önceden var olan hastalıklarınızdan kaynaklanan tedavilerinizi karşılamaz. Beklenmedik bir kaza yaşanması veya ani rahatsızlıklar durumunda acil müdahale masraflarınızı karşılar, yani extreme aktivitelerde veya keyfi faaliyetlerde başınıza gelecek kazaların tedavi masraflarını karşılamaz. Trafik kazaları gibi ani gelişen kazalardan dolayı ameliyat olmanızın haricinde herhangi bir ameliyat masraflarınız da karşılanmaz. Bu sigortalar belirli yaşların altında hastalık masraflarını karşılar, bu yaş sınırı genellikle 59’dur yani 59 yaşın üstündeyseniz sadece kaza durumunda faydalanabilir, hastalıklarda faydalanamazsınız. Ülkelerde yaşanan; deprem, yanardağ patlaması, sel felaketi, kar fırtınası, salgın, terör saldırıları vb. gibi olağanüstü hallerde başınıza gelen olumsuz durumlarda bu hizmetten faydalanamazsınız.
2- Seyahat sigortaları sadece kaza ve hastalık durumlarını kapsamıyor bunların haricinde; uçuş iptalleri, valiz kaybolması ve ölüm olaylarında da devreye giriyor. 3-5 Euro fazladan vererek bagajınızı ve eşyalarınızı da sigortalatabilirsiniz. Aynı durum katılacağınız aktivitelerde başınıza gelebilecek olumsuz durumlar için de geçerli yani ne kadar risk alacaksanız sigorta fiyatınız o kadar artar. Bu konular hakkında en detaylı bilgiyi sigorta poliçenizden veya firma yetkililerinden öğrenebilirsiniz.
3- Ödemeler tabi ki sınırsız değil belirli bir üst limite bağlanmış yani yüksek ücretli tedavilerinizde tüm masraflarınızı seyahat sigortanız ile karşılayamazsınız, bu üst limit genel de 30.000 Euro olur ancak daha kapsamlı seyahat sigortaları bulmakta mümkün.
4- Schengen vizesi alacaksanız zaten seyahat sigortası yaptırmak zorundasınız çünkü sigorta poliçesi olmadan vize alamazsınız. Sigorta poliçeleri Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenir, İngilizce olan poliçe konsolosluğa verilir. Vizeniz reddedilirse sigorta ücretiniz iade edilmez, bazı firmalar vize çıkmaması durumunda küçük kesintilerle para iadesi yapabiliyor o yüzden firmalara sorup daha detaylı bilgi alın.
5- Bu sigortayı sadece vize almak için değil, seyahatlerinizde başınıza gelebilecek olumsuz bir durumda sigorta firmasından ödeme almak için kullanacaksınız o yüzden poliçenize sahip çıkın. Bana sorarsanız poliçeniz her zaman yanınızda olsun. Özellikle poliçenizin üzerinde yazan Asistans desteği veren telefon numarasını bir yere not edin çünkü herhangi bir olumsuz durumda ilk ihtiyacınız o telefon numarası.
6- Seyahat sigortaları; ABD, Kanada, Japonya, Irak, İran, Suriye, Afganistan haricinde tüm dünya ülkelerinde geçerlidir ancak isterseniz ABD, Kanada ve Japonya’yı kapsayan seyahat sigortasını da yine sigorta firmaları aracılığı ile yaptırabilirsiniz. Özellikle ABD’de sağlık hizmetleri için on binlerce Dolar para ödemek zorunda kalabilirsiniz bu yüzden mutlaka seyahat sigortası yaptırmalısınız.
7- Seyahat sigortaları; 1 haftalık, 15 günlük, 1 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık olmak üzere düzenlenir, ücretleri sigorta süresine göre değişir. 1 aylık seyahat sigortalarının ücretleri ortalama 10-20 Euro, 1 yıllık olanlar ise ortalama 45-60 Euro civarındadır. Seyahat sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus ‘muafiyetsiz’ olanı yaptırmanız gerektiğidir çünkü muafiyetli sigorta yaptırırsanız karşılayacakları masraflar çok düşük miktarlarda tutulur ki zaten arada 5-10 Euro kadar bir fark vardır yani 5 Euro’dan kaçmak için yüzlerce Euro kayıp yaşamayın. 1 yıllık sigorta yaptırmışsanız sigortanızın geçerliliğini koruyabilmeniz ve faydalanabilmeniz için 92 günde bir ülkeye giriş çıkış yapmanız gerekir, aksi takdirde sigortadan faydalanamazsınız. Aynı durum 6 aylık sigortalarda 32 günde bir ülkeye giriş çıkış yapma şartına bağlanmıştır.
8- Seyahat sigortalarını herhangi bir banka şubesinden veya sigorta firmasından yaptırabilirsiniz ancak benim önerim büyük firmalardan yaptırmanız, fiyatlar arasında öyle çok büyük farklar olmaz. Sigortanızın neleri kapsadığını çok iyi öğrenin, mümkün olduğunca en kapsamlı sigortayı yaptırmaya çalışın. Online yapılan seyahat sigortalarından kaçının, gidin bizzat tüm detayları konuşun ve poliçenizi 2 örnek olarak alın.
9- Seyahat sigortasından nasıl faydalanacağım sorusunun cevabına gelirsek; diyelim ki seyahatiniz esnasında kaza geçirdiniz veya hastalandınız;
a- Hemen bir ambülans çağırıp veya kendi imkânlarınız ile hastaneye gidiyorsunuz ve tedavi oluyorsunuz. Eğer ambülans ile hastaneye giderseniz ve size ambülans masrafı çıkartılırsa mutlaka faturasını alın çünkü sigorta şirketinden geri ödemesini alacaksınız.
b- Tedavi öncesi veya sonrasında poliçenizde yer alan hizmet numarasını arayıp poliçe numaranızı ve kimlik bilgilerinizi vererek yetkiliye başınıza gelen her şeyi anlatıyorsunuz, bu yetkili size yapmanız gerekenleri söyleyecektir. Bu hizmet numarasını 24 saat boyunca arayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus; bazı sigorta firmalarının 24 saat içinde bilgilendirme yapmamanız durumunda tedavi masraflarınızı karşılamayacak olmaları o yüzden 24 saat geçmeden asistans numarası ile irtibata geçin ve durumunuzu bildirin. Eğer yakınlarınıza haber verilmesini istiyorsanız yine bu numaradan iletişim kuracağınız yetkiliye durumu bildirebilirsiniz.
c- Tedavinizi olduktan sonra hastaneye ödemeyi kendi cebinizden yapıp faturasını alıyorsunuz. Hastaneden çıktıktan sonra doktorun yazdığı ilaçları reçeteniz ile eczaneden yine kendi cebinizden alarak ilaçların faturalarını da saklıyorsunuz. Bu faturaları isterseniz bir dilekçe ile Türkiye’ye gönderip tazminatınızı talep ediyor, isterseniz de ülkeye döndüğünüzde bizzat teslim ederek yaptığınız ödemeleri sigorta şirketinden geri alıyorsunuz. Reçete olmadan ilaç alırsanız sigorta şirketinden geri ödeme alamazsanız.
Yaptığınız ödemelerin faturalarını kaybetmeyin. Bazı firmalar tedavi masrafları için avans ödeme gerçekleştirebiliyor bu yüzden sigorta yaptırırken geri ödemenin nasıl olacağı konusunu detaylıca sorun. Bu geri ödemeler 30.000 Euro’ya kadar yapılır ve dediğim gibi muafiyetli sigorta yaptırırsanız çok düşük miktarlarda geri ödeme alırsınız. Sigorta kapsamınıza göre sakatlık durumunda sizin ve ölüm durumda ise yakınınızın tazminat alma hakkı bulunur. Tedaviniz sonucunda almanız gereken ilaçlar bulunduğunuz ülkede yoksa sigorta şirketinden bu ilaçları temin edip size göndermesini talep edebilirsiniz. Eğer kaza geçirirseniz veya hastalanır ve tedavinizin devamı gereği o ülkede daha fazla kalmanız gerekirse, bunu doktor raporu ile ispatladığınız takdirde sigorta şirketinden otel masraflarınızı geri ödeme olarak alabilirsiniz. Kapsamlı bir seyahat sigortası yaptırmışsanız havayolu şirketinden alınan kayıp raporu ile kaybolan bagajınızın ve değerli eşyalarınızın tazminatını sigorta şirketinden alabilir veya bagajınızın bulunması halinde size ulaştırılmasını talep edebilirsiniz.
10- Yukarıda saydığım şartların tamamı firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. Nereden sigorta yaptıracak olursanız olun mutlaka en ince detaylarına kadar her ayrıntıyı sorun ve öğrenin.
Seyahat sigortasını sadece vize almak için gerekli olan bir evrak gibi düşünmeyin. Bu sigortanın kıymetini yurtdışında hastanelere cebinizden yüzlerce Euro ödeme yaptığınızda çok daha iyi anlarsınız o yüzden 5-10 Euro’dan kaçmayın ve kapsamlı bir seyahat sigortası yaptırın. Yeşil pasaport sahibi iseniz veya vizesiz bir ülkeye gidecekseniz de bu sigortayı asla bir angarya olarak görmeyin, mutlaka yaptırın. Sağlık hizmetlerinden faydalanabilmenizin dışında bazı ülkelerin pasaport polisleri seyahat sigortanızı görmek isteyebilirler. Bu durum özellikle vizesiz ülkelerin girişlerinde çok yaşanıyor, Schengen vizesi ile girilebilen Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’a girerken de pasaport polisleri seyahat sigortanızı görmek isteyebilir bu yüzden mutlaka ALL EUROPE yani tüm Avrupa’yı kapsayan bir seyahat sigortası yaptırın ve poliçenizi her zaman yanınızda taşıyın.
Seyahat sağlığı sadece seyahat sigortasından ibaret değil. Sigorta, başınıza olumsuz bir durum geldikten sonra devreye giriyor ancak sizin de hastalanmamak veya hastalık kapmamak için gerekli önlemleri almanız gerek. Seyahate çıkmadan önce ihtiyacınız olan ilaçları mutlaka yanınıza alın, buna; ağrı kesiciler, kremler, spreyler veya vitamin hapları da dâhil. Neye ihtiyacınızın olacağını kendiniz daha iyi bilirsiniz ihtiyacınız olacak ilaçları yanınıza alın ve seyahat esnasında da yediklerinize, içtiklerinize çok dikkat edin. Özellikle şebeke suyu içilebilir olmayan ülkelerde kapalı şişe su satın almaya özen gösterin. Hastalıklardan korunmak için en iyi önlemlerden birisi de aşı olmak, bu kimi zaman sizin inisiyatifinizde olsa da bazı ülkelere girerken bu aşıları yaptırdığınızı kanıtlamanız istenir. Örneğin; Afrika ülkelerine seyahat edecekseniz mutlaka Sarı Humma, Meningokok ve Tifo aşısı, Güney Amerika’ya seyahat edecekseniz aynı şekilde Tifo aşısı, dünyanın neresine gidecek olursanız olun yaygın hastalıklardan Difteri, Hepatit A ve Hepatit B aşısı yaptırmalısınız.
Ülkemizde seyahat sağlığı ile ilgili işlemler Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Seyahatiniz öncesinde genel müdürlüğe ait Hssgm adresine girerek detaylı bir ön hazırlık yapmanızda fayda var. Dediğim gibi bazı ülkeler yolcu kabullerinde kendilerince belirledikleri aşıların yapılmasını şart koşuyor, bu ülkelere girerken göstermeniz gereken uluslararası aşı karnelerini de sadece Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı sağlık merkezlerinden alabiliyorsunuz. Bu sistem şöyle işliyor; bulunduğunuz şehirde Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı herhangi bir sağlık merkezine gidiyorsunuz, sizinle ilgilenen doktor veya hemşireye hangi ülkelere seyahat edeceğinizi söylüyorsunuz, sağlık görevlisi size o ülkelerin sağlık koşulları hakkında bilgi veriyor ve yapılması gereken aşıları yapıyor, daha sonra adınıza düzenlenen aşı karnesini alıyor ve seyahatinize çıkıyorsunuz. Özellikle İstanbul’da Karaköy Sağlık Merkezi’nde yoğunluk yaşandığı için bu sağlık merkezine gitmeden önce randevu almanız gerekiyor ancak İstanbul’da 6 adet sağlık merkezi olduğunu da bilin. Seyahate çıkmadan önce Seyahatsağlığı adresine girerek istediğiniz ülkeyi seçebilir ve seçtiğiniz ülkenin sağlık politikaları hakkında çok detaylı bilgiler alabilirsiniz. Aynı şekilde Yetkilimerkezadresleri adresine girerek de Türkiye’de hangi şehirde, nerede sağlık merkezi var kolayca öğrenebilirsiniz. Bu aşıları yaptırmanız gereken en uygun zaman aralığı seyahatinizden 4-6 hafta öncesi ancak seyahatinize kısa süre kala da bu aşıları yaptırabilirsiniz. Bu sağlık merkezlerinde sadece aşı yapılmıyor, seyahat sağlığı konusunda ihtiyacınız olan tüm yardımları sunuyorlar. Dilerseniz Seyahat Sağlığı Danışma Hattı olan: 0212 444 77 34 numarasını arayarak da bilgi alabilirsiniz.
Yorumlar