Hostel Nedir ?

   Düşük bütçeli seyahat planlamalarında ücretli konaklama denilince ilk akla gelen seçenek hosteldir. Hostele genel anlamda; dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen düşük bütçeli gezginlerin dil, din, yaş, ırk, mezhep farkı olmadan ranza usulü kurulan paylaşımlı odalarda birlikte kaldığı, mutfak-banyo ve tuvaleti ortak kullanılan, pansiyon tipi ekonomik konaklama alanı diyebiliriz. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin turist çeken tüm şehirlerinde mutlaka birbirinden farklı onlarca hostel bulabilirsiniz. Hostelin ilk tercih edilme sebebi elbette ekonomik olması ancak hostel ucuza konaklamaktan çok daha fazlasıdır yani başlı başına bir kültür diyebilirim. Hostel kültürü; sunduğu sosyal ortam ile gezmeyi seven insanlar üzerinde derin izler bırakan, zamanla vazgeçilmez bir hal alan ve seyahatten döndükten sonra da herkese ısrarla tavsiye edilen mükemmel bir tecrübe. Hosteller konfor beklentisi olmayan insanlar tarafından tercih edilir ancak her şehirde neredeyse hotel konforuna sahip bir hostel bulabilirsiniz hem de hotellerin 1/10 fiyatına. Hostelleri ekonomik yapan tek faktör sadece gecelik ücretler değil örneğin; ortak kullanıma açık olan mutfağında kendi yemeğinizi pişirebilecek olmanız, şehirde bulunan eğlence mekânlarına giriş ücretleri ödemek ve fahiş fiyattan içki almak yerine hostelin kendine ait barında eğlenebilecek olmanız, merkezi konumları sayesinde ulaşım araçlarına ihtiyaç duymayacak olmanız, şehirde yapılan ücretli turistik turlara daha uygun fiyatlara katılabilecek olmanız vs. bunların hepsi cüzdanınızın nefes almasını sağlayacak sebepler.

Hostel Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar;

1- Fiyat: Eğer turist çeken bir şehre gidecekseniz bütçenize uyan onlarca hostel seçeneği bulabilirsiniz. Hostelin gecelik fiyatını belirleyen birçok faktör var; kalacağınız odanın türü ve yatak sayısı, hostelin konumu, sunduğu imkânlar vs. Konaklayacağınız hostelden tek beklentiniz ucuz olması ise gecelik 5 Euro’ya bile hostel bulabilmeniz mümkün. İhtiyacınız olan birçok imkânı bulabileceğiniz hosteller ise gecelik 25-30 Euro civarında diyebilirim. Tabi bu fiyatlar şehirden şehire değişir örneğin; Paris, Amsterdam, Oslo, Stockholm gibi pahalı şehirlerde konaklayacağınız hostellerin fiyatları ile Balkan ülkelerinde konaklayacağınız hostellerin fiyatları aynı olamaz.

2- Konum: Hostel araştırması yaparken dikkat etmeniz gereken kriterlerden bir diğeri hostelin konumu. Özellikle büyük şehirlerde seçeceğiniz hostelin merkezi bir konumda olmasına ayrıca trenle seyahat ediyorsanız tren garına ve otobüs ile seyahat ediyorsanız da otobüs terminaline yakın olmasına özen gösterin çünkü ulaşım konusunda sıkıntı çekmek istemeyeceksiniz. Hosteliniz turistik noktalara ne kadar yakın olursa o kadar rahat edersiniz, ulaşım aracı kullanmak zorunda kalmayacak olmanız gerçekten büyük avantaj. Büyük şehirlerde merkezi hostellerin fiyatları her zaman şehir dışında kalan hostellerin fiyatlarından pahalı olur, böyle durumlarda konaklayacağınız hostelin en azından toplu taşıma aracı duraklarına yakın bir konumda olmasına özen gösterin. Avrupa şehirleri genellikle küçük şehirler olduğu için gezilecek tüm noktalar birbirine yakın mesafelerde o yüzden konaklayacağınız hostel de ister istemez turistik noktalara yakın olacaktır, zaten gittiğiniz zaman tüm hostellerin birbirine yakın konumda olduğunu göreceksiniz. Hostel araştırması yaparken harita üzerinde hostelin konumunu iyice inceleyin, nereye yakın nereye uzak olduğunu öğrenin.

3- Odalar: Hostellerde birçok farklı oda seçeneği bulunuyor. Dorm Room denilen paylaşımlı odalar; 2-4-6-8-10-12-16 hatta 32 kişilik dahi olabiliyor bu yüzden odada bulunan yatak sayısı ne kadar fazla ise gecelik fiyatı da o kadar ucuz olur. Konaklama ücretini en aza indirmek istiyorsanız tercihiniz en kalabalık olan odadan yana olmalı. Kadın misafirler erkekler ile aynı odada kalmak istemiyorlarsa hostellerin Only Female yani sadece kadınların kaldığı odalarında konaklayabilirler, her hostelin böyle bir imkânı yok o yüzden rezervasyon esnasında oda tiplerini kontrol edin. Eğer eşiniz ya da sevgiliniz ile kalacaksanız neredeyse tüm hostellerin özel odaları bulunuyor ancak fiyatlar elbette paylaşımlı odalara kıyasla daha pahalı. Arkadaşınız ile seyahat ediyorsanız ya da kalabalık bir odada kalmak istemiyorsanız 2 kişilik odalarda kalabilirsiniz. Ben kimseyle odayı paylaşamam derseniz de bazı hostellerde tek kişilik oda bulma imkânınız da var. Hostel odalarında hem kadınlar hem de erkekler rahat takılırlar yani duştan çıktıktan sonra veya sabah dışarıya çıkarken üzerini odada giyinenler de görebilirsiniz, sadece iç çamaşırı ile ulu orta gezinenler de. Toplu yaşama konusunda tereddütleriniz varsa zaten hosteller size göre yerler değil.

4- Mutfak: Hosteli ekonomik kılan en önemli etkenlerden birisi kendine ait mutfağının olmasıdır. Seyahatleriniz esnasında yeme-içme kalemine fazla bir bütçe ayırmamışsanız tercih edeceğiniz hostelin kendine ait mutfağının olmasına özen gösterin. Şehirde bulunan süpermarketlerden 2-3 Euro’ya alacağınız bir paket makara ya da bir dondurulmuş pizzayı hostelin mutfağında pişirerek yiyecek olmanız maddi açıdan sizi epey rahatlatacaktır. Ne pişireceğiniz tamamen size kalmış yani sebze yemeği ya da et yemeği de yapabilirsiniz ancak ne yaparsanız yapın restoranlarda ödeyeceğiniz paraların çok altında bir maliyete kapatacağınız aşikâr. Sadece öğle yemeği ya da akşam yemeği için değil kendi kahvaltınızı hazırlayabilecek olmanız da güzel bir olay. Bu durum özellikle 3-4 kişilik arkadaş grubu ile seyahat etmeyi planlayanlar için çok daha avantajlı çünkü kişi sayısı arttıkça marketten alınan malzemelere ödenecek paradan payınıza düşecek olan miktar azalacaktır. Hostel mutfağında bulunan buzdolabı ortak kullanım içindir; size ait malzemeleri dolabın bir köşesine koyarsınız, üzerine adınızın ve çıkış tarihinizin yazdığı bir kâğıt bırakırsınız, böylece kimse siz hostelden ayrılana kadar malzemelerinize dokunmaz. Hostelden ayrıldıktan sonra malzemeleriniz dolapta kalırsa herkesin kullanabileceği başka bir bölüme koyulur yani kısaca kamu malı olur. Mutfağı olan hostellerde genellikle ücretsiz çay-kahve hizmeti olur yani mutfakta bulunan sallama çayı ve kahveyi ücretsiz olarak içebilirsiniz.

5- Kahvaltı: Şehirde bulunan kafelerde yada restoranlarda kahvaltı yapmayı düşünmüyorsanız hostel seçerken tercih sebeplerinizden birisi ücretsiz kahvaltı hizmeti olsun. Hostel kahvaltıları genellikle açık büfe kahvaltı olur ancak öyle pek fazla alternatif olmaz; mısır gevreği, zeytin, peynir, yumurta, domates, salatalık, salam, çikolata vs. Eğer hostel ücretsiz kahvaltı veriyorsa sadece sabah için değil öğle yemeğiniz için de değerlendirebilirsiniz şöyle ki; kahvaltınızı yaptıktan sonra alıyorsunuz ekmeği, kendinize güzel bir sandviç hazırlıyorsunuz, güzelce paketledikten sonra çantanıza atıyorsunuz ve öğlen acıktığınızda mideye indiriyorsunuz. Mutfağı olan hosteller ücretsiz kahvaltı vermiyor olsa bile mutlaka 3-4 Euro gibi ücretler karşılığında kahvaltı hizmeti sunarlar, dışarıda 10 Euro’ya kahvaltı yapmak yerine hostelde kahvaltı yapmak her durumda daha avantajlı. Hostelin açıklama bölümünde ücretli ya da ücretsiz kahvaltı hizmeti olup olmadığına dair bilgiye ulaşabilirsiniz.

6- Bar: Gece hayatını seven veya alkol kullanan biriyseniz ve şehirde bulunan mekânlarda fahiş fiyatlara bira içmek istemiyorsanız, tercihinizi kendine ait barı olan hostellerden yana kullanın. Hostel barları gerçekten eğlenceli ortamlardır, hem 3-4 Euro’ya bira içersiniz hem de hostelde kalan diğer seyahat severlerle kaynaşırsınız. Bazı hostellerin bar bölümlerinde; dart, bilardo, masa tenisi gibi salon oyunları bulunur, izlemesi de oynaması da keyiflidir. Bazı hostellerin barlarında ise özellikle hafta sonları partiler düzenlenir ve hostelde kalmayanlar bile hostel barının partisine katılır, böyle durumlarda mutluluğu uzaklarda aramanız gerekmez, parti ayağınıza gelmiştir. Parti olmasa bile akşamları canlı müzik etkinliği düzenlenir, açarsanız biranızı ve müziğinizi dinlersiniz.

7- Puanlama: Rezervasyon sitelerinde tüm hostellerin ziyaretçiler tarafından puanlandığını görebilirsiniz. Hostel seçimi yaparken bu puanlamalara dikkat edin, puanı yüksek olan hosteller önceliğiniz olsun. Sadece puanlara bakmakla yetinmeyin hostel hakkında yazılan yorumları da okuyun, olumlu ve olumsuz değerlendirmeleri gözden geçirin. Puanı en yüksek olan hostele kafadan rezervasyon yaptırmayın, tam anlamıyla sizin kriterlerinize uyuyor mu bakın. Kimi hostel ucuz olduğu için, kimisi sunduğu imkânlar sayesinde ve kimisi ise hotel konforuna sahip olması sebebiyle yüksek puanlar alır.

8- Sosyal Ortam: Benim için en önemli konu bu. Konaklayacağınız hosteli seçerken sosyal ortamının olmasına dikkat edin. Sosyal ortamdan kastım diğer insanlar ile kaynaşabileceğiniz ve herkesin bir arada olduğu bir ortak alanının olması. Kaldığınız hostelde ortak alan yoksa muhtemelen herkes odasına çekilmiş hatta yatağına yatmış olacaktır bu yüzden hostel seçerken fotoğrafları iyi inceleyin. Bahçesi olan ya da terası olan hosteller özellikle yaz aylarında kaynaşmaya daha müsait olan hostellerdir.

9- Zincirler: Avrupa için konuşacak olursak birçok şehirde; St. Chistopher Inn, Wombats, Generator, A&O, YMCA gibi hostel zincirlerinin şubelerini bulabilirsiniz. Bu hostel zincirleri gerçekten kalitelerini ispatlamış ve her yıl milyonlarca gezgin tarafından tercih edilen hosteller o yüzden siz de hostel seçiminizde bu zincirlerin şubelerine öncelik verebilirsiniz. Özellikle St. Chistopher Inn zincirinin şubeleri hostel konusunda çığır açmış mükemmel hostellerdir, tüm şehirler için gözü kapalı tavsiye ederim. Bunlar büyük firmalar oldukları için şubelerinde aradığınız çoğu imkânı bulabilirsiniz; kendine ait barı, mutfağı, internet olan bilgisayarları, eğlenceli ortak alanı vs. Her bütçeye hitap eden; 6-8-10-12 kişilik odaları da olduğu için gecelik fiyatları sizi tatmin edecektir.

10- Diğer İmkânlar: Tüm hostellerde ücretsiz wi-fi hizmeti ve büyük çoğunluğunda da internete bağlı bilgisayar hizmeti sunulur, o konuda rahat olabilirsiniz. Eğer yanınıza yeteri kadar kıyafet almamışsanız veya uzun bir seyahate çıkmışsanız çamaşır makinesi ve kurutma alanı olan hosteller tercihiniz olsun. Kıyafetlerinizi yıkamakla yetinmiyor ve ütülemeden giyemem diyorsanız aynı şekilde ütü odası olan hostellere bakmalısınız. Birçok hostel ücretsiz yürüyüş turları düzenler ancak bazıları şehir merkezinin uzağında bulunan turistik noktalara da uygun fiyatlara turlar düzenler, eğer böyle bir planınız varsa hostelin açıklama bölümünü iyi okuyun. Bisiklete binmenin yaygın olduğu şehirlerde bazı hosteller ücretsiz bisiklet tahsis eder ya da cüzzi fiyatlara kiralarlar, değerlendirebilirsiniz. İçinden nehir geçen şehirlerde düzenlenen tekne turlarına da konakladığınız hostel aracılığı ile ücretsiz ya da indirimli olarak katılma imkânı bulabilirsiniz. Konfor açısından beklentiniz yüksek ise içinde; havuz, spor salonu, masaj salonu vs. bulunan hosteller de bulabilirsiniz.

Hostel Hakkında Bilmeniz Gereken Hususlar;

1- Güvenlik: Bu konuda hiç kuşkunuz olmasın, özellikle Avrupa için ufak tefek istisnalar haricinde tüm hostellerin güvenli olduğunu söyleyebilirim. Hostel odalarında mutlaka kilitli dolaplar vardır, gece yatarken ya da dışarıya çıkarken önemli eşyalarınızı dolaplara kilitleyebilirsiniz. Bazıları anahtarlı olur ve resepsiyondan anahtarını alırsınız, bazılarına ise yanınızda götürdüğünüz asma kiliti takarsınız. Eğer odada kilitli dolap yoksa yine yanınızda götürdüğünüz bisiklet kiliti ile çantanızı yatağınıza bağlayabilirsiniz. Hostel odasına girdiğinizde herkesin eşyalarının açıkta durduğunu göreceksiniz yani eşyalarınızı dolaba kilitlemeseniz bile emin olun kimse çantanıza elini bile sürmeyecektir. Her zaman istisnalar olur o yüzden siz yine de tedbirinizi alın.

2- Temizlik: Eğer kalabalık bir odada konaklayacaksınız muhtemelen çok temiz olmayacaktır yani hijyen konusunda takıntınız varsa 2 kişilik odalarda ya da özel odalarda kalmak sizin için en iyisi olacaktır. Odalar kirli olmasından ziyade genellikle dağınık olur yani herkesin eşyaları sağa sola saçılmıştır, zaten siz de gün içerisinde gezip odaya döndükten sonra o yorgunlukla eşya toplama ile uğraşmayacaksınız. Kalacağınız hostelin şehirde bulunan en ucuz hostel olmasını istiyorsanız temizlik konusunda çok bir beklentiniz olmasın çünkü temizlik görevlisi çalışmayan bir hostel ise muhtemelen oda tozlu ve kirli olacaktır. Odalarda örümcek, böcek, fare olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz, Avrupa şehirlerinde bulunan hostellerde kesinlikle böyle bir durumla karşılaşmayacağınızı söyleyebilirim. Siz odanın temiz kalması konusunda üzerinize düşeni her zaman yapın ayrıca hangi mutfak malzemesini kullanmış olursanız olun mutlaka temiz bırakın.

3- Banyo & Tuvalet: Hostellerin banyoları ve tuvaletleri günlük olarak temizlenir, içiniz rahat olsun. Tuvaletlerde taharet musluğunun olmadığını muhtemelen biliyorsunuzdur ancak bilmiyorsanız ona göre hazırlıklı gidin. Banyo konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli husus; hostel kuralları gereği en fazla 15 dakika kalmanızın isteniyor olması. Sizden sonra duşa girecek olanları düşünerek çok fazla banyoda kalmamanız ahlâki açıdan da önemli bir sorumluluk. Bazı hostellerin banyoları tek kişilik bazıları ise yan yana birden çok duşa kabinden oluşuyor, hostel seçerken fotoğraflarını görebilirsiniz. Eğer içerisinde kendi banyosu olan özel odalarda kalmıyorsanız duş kabinlerinde şampuan ya da sabun olmaz o yüzden yola çıkmadan önce küçük şişelerde sabun ve şampuan götürmeyi ihmal etmeyin. Hostel banyoları çoğu zaman karışıktır yani cinsiyet ayrımı olmadan erkek ve kadınlar tarafından ortak kullanılır ancak bazı hostellerde ayrılmış olarak da görebilirsiniz. Tuvalet konusunda ise tam tersi yani bazı hostellerde ortak tuvaletler bulunur. Yola çıkmadan önce çantanıza mutlaka terlik koyun çünkü banyo için size bir terlik verilmeyecektir. Her ne şekilde olursa olsun hiçbir zaman banyoyu ve tuvaleti kirli bırakmayın, arkanızdan kötü konuşturmayın.

4- Işık ve Gürültü: Paylaşımlı odalarda kalacaksanız odanın ışığı muhtemelen gece yarısına kadar açık kalacaktır. Işık açıkken uyuyamama gibi bir probleminiz varsa yola çıkmadan önce mutlaka bir göz bandı edinin. Işık her zaman açık kalmasa bile sürekli odaya girip çıkanlar olduğu için mutlaka birileri ışığı açacak sonra geri kapatacaktır. Aynı durum gürültü için de söz konusu; odada her zaman bir sohbet ortamı olduğu için yüksek sesle konuşmalar, şiddetli kahkahalar, odaya yerleşenlerin çıkardıkları sesler ya da odadan ayrılanların çıkardıkları sesler, gece odaya sarhoş gelenlerin sesleri veya horlayanlar vs. gece yarısına kadar sürekli bir ses olacaktır. Gürültüde uyuyamama gibi bir probleminiz varsa yola çıkmadan önce mutlaka kulak tıkacı edinin.

5- Giriş - Çıkış Saatleri: Her hostelin check-in ve check-out saatleri farklıdır, rezervasyon sitelerine girdiğinizde açıklama kısmına bakarsanız hangi saatte giriş yapabileceğinizi ve hangi saatte çıkış yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Genellikle check-in saati 11.00 nadiren 15.00 olur, check-out saatleri ise genellikle 10.00 ya da 11.00 olur. Hostele vardığınızda henüz check-in saati gelmemişse çantanızı hostelin luggage bölümüne bırakabilir ve istediğiniz saatte gelip odanıza yerleşebilirsiniz. Bazı hosteller oda anahtarını teslim ederken 5 Euro gibi bir depozito talep eder, odadan ayrılırken anahtarı bırakmayı unutursanız paranız da hostelde kalır o yüzden çıkış yaparken anahtarı bırakmayı unutmayın. Her hostelin resepsiyonu 24 saat açık olmaz, eğer çıkış yapacağınız saatte hostelin resepsiyonu kapalı olacaksa bir gün öncesinden anahtarı nereye bırakabileceğinizi öğrenin.

6- Nevresim Takımı: Hostel yataklarının çarşafları günlük olarak değiştirilir yani asla ve asla yıkanmamış çarşaflarda yatmazsınız. Bazı hostellerin oda görevlileri çarşafları değiştirerek yatağı hazır hale getirir, bazılarında ise çarşaflar yatak üzerinde poşetin içinde durur ve siz açarsanız. Eğer hijyen konusunda takıntınız varsa yola çıkmadan önce yanınıza çarşaf alın derim. Danimarka, İsveç ve Norveç şehirlerinde hosteller ekstra nevresim ücreti talep ediyorlar, eğer bu ülkelere gidecekseniz ekstra ücret ödememek adına yine çarşafınızı yanınızda götürebilirsiniz. Çoğu zaman çarşaf ile birlikte banyo ve yüz havlusu da verilir.

7- Rezervasyon: Hostel araştırması yaparken hiçbir zaman tek bir rezervasyon sitesine bağlı kalmayın, mutlaka Booking, Hostelworld ve Hostelbookers sitelerinden ayrı ayrı inceleyin. Aynı hostel için bir rezervasyon sitesinde 10 kişilik  odada yer kalmamışsa başka bir rezervasyon sitesinde 10 kişilik oda için yer bulabilirsiniz. Yine aynı şekilde bir sitede 10 kişilik odanın yatak fiyatı 10 Euro iken başka bir sitede 8 Euro olabilir. Konaklamayı düşündüğünüz hosteli iyi inceleyin, açıklamasını ve sunduğu imkânları iyi okuyun, konumunu iyi öğrenin, farklı sitelerden yayınlanan tüm fotoğraflarına bakın hatta hostelin kendine ait internet sitesi varsa orayı da kontrol edin. Kararınızı verdikten sonra kredi kartınızı kullanarak rezervasyonunuzu yapın ve çıktısını alın, bu rezervasyon çıktısı her zaman yanınızda bulunsun. Eğer kesin karar vermemişseniz aklınıza yatan hostellerin isimlerini ve adreslerini not edin, şehre ulaştığınız zaman hepsini tek tek dolaşıp ortamına baktıktan sonra karar verirsiniz. Rezervasyon yapmadan gitmenin avantajı gözünüzle görerek seçmeniz ve pazarlık yaparak daha uygun bir fiyata konaklama ihtimaliniz, dezavantajı ise yoğun dönemlerde yer bulamayacak olmanız.

   Ben hostel araştırması yaparken tüm rezervasyon sitelerini açıyorum ve gezmeyi planladığım şehirde bulunan hostelleri sıralıyorum. Benim için; mutfağının olması, insanlarla sohbet edebileceğim bir ortak alanının olması ve kendine ait barı olması çok önemli o yüzden ilk kriterlerim bunlar oluyor. Daha sonra fotoğraflarına, puanlarına, konumlarına ve fiyatlarına göre tekrar eleme yapıyorum, benim için en mantıklı olan hangisi ise Hostelworld sitesi üzerinden rezervasyonumu yapıyorum. Bu siteyi kesinlikle tavsiye ederim ve kullanabileceğiniz en iyi rezervasyon sitesi diyebilirim. Rezervasyon esnasında gecelik ücretin %5’i ya da %10’u kadar bir ön ödeme alıyorlar, ücretin geri kalanını hostel resepsiyonunda ödüyorsunuz. Eğer şehirde 2 geceden fazla kalacaksam kesinlikle aynı hostelden rezervasyon yapmam yani 2 gece bir hostelden, 1 gece başka bir hostelden rezervasyon yaparım çünkü farklı ortamlar görmek isterim. Eğer hostelden çok memnun kalmışsam rezervasyonum bittikten sonra resepsiyona gider ve 1 gece daha kalmak istediğimi söylerim. Her zaman rezervasyonlu gitmiyorum tabi, bazı zamanlar konaklamayı planladığım hostellerin adreslerini not ediyorum ve şehre ulaştığımda hepsini gezip gözümle görerek karar veriyorum.

   Hosteller ucuza konaklamadan çok daha fazlası demiştim. Hostel; yeni arkadaşlıklar edinmek, insanlarla sohbet ederek farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmak, yabancı dilinizi geliştirmek ve ortak alanları sayesinde ise konaklamayı eğlenceye dönüştürmek için biçilmiş kaftan. Hostelde konaklayacaksanız sakın ola yatağınıza çekilip erkenden uyumayın, gerek odanızda bulunan insanlar ile gerekse ortak alanlarda bulunan insanlar ile tanışın, kaynaşın. Hostelde edindiğiniz arkadaşlıkları orada bırakmayın, telefon numarası alın verin ya da sosyal medyada birbirinizi ekleyin ki yolunuz o arkadaşın şehrine düşerse hem kalacak yeriniz hem de rehberiniz olsun. Hostele yerleştikten sonra; resepsiyon görevlisinden şehir haritası isteyin ve görülmesi gerekenler yerleri işaretlettirin ayrıca hem ucuz hem de lezzetli yemek yenilebilecek yerleri ya da popüler eğlence mekânlarını öğrenin hatta yine harita üzerinde işaretlemesini isteyin. Resepsiyon panosunda yer alan ücretli ve ücretsiz etkinlik ilanlarına göz gezdirin. Yürüyüş turları, Pub Crawl, bisiklet gezileri, tekne turları ya da extreme etkinliklere katılmak istiyorsanız fiyatlarını ve saatlerini öğrenin.

   Ucuz olması her hostelin konforsuz olduğu anlamına gelmiyor, emin olun bizim ülkemizde bulunan 2 ya da 3 yıldızlı hotellerin sunduğu konfora sahip olan hostellerde kalacaksınız. Ailecek yapılan seyahatlerde hostelde kalınmaz diye bir kaide yok, hostellerin özel odalarında aileniz ile hotel konforunda ve hotel fiyatının çok çok altında konaklayabilirsiniz. Özel odalarında; içerisinde banyo, tuvalet, televizyon, balkon, mutfak tezgâhı vs. her şey var yani tıpkı bir hotel odası gibi. Bazı hosteller müstakil binalarda bazıları ise apartmanların içinde yer alıyor, eğer adrese gelmişseniz ve hosteli görememişseniz muhtemelen binanın üst katlarındadır, böyle durumlarda yapmanız gereken şey zilin üzerinde hostelin adını bulup zili çalmak.

Bonus: 2 yada 3 kişilik arkadaş grubu ile seyahat ediyorsanız ve hostelde kalmayı planlıyorsanız gayri ahlâki olan yöntemler ile konaklamanızı çok daha ucuza getirebilirsiniz. Avrupa’da bazı hostellerin iki farklı binası oluyor ve bazılarında ise resepsiyon bölümü bina girişinden bağımsız bir yerde oluyor. Eğer büyük bir hostelde, iki ayrı binası olan bir hostelde ya da resepsiyonu gözden uzak olan bir hostelde kalacaksanız bir kişi rezervasyon yaptırabilir ve diğerleri de onun anahtarı ile odaya girerek boş buldukları herhangi bir yatağa yatabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus odada çok fazla görünmemek yani içeriye girin, çantaları bırakın sonra dışarıya çıkın, akşam döndüğünüzde de elinizde bulunan tek anahtar ile hepiniz hostele girin ve boş bulduğunuz yataklara yatın. Yatağa gece saatlerinden önce yatmayın çünkü başka birisi o yatağa rezervasyon yaptırmış olabilir ve odaya gelip bu yatak benim diyebilir. Eğer birisi gelir ve bu yatak benim derse pardon deyip başka yatağa geçin. Sabah check-out saati gelmeden de erkenden hostelden ayrılın, kimseye görünmeyin.

Not: Eminim birçoğumuz hostel adını ilk kez Eli Roth’un yönetmenliğini ve Quentin Tarantino’nun yapımcılığını üstlendiği ‘Hostel’ filminde duyduk. Filmin hikâyesi Slovakya’da bulunan bir hostelde geçiyor, eğer hala izlemediyseniz, izleyiniz.

Yorumlar