Çanta & Ekipman

   Yurtiçi ya da yurtdışı fark etmez eğer bir seyahate çıkacaksam bu seyahatin hazırlık aşaması seyahate çıkmaktan daha çok heyecanlandırır beni çünkü en özgür olduğum dönem hazırlık dönemidir. Gezmek istediğim şehirleri belirlerim, planımı yaparım, biletlerimi alırım ve en güzel kısmı olan çanta hazırlama aşamasına geçerim. Çantamı hazırlarken içine koyduğum her materyal beni ayrı ayrı mutlu eder. Çantamı hazırlarken ne kadar ağır olacağını pek düşünmem, kondisyonuma güvendiğim için yüklerim de yüklerim. Herkesin seyahatlerinde yanına almak isteyeceği şeyler farklıdır ancak ihtiyacınız olanlar neyse ve ne kadar ağırlık taşıyabiliyorsanız o kadarını almaya gayret etmelisiniz. Çanta seçimi, içinde olması gerekenler ve diğer ekipmanlardan bahsedecek olursak;

SIRT ÇANTASI (BACKPACK): Seyahat hazırlığının en özen gösterilmesi gereken aşamalarından birisi çanta seçimi olmalıdır çünkü çantanız seyahatiniz boyunca sizin eviniz ve en iyi yol arkadaşınız olacak. Doğru sırt çantasını seçmek; vücudunuza uyumu, seyahatinizin süresi, seyahatinizin ne tür de olacağı, ihtiyaçlarınızı ne derece karşılayacağı ve ne kadar rahat taşıyabileceğiniz ile alâkalıdır. Büyük çanta ile seyahat etmek her zaman dezavantajdır çünkü ne kadar ağır olursa sizi o kadar yavaşlatır. Kısa süreli seyahatlerinizde büyük çanta kullanmak sizi çok fazla etkilemeyebilir ancak 1 ay ya da daha fazla süreli bir seyahat düşünüyorsanız mutlaka küçük çanta kullanmalısınız çünkü belli bir süreden sonra çantanızı taşımak artık size işkence gibi gelecektir. Eğer; bel, boyun, omuz ya da bacak rahatsızlıkları gibi herhangi bir sağlık probleminiz varsa zaten mümkün olduğunca küçük çanta ve az eşya ile seyahat etmek zorundasınız.

Sırt Çantası Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

1- Sırt çantası alırken vücut yapınıza uyan bir çanta seçmeye özen göstermelisiniz çünkü boyunuza ya da kilonuza uygun olmayan bir çanta ile yola çıkarsanız hem taşımakta zorlanırsınız hem de sağlık problemlerine davetiye çıkarırsınız. Çantanın büyüklüğü size kalmış ancak ihtiyacınızı karşılayacak kadar büyüklüğü olması yeterlidir, çok fazla abartmayın. Sırt çantalarının iç hacimleri litre bazında ölçülür; 40 ya da 50 litre olan çantalar tüm sırt çantalı seyahatler için en ideal olanlarıdır ancak daha çok eşya ile yola çıkmak istiyorsanız 70 ya da 85 litre olanları tercih edebilirsiniz. Alacağınız çantanın vücudunuza uygunluğu çok önemlidir o yüzden sırtınıza alıp denemeden asla satın almayın. İyi markalara ait kaliteli bir sırt çantası alacaksanız önce mağazasına giderek modelleri deneyin daha sonra internetten mi yoksa mağazadan mı alacağınıza karar verirsiniz.

2- Çantalar valizlerden çok farklıdır; valizler de öyle pek bir özellik aramayız, kapağını açarız ve içini öylece doldururuz ancak sırt çantaları ne kadar fonksiyonel olursa bizim için o kadar kullanışlı olacaktır. Sürekli hareket halinde olacağınız için seçtiğiniz sırt çantasında ihtiyacınız olacak kadar bölme bulunması çok önemlidir çünkü aradığınız bir şeyi elinizi atar atmaz bulmalısınız yoksa çantayı komple boşaltıp tekrar geri doldurmak zorunda kalırsınız. Sadece üstten ya da yandan açılan çantalar çok kullanışsızdır bu yüzden büyük bölmesi hem üstten hem de yandan açılabilen çantaları tercih edin. Eğer yanınıza tulum, mat ve çadır almayı da planlıyorsanız mutlaka bunları bağlayabileceğiniz kemerlerin olup olmadığına dikkat edin.

3- Seyahatinizin türüne göre sırt çantası seçmelisiniz. Eğer seyahatlerinizde kamp, orman yürüyüşleri ya da tırmanma faaliyetleri yapma planınız varsa mutlaka Hiking tipi; bel ve sırt desteği güçlendirilmiş kaliteli sırt çantalarından almalısınız. Bu çantalar çok konforludur; ayarlanabilir askıları, ter emici süngerleri, metal sırt desteği ve bel kemeri ile üzerinize binecek yükün etkisini en aza indirir. Hiking tipi çantaların boş ağırlıkları metal sırt desteklerinden dolayı 3-4 kilo civarındadır ancak sırtınıza aldıktan sonra taşımanın ne kadar rahat olduğunu fark edeceksiniz, isterseniz sırt desteğinin bu metal bölümlerini çıkarabilirsiniz. Sadece şehir içinde gezmeyi düşünüyorsanız çantayı çok fazla sırtınızda tutmayacağınız için standart seyahat çantaları işinizi görecektir. Bu seyahat çantalarında detaylı bel desteği ve metal sırt desteği bulunmaz ancak yumuşak sırt desteği konfor ihtiyacınızı fazlasıyla karşılar. Dilerseniz tekerlekli sırt çantalarından da alabilirsiniz, pek kullanışlı değildir ama tercih sizin.  

4- Yağmurlu havalarda eşyalarınızın ıslanmasını istemiyorsanız ya su geçirmeyen bir sırt çantası ya da dahili yağmurluğu olan çantaları tercih etmelisiniz. Bu yağmurluklar çantanın en üst bölmesinin ya da en alt bölmesinin fermuarlı bir kısmında bulunur ve yağmurlu havalarda yerinden çıkarıp çantanıza geçirirsiniz. Çantanızın yağmurluğu yoksa ve su geçiren bir çanta ise yanınızda kilitli poşetlerden ya da büyük boy çöp poşetlerinden bulundurmanızda fayda var.

5- Çantanızın sizi yarı yolda bırakmasını ve tadınızı kaçırmasını istemiyorsanız mutlaka dayanıklılığından emin olduğunuz bir çanta seçin. Gözünüzle görerek ve elinize alıp inceleyerek çanta almak bu noktada çok önemli. Çantanızı seçerken; özellikle askılarının, dikiş yerlerinin ve fermuarların sağlamlığının, klipslerinin dayanıklılığının ve kumaşının yanmalara ya da yırtılmalara karşı direncinin ne derece olduğunu anlamaya çalışın.

Sırt Çantası Alabileceğiniz Yerler; Sırt çantası satın alabileceğiniz birçok yer var. Nereden alırsanız alın mutlaka yukarıda saydığım kriterleri göz önünde bulundurun.

1- İnternet Siteleri: İnternet alışverişlerinin mağazalardan almaya kıyasla daha ucuz olduğunu hepiniz bizzat tecrübe etmişsinizdir. Eğer internet siteleri aracılığı ile bilindik bir markaya ait pahalı bir sırt çantası alacaksanız sakın ola beğendiğiniz modeli yetkili mağazasında görmeden ve bizzat denemeden satın almayın. İnternet sitesinden alacağınız markalı bir ürünün orijinal olması çok önemli bu yüzden güvenilir sitelerden alışveriş yapmanız gerekir, alışveriş yapmadan önce mutlaka o internet sitesinin yetkili satış mağazası olduğundan emin olun. Orijinal ürün satan çoğu internet sitesinden alışveriş yapmışlığım vardır o yüzden internet üzerinden çanta almayı düşünüyorsanız İletişim bölümünden yazarak hangi sitelerin güvenilir olduğunu sorabilirsiniz. Orijinallik beklentiniz yoksa, idarelik bir çanta arıyorsanız ve çok ucuz fiyatlara imitasyon çantalar satın almak isterseniz; Aliexpress, N11, Gittigidiyor ve Hepsiburada adreslerine bakabilirsiniz ancak bu sitelerde yetkili mağazalar tarafından orijinal ürünler satıldığını da unutmamak gerek. Bu internet sitelerinden alabileceğiniz en kullanışlı imitasyon çantalar Jack Wolfskin markasına ait imitasyon çantalar, fiyatları 100-150 Lira civarında olur ve gayet dayanıklıdır. İnternet alışverişlerinde yurtdışı sitelerini kullanmak isterseniz ilk bakmanız gereken yer sunduğu cazip fiyatlar ile son zamanlarda bir hayli popüler olan ve orijinal ürün satılan İngiltere merkezli Sportsdirect adresi. Bu siteden yapacağınız alışverişler 7 gün gibi kısa bir süre içerisinde elinize ulaşır ve ortalama kargo ücreti 10-15 Euro arasında olur. Alabileceğiniz en iyi modeller sürekli kampanya yapılan; Karrimor Leopard (34 Euro), Karrimor Panther (45 Euro), Karrimor Bobcat 65 Rucksack (45 Euro), Jack Wolfskin ürünleri ve Quechua ürünleri.  

2- Mağazalar: Karrimor, Jack Wolfskin ve The North Face gibi bilindik markaların mağazalarını çoğu alışveriş merkezinde görebilirsiniz. Bu markalara ait bir çanta satın almak istiyorsanız önce yetkili mağazasına gidin, çantaları deneyin ve internet fiyatlarını kontrol edin. Eğer güvenilir sitelerde daha uygun fiyatlara bulursanız internetten alın. İstanbul’da yaşıyorsanız bu markaların yetkili mağazalarını ve orijinal ürün satan diğer outdoor mağazalarını bulabileceğiniz en iyi yer Karaköy. Mağazadan alışveriş yapmanın en büyük avantajı pazarlık yapabiliyor olmanız. Saydığım markalar haricinde daha birçok kaliteli marka var, mağazalardan hepsini tek tek deneyerek beğendiğinizi satın alabilirsiniz. İstanbul dışında bir şehirde yaşıyorsanız alıveriş merkezlerinde mutlaka outdoor ürün satılan bir mağaza vardır, araştırıp bulabilirsiniz. Outdoor mağazaların günümüzde en bilindik olanı şüphesiz Decathlon. İstanbul’da yaşıyorsanız Zeytinburnu Marmara Forum ve Bayrampaşa İstanbul Forum’da Decathlon mağazasını bulabilirsiniz. Bu mağazadan alabileceğiniz en ideal çantalar; Quechua markasına ait Forclaz 40 Lt, Forclaz 50 Lt ve Forclaz 60 Lt. Decathlon’da fiyatlar gayet uygun ve çantalar da sağlamdır yani gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Dilerseniz mağazada beğendikten sonra kendi internet sitesinden de sipariş verebilirsiniz.

3- Çantacılar: Hangi şehirde yaşıyor olursanız olun mutlaka çantacı bulabilirsiniz. Bilindik markaların çantaları satılmaz ancak işinizi görecek ve sizi bir süre idare edecek sırt çantası satın alabilirsiniz. Çantaya fazla paralar harcamak istemiyorsanız ve sürekli gezme gibi bir düşünceniz yoksa alışverişinizi bu esnaf dükkânlarından yapın. 50-100 Lira arası bir fiyata istediğiniz boyutta sırt çantası bulabilirsiniz.

4- Eminönü - Mercan Yokuşu: İstanbul’da yaşıyorsanız zaten mutlaka nerede olduğunu biliyorsunuz. Mercan Yokuşu’nda arayıp da bulamayacağınız hiçbir şey yoktur o yüzden aklınıza bile gelmeyecek türde çantaları burada bulabilirsiniz. Mercan Yokuşu’nda yüzlerce çantacı var ve binlerce farklı model çanta satılıyor. Çantalar tabi ki orijinal değil ancak 50-100 Liraya istediğiniz boyutta ve istediğiniz modelde imitasyon çanta bulabilirsiniz. Düşük bütçeli bir seyahat planlıyorsanız ve çantaya fazla para vermek istemiyorsanız buraya mutlaka uğrayın. Ben ilk çantamı buradan almıştım, uzun bir süre kullandım ve çok memnun kaldım.

   Benim tavsiyem bütçenizin müsaade ettiği en kaliteli çantayı almanızdır. Bilindik markalara ait kaliteli, bel ve sırt desteği iyi olan bir çanta alın ve uzun yıllar çanta derdinden kurtulun. Çanta seçimi çok önemli bu yüzden alırken gereken özeni gösterin ki sağlığınızdan olmayın ya da seyahatiniz işkenceye dönmesin. Jack Wolfskin, Karrimor, The North Face ve Dueter markalarının her ürünü olduğu gibi çantaları da çok kaliteli, bu markalardan birini tercih edebilirsiniz. Ben Deuter kullanıyorum, Karaköy’de bir mağazadan pazarlık yaparak gayet uygun bir fiyata aldım ve son derece memnunum. Bana sorarsanız Deuter bu işin 1 numarası o yüzden gözüm kapalı tavsiye ederim ki zaten yurtdışına çıktığınız zaman karşılaşacağınız birçok gezginin Deuter kullandığını bizzat göreceksiniz.

Sırt Çantası İçinde Bulunması Gerekenler; Seyahate çıkarken temel ihtiyaçların haricinde yanınıza neler alacağınız tamamen size kalmış. Çantanızı ilk hazırlarken elinize geçen her şeyi doldurursanız seyahatinizin ortasında bunun pişmanlığını hayli fazla yaşarsınız, bu yüzden mümkün olduğu kadar az eşya ile yola çıkmaya ve sadece ihtiyaç duyacaklarınızı almaya özen gösterin. Eğer kalıplı bir insan değilseniz ve büyük çantalar ile seyahate çıkmayacaksanız standart bir çantanın en fazla 10 Kg. ağırlığında olması gerekir. Çantanızı yola çıkmadan önce asla ağzına kadar doldurmayın çünkü hem dikişlerini ve fermuarlarını zorlarsınız hem de seyahatiniz esnasında yapacağınız alışverişlerinize yer kalmaz. Çantanızın 10 Kg’dan fazla olması sizi yoracak olmasından ziyade aynı zamanda havayolu firmalarının sunduğu bagaj limitlerini aşmamanız adına da çok önemlidir. Uçak altına vereceğiniz bagajınızın limiti low cost firmalarda genellikle 15 Kg. ve Star Alliance üyesi firmalarda ise 23 Kg. olur bu yüzden kendinizi garantiye almak ve fazla para ödememek için çantanızı hafif tutmaya özen gösterin. Low cost firmaları kullanacaksanız, çantanızı kabine almak istiyorsanız ve bagaj kontrolüne denk gelirseniz muhtemel limit 10 Kg. yada 8 Kg. olacağı için daha ağır çantalar ile sıkıntı yaşarsınız.

Gelelim Seyahate Çıkmadan Önce Çantamızda Bulunması Gerekenlere;

1- Kıyafetler: Yurtdışına giderken götüreceğiniz kıyafetlerin sayısını sakın abartmayın çünkü gereksiz yere çantanızı ağırlaştırmış olursunuz. Neredeyse tüm hostellerde çamaşır makinesi bulunur o yüzden birkaç parça kıyafet alın ve kirlendikçe hostellerde yıkayın. Hostellerin haricinde şehir merkezlerinde umumi çamaşırhaneler de bulabilir, cüzzi miktarlar ödeyerek kirlilerinizi kolayca yıkayabilirsiniz. Mevsim şartlarına göre hangi kıyafetleri götürmeniz gerektiğini biliyorsunuz. 

*Tişört: Seyahat süreniz ne kadar olursa olsun en fazla 2-3 tane alın. Kirlendikçe yıkarsınız.

*Kazak: Kazaklar kalın olduğu için çantada çok yer kaplıyor o yüzden 2 kazak yeterlidir. Soğuk kış aylarında seyahat edecekseniz mutlaka 1 tane polar kazak alın yanınıza. Sonbahar için sweatshirt yeterlidir.

*Gömlek: Yaz-kış fark etmez gece hayatı ya da şık restoranlar için en az 1 tane bulundurun. Hostellerde ya da konaklayacağınız yerlerde mutlaka ütü bulursunuz merak etmeyin.

*Kapüşonlu Ceket: Her mevsimde mutlaka yanınızda bulundurun. Yaz aylarında ve bahar aylarında ne zaman yağmur yağacağı veya ne zaman rüzgâr çıkacağı belli olmaz. Çok işinize yarayacak.

*Kot Pantolon: 1 taneden fazla almayın, alternatif olarak keten pantolon bulundurun. Yaz aylarında kışlık kot almayın yürürken zorlanırsınız, kış aylarında da yazlık kot almayın donarsınız.

*Keten Pantolon: Aynı şekilde 1 tane yeterlidir ama mutlaka alın. Uzun yürüyüşlerde çok rahat edersiniz.

*Kargo Pantolon: Benim en sevdiğim pantolon modellerinden birisi, seyahate çıktığım zaman kargo pantolon ile çok rahat ediyorum, kesinlikle tavsiye ederim.

*Şort: Zip-Off denilen dizden ayrılıp şort olarak da kullanılabilen pantolonlardan varsa 1 tane alın yanınıza. Denize girmek için ayrı bir şort alabilir veya hem denize girmek hem de gündelik kullanım için aynı şortu kullanabilirsiniz. Denize girmek isteyen kadınlar bikini alabilir.

*Mont: Bence en dikkat etmeniz gereken konu. Özellikle kış aylarında Kuzey ülkelerine gidecekseniz rüzgâr ve su geçirmeyen kaliteli bir mont götürün.

*İç Çamaşırı: Yeteri kadar alırsınız, zaten çok yer kaplamaz.

*Çorap: 3-4 çift yeterlidir, kirlendikçe yıkarsınız. Kış ayları için bence en az 1 tane kayak çorapları gibi olan kalın outdoor çoraplardan alın.

*İçlik: Özen göstermeniz gereken bir diğer konu. Aralık-Ocak-Şubat aylarında Avrupa’ya seyahat edecekseniz hava çok soğuk oluyor bu yüzden termal içlik götürün. Hem ince hem de daha koruyucu oluyor.

*Bere: Kışın ortasında seyahat edecekseniz yanınızda bulundurun. Özellikle Kuzey ülkelerine gidecekseniz kalitelisini seçmeye özen gösterin.

*Eldiven: Benim önerim dokunmatik ekranları kullanabilme imkânı sunan eldivenlerden almanız. Gezerken telefonunuzu kullanmak için ikide bir eldiven çıkarmak zorunda kalmazsınız.

*Pijama: Şortla veya pantolonla yatamam diyorsanız incesinden bir tane alın, fazla yer kaplamasın.

*Yağmurluk: Kapüşonlu ceket almamışsanız bence mutlaka alın, hele ki yağmurlu mevsimlerde seyahat etmeyi planlıyorsanız şemsiye ile uğraşmaktan iyidir. İnce olduğu için çok yer kaplamaz.

*Trekking Pantolonu: Seyahatiniz esnasında orman yürüyüşleri veya tırmanışlar yapmayı planlıyorsanız mutlaka alın. Kalın olduğu için kamp alanlarında böcek veya sinek ısırmalarına karşı korur. Kış aylarında Kuzey ülkelerine gidecekseniz rüzgâr ve su geçirmeyen özelliği sayesinde soğukla baş edebilmenizi sağlar. Tavsiye ederim.

2- Elektronik Eşyalar: Cep telefonunu söylememize gerek yok çünkü zaten yanınızda olacaktır. Müzik dinlemek için ekstra müzik çalar götürmenize gerek yok telefonunuzun müzik çalarını kullanın ve kulaklığınızı aldığınızdan emin olun. Kulaklıklar çabuk bozulduğu için yedek bir tane bulundurmanızda fayda var. Bunu söylüyorum çünkü Finlandiya’da kulaklığım bozuldu 35 Euro’ya kulaklık almak zorunda kaldım. Seyahate giderken götürülecek elektronik eşyalar herkesin zevkine ve ihtiyacına göre değişir ancak unutmamanız gereken şey; ne kadar çok elektronik eşya, o kadar çok risk demek. Ne götürürseniz götürün asla ulu orta her yerde çantanızdan çıkarmayın, hırsızları iştahlandırmayın.  

*Fotoğraf Makinesi: Fotoğraf işi ile profesyonel olarak uğraşmıyor olabiliriz ancak hepimiz fotoğraf çekmeyi severiz. Profesyonel olarak uğraşıyorsanız zaten ne götürmeniz gerektiğini benden iyi biliyorsunuz. Cep telefonunuzu yeterli görseniz bile bence mutlaka fotoğraf makinesi götürün ve daha kaliteli fotoğraflar çekin. Çekeceğiniz fotoğraflarda tüm hatıralarınızı saklayacaksınız o yüzden sadece telefonunuza güvenmeyin derim. Analog, pilli veya SLR fark etmez hangi tür makineyi kullanıyorsanız alın yanınıza ayrıca yedek hafıza kartı almayı da unutmayın.

*Aksiyon Kamerası: Video çekmeyi çok seviyorsanız ve seyahatiniz de extreme faaliyetler yapma planınız varsa bence mutlaka bir tane edinin. Go Pro alıp çok yüksek meblağlar ödemenize gerek yok piyasada çok daha uygun fiyatlara aksiyon kamerası bulabilirsiniz. Bütçem yeterli değil derseniz bir arkadaşınızdan ödünç alabilirsiniz.

*Laptop: İhtiyaca göre değişir. Fotoğraf ve video düzenlemeleri ile çok uğraşıyorsanız alabilirsiniz ancak sırf film izlemek veya internete girmek için almayı düşünüyorsanız hem fazla yer kaplar hem çalınma riski fazla hem de çantanızı bir hayli ağırlaştırır.

*Tablet: Eğer hali hazırda bir tabletiniz varsa ve güvenliğini temin edebileceğinizi düşünüyorsanız bence mutlaka alın. Az yer kaplaması ve hafif olması nedeniyle laptop götürmekten çok daha avantajlı. Tek başınıza seyahat ederken uzun tren veya otobüs yolculuklarında canınızın sıkılmasını istemiyorsanız film izlemek veya E-Kitap okumak için kullanabilirsiniz. İnternet ve müzik dinlemek için cep telefonunuz yeterli olacaktır.

*Powerbank: Artık hayatımızın olmazsa olmazlarından. Bence 3000 Mah powerbank götürüp sürekli onu şarj etmeyle uğraşmak yerine 10000 Mah olanlardan götürüp rahat edin. Piyasada slim model olan birçok powerbank var, ince ve az yer kaplıyor.

*Harici Harddisk: Eğer hafıza kartlarınızın kapasitesine güvenmiyorsanız ya da çok fazla fotoğraf çekmeyi düşünüyorsanız alabilirsiniz. Hafıza kartlarınız yeterli olsa bile cep telefonunuz ve fotoğraf makineniz ile çektiğiniz fotoğrafları seyahat esnasında yedekleyin çünkü telefonunuz ve fotoğraf makineniz çalınır ya da kaybolursa fotoğraflarınız da gitmesin. Harici harddisk almasanız bile yedekleme için flash bellek bulundurun. Bence seyahatlerde çekilen fotoğraflar elektronik eşyalardan daha kıymetli.

*Kart Okuyucular: Yedekleme yapmak için hafıza kartı okuyan laptop arayıp durmak yerine bir tane kart okuyucu bulundurun, istediğiniz bilgisayarda yedeklemenizi yapın.

*Şarj Aletleri: Bütün elektronik eşyalarınızın şarj aletlerini ve kablolarını yanınıza aldığınızdan emin olun.

*Priz Dönüştürücü: Eğer standart prizlerin kullanılmadığı ülkelere seyahat edecekseniz mutlaka 10-15 lira verip bir tane alın. Avrupa ülkeleri için ihtiyacınız yok ancak İngiltere’ye gidecek olanların mutlaka yanında bulundurması gerekiyor.

*El Feneri: Telefonunuzun fenerini kullanmak zor geliyorsa küçük olan el fenerlerinden bir tane götürün. Nerede lazım olacağı belli olmaz.

*Yedek Pil: Artık pille çalışan elektronik eşyalar pek kullanılmıyor ama sizin böyle bir elektronik eşyanız varsa mutlaka yedek pil bulundurun, biliyorsunuz ki piller olur olmadık yerlerde biter ve mağdur eder.

*Gece Lambası: Karanlıkta yatmaktan korkan arkadaşlar portatif gece lambalarından alabilirler ancak öyle çok yer kaplayanlardan değil, mümkün olan en küçüğü.

3- Kişisel Bakım & Sağlık: Gündelik yaşantımızda dikkat ettiğimiz kadar seyahatlerimiz esnasında da kişisel bakımımıza özen göstermemiz gerekiyor. Sağlık konusunda ise normalden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor çünkü yaşayacağımız en ufak bir sağlık problemi seyahatimizi işkence dönüştürebilir.

*Ağrı Kesici: Aspirin, Novalgin, Majezik ya da Arveles artık gündelik hayatınızda hangisini kullanıyorsanız. Yanınıza alacağınız ağrı kesiciler havaalanı kontrollerinde size sıkıntı yaşatmaz o konuda rahat olabilirsiniz.

*Antibiyotikler: Gribal enfeksiyonlara karşı yanınızda bulundurmanızda fayda var. Aferin Fenol ve Theraflu bu konuda iyidir ancak siz yine de normalde ne kullanıyorsanız onu alın.

*Vitamin Hapları: Sık şehir değiştirmeyi planlıyorsanız ve tüm şehirleri dolu dolu yaşamak istiyorsanız muhtemelen günde 4-5 saat uyuyacaksınız bu yüzden sizi dinç tutması adına vitamin haplarından alabilirsiniz. Ben Abdi İbrahim’in vitamin haplarını kullanıyorum ama siz bir bilene danışın ve kendinize uygun olanını alın.

*İshal İlacı: Bu rahatsızlıktan gündelik hayatınızda çok muzdarip oluyorsanız tedbir almanızda fayda var çünkü gününüzü zehir etmesi muhtemel. Şu an piyasada ki en iyi ishal ilacı Reflor zaten kime sorsanız bunu tavsiye eder.

*Mide İlacı: Hassas bir mideniz varsa alışık olmadığınız yemek kültürlerinden dolayı sıkıntı çekmemek için bulundurun. Böyle bir rahatsızlığınız varsa muhtemelen kullandığınız bir ilaç vardır yoksa da Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı sağlık merkezlerine danışın.

*Boğaz Pastili: Benim boğazım çok hassas olduğu için her zaman yanımda bulunduruyorum. En ufak bir boğaz ağrısında 2 tane kullanıyorum hiçbir şey kalmıyor. Tavsiye ederim.

*Kas Gevşetici: Normal hayatınızda çok hareket etmeyen biri iseniz muhtemelen gezdiğiniz ilk şehir de hamlık ağrısı çekeceksiniz. Kas ağrıları, eklem ağrıları, boyun ağrıları ve omuz ağrıları için farklı kremler kullanmak gerekebiliyor o yüzden bir bilene danışmadan almayın. En bilindik olanı Voltaren, tavsiye edilir. Krem ya da hap fark etmez tedbiren de olsa yanınızda bulundurmanız da fayda var.

*Pişik Kremi: Gezeceğiniz tüm şehirleri sokak sokak arşınlayacağınız için pişik olma ihtimaliniz yüksek. Özellikle yaz aylarında gidecekseniz ve biraz da balık etliyseniz mutlaka yanınızda bulundurun yoksa çok büyük eziyet çekersiniz. En iyisi Bepanthen ama normalde kullandığınız varsa onu tercih edin. Dilerseniz pudra da alabilirsiniz.

*El Kremi: Elleriniz hemen çatlıyorsa almanızda fayda var ayrıca yaz aylarında denize girecekseniz güneş kremi almayı unutmayın.

*Dudak Kremi: Kış aylarında soğuktan dudaklarınızın çatlamasını engellemek için ideal, özellikle de Kuzey ülkelerinde.

*Sinek & Böcek Kovucu: Özellikle kamp alanlarında ya da dışarıda konaklayacak olanlar ve orman yürüyüşleri yapacak olanlar mutlaka yanında bulundursun. Sprey ya da krem artık hangisini uygun görürseniz.

*Yara Bandı: Ufak tefek sıyrıklar ya da ayakkabı vurmaları için kullanılabilir. 1 kutu bulundurun.

*Şampuan & Sabun: Kabin bagajlarında sıkıntı yaşamamak için küçük kutulara şampuan koyup yanınıza alın. Aynı şekilde sabun için de tercihiniz nispeten küçük olanlar olsun. Lif almayı unutmayın.

*Parfüm & Deodorant: Kabin bagajlarında her zaman sıkıntı yaşatır o yüzden mümkün olduğunca küçük olanlardan götürün. Dilerseniz Roll-On alabilirsiniz.

*Diş Fırçası & Diş Macunu: Küçük macunlardan ve katlanabilir diş fırçalarından alın. Katlanabilir fırçaları çantanıza koyması kolay olur ve diş macununun da patlamasına karşı daha az zararla kurtarırsınız.

*Tuvalet Kâğıdı & Islak Mendil: Özellikle ıslak mendili bolca götürün. Yurtdışında tuvalet ihtiyacınızı giderirken ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

*Tırnak Makası & Cımbız: Temizlik ve dış görünüş konusunda çok hassas biriyseniz kısa süreli seyahatlerinizde de yanınızda bulunsun. Kişisel bakım haricinde birçok ihtiyacınızı karşılayabilir.

*Havlu: Sakın öyle büyük banyo havlularından almayın, küçük bir banyo havlusu alın ki az yer kaplasın. Bunun yanında bir de küçük el ve yüz havlusu alın. Benim tavsiyem Decathlon’da satılan ince ve çabuk kuruyan havlulardan almanız. Ben aldım çok memnunum hemen kuruyor ve rulo yaptığınız zaman çok az yer kaplıyor.

*Kirli Poşeti: Kirli çamaşırlarınız için normal bir market poşeti ya da çöp poşeti kullanabilirsiniz ancak 5-10 lira verip kilitli torbalardan almanız daha iyi olacaktır.

*Çarşaf & Yastık Kılıfı: Çok titiz biriyseniz ve kendi çarşafımdan başka çarşafta yatamam diyorsanız yanınızda bulundurun. İskandinav ülkelerine gidecekseniz kesin götürün çünkü hostellerde çarşaf parası alınıyor.

4- Belgeler & Evraklar: Kendinizi garantiye almak ve seyahatinizin daha verimli geçmesi adına ihtiyacınız olacak her türlü belgeyi yanınıza aldığınızdan emin olun. Bazı belgelere hiç ihtiyaç duymayacak olsanız bile yanınızda olması size güven verecektir. Pasaport, kimlikler, kartlar ve para konusunu yazmama gerek yok zaten bunlar olmadan yola çıkmayacağınızda hem fikiriz. Pasaportunuzun ıslanmasını ve yıpranmasını önlemek için pasaport kılıfı almanızı tavsiye ederim.

*Rezervasyon Çıktıları: Havaalanına indiğinizde pasaport polisi rezervasyon çıktılarınızı görmek isteyebilir o yüzden mutlaka yanınızda bulunsun. Nerede kalacağınıza henüz karar vermemişseniz bile gitmeden önce sahte konaklama rezervasyonları yapın ve çıktılarını alın.

*Bilet Çıktıları: Özellikle Ryanair gibi low cost firmaları kullanacaksanız online check-in yaparak çıktısını almak zorundasınız. Bu durum bazı otobüs firmaları için de geçerli o yüzden seyahate çıkmadan önce tüm biletlerinizin çıktılarını mutlaka alın. Pasaport kontrolünde dönüş biletinizi göstermenizi isteyebilirler o yüzden dönüş biletinizin çıktısının yanınızda olduğundan mutlaka emin olun. Biletinizi henüz almamışsanız ve ne zaman döneceğiniz belli değilse THY ya da Pegasus’un sitesinden rezervasyon yaparak çıktısını alabilirsiniz.

*Sigorta Poliçesi: Özellikle vizesiz gidilen ülkelere seyahat etmeyi planlayanlar mutlaka seyahat sigortalarına ait poliçeyi yanlarında bulundursunlar. Bu konu çok göz ardı ediliyor ancak pasaport polisleri sigorta poliçenizi görmek isteyebilirler. Yeşil pasaport sahipleri de 10-15 Euro verip sigorta yaptırarak poliçelerini yanlarına alsınlar, ne olur ne olmaz.

*Fotokopiler: Her türlü belgenizin fotokopisini, pasaportunuzun fotoğraflı kısmının fotokopisini ve vizenizin olduğu sayfanın fotokopisini çekin. Pasaport kaybetme ya da çalınma durumunda çok ihtiyacınız olacak.

*Seyahat Notları: Hangi gezi sitesinden aldığınız önemli değil, isterseniz küçük notlar alın isterseniz de çıktı alın. Benim hazırladığım notlardan en verimli şekilde nasıl faydalanabileceğinizi Buradan Başlayın bölümünü inceleyerek öğrenebilirsiniz.

*Konsolosluk Bilgileri: Konsoloslukların adresleri ve numaraları telefonunuzda kayıtlı değilse çıktı halinde yanınıza alabilirsiniz. Nerede ihtiyacınızın olacağı belli olmaz.

*Not Defteri: Seyahatiniz esnasında not tutmak ya da günlük yazmak için mutlaka yanınızda bulunsun. Her detayı yazmasanız bile şehirler hakkında küçük notlar almalısınız. Dil konusunda anlaşamadığınız zamanlarda da yardımı dokunacaktır. Kalem almayı unutmayın.

*Kitap: Eğer kitap okuma alışkanlığınız varsa zaten alacaksınız ancak böyle bir alışkanlığınız yoksa uzun yolculuklar kitap okuma alışkanlığı kazanabilmeniz için büyük fırsat.

*Biometrik Fotoğraf: Pasaportunuzun kaybolması ya da çalınması durumunda konsolosluğa giderek geçici pasaport alacaksınız, bu pasaportu alırken de fotoğrafa ihtiyacınız olacak o yüzden her ihtimale karşı yanınızda 2 tane bulundurun.

5- Diğer İhtiyaçlar: Seyahatinizin daha rahat geçmesi için yukarıda saydıklarımın haricinde ihtiyacınıza göre daha birçok materyal alabilirsiniz. Neyin nerede lazım olacağı hiç belli olmaz o yüzden her türlü olumsuzluğa karşı tedbir alarak yola çıkmanız sizin için faydalı olacaktır.

*Güneş Gözlüğü: Gündelik yaşantımızda hepimiz kullanıyoruz, yaz aylarında seyahate gidecekseniz güneşten korunmak adına gözlüğünüzü götürebilirsiniz. Size tavsiyem yumuşak gözlük kutularından ziyade sert olan gözlük kutularından almanız. Çantanızın içine koyduğunuzda gözlük kabınız ezilebilir ve gözlüğünüz kırılabilir.

*Küçük Yastık: Siz de benim gibi otobüslerde ve trenlerde kafanızı yumuşak bir yere koymadan uyuyamayanlardansanız mutlaka otobüs terminallerinde satılan küçük yastıklardan alın. Çantanızın yan gözüne sıkıştırabilirsiniz ve yolculuklarda rahat rahat uyursunuz.

*Fön Makinesi: Hostellerin neredeyse hepsinde bulunur ayrıca konaklayacağınız yerde de muhtemelen olacaktır. Yine de almak isterseniz alın ancak çantanız da çok yer kaplayacağını bilin, daha küçük ve katlanabilir olanları tercih edin.  

*Mini Dikiş Seti: Bu konuda becerikliyseniz yırtılan pantolonlarınızı ya da tişörtlerinizi dikmek için alabilirsiniz. Eğer çantanızın dikişlerine güvenmiyorsanız kesinlikle alın derim çünkü çantanız yırtılırsa çok zorluk çekersiniz.

*Çengelli İğne: Aynı şekilde çantanızın dikiş atmasına ya da fermuarlarının bozulmasına karşı birkaç tane bulundurun. Geçici bir süre sizi idare edecektir.

*Kulak Tıkacı & Uyku Gözlüğü: Hostelde konaklamayı düşünüyorsanız, ışık ve ses varken uyuyamama problemi çekiyorsanız mutlaka yanınızda bulundurun.

*Asma Kilit: Çoğu hostelin kilitli dolapları kendinden anahtarlı oluyor ancak bazılarında kendi kilidinizi takmanız gerekebilir. Böyle durumlar için küçük asma kilitlerden 1 tane bulundurun. Dolap haricinde çantanızın fermuarlarını kilitlemek için de kullanabilirsiniz.

*Bisiklet Kiliti: Kilitli dolabı olmayan hostellerde konaklama ihtimalinize karşı çantanızı yatağınıza bağlamak için kullanabilirsiniz. Bu durum dışarıda sabahlamayı düşünenler için de geçerli; çantalarınızı birbirine ya da sağlam bir yere kilitleyip çalınmasını önleyebilirsiniz.

*Şemsiye: Çantada yer kaplar, fazladan ağırlık yapar ama bahar aylarında seyahat ediyorsanız ya da çok yağış alan bölgelere gidecekseniz yanınızda bulundurmanızda fayda var. Küçük boy olanlardan alabilirsiniz.

*Çakı: Konserve kapaklarını açmak yada ufak tefek tamirat işlerinizi halletmek için kullanabilirsiniz. Eğer çantanızı kabine alacaksanız X-Ray cihazından geçerken sıkıntı yaşarsınız, demedi demeyin.

*Çakmak: Sigara içiyorsanız zaten yanınızda olur ama içmiyorsanız en azından çantanızın ve kıyafetlerinizin sökülen iplerini yakmak için yanınızda bulundurun. 

*Termos & Matara: Sıcak havalarda soğuk içeceklerinizi, soğuk havalarda ise sıcak içeceklerinizi muhafaza etmek istiyorsanız bir tane termos edinin. Bu bahsettiklerim çay olur, kahve olur, su olur, soğuk çay olur, meyve suyu olur artık aklınıza ne gelirse. Suyunuzu şişe ile taşımak istemiyorsanız matara alabilirsiniz. Piyasada ikisini de çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Termos yada matara olmasa bile her zaman yanınızda boş bir pet şişe bulundurun, uçaklara bineceğiniz zaman bagaj kontrolünden geçtikten sonra lavabolardan su doldurup içebilirsiniz.

*Tripod: Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız ve seyahatlerinizde bu yeteneğinizi geliştirmek istiyorsanız tripod götürebilirsiniz. Benim tavsiyem öyle büyük tripodlardan değil, daha küçük ve çantanızın yan gözlerine sığdırabileceğiniz portatif tripodlardan götürmeniz. Hem ağırlık açısından hem de kabin bagajı kuralları açısından büyük bir tripod her zaman sıkıntı yaratacaktır.

6- Ayakkabı & Terlik & Bot: Hazırlık aşamasında en dikkat etmeniz gereken konulardan birisi. Gezerken giyeceğiniz ayakkabıyı çok iyi seçmelisiniz çünkü yanlış ayakkabı seçimi gezerken keyif almaktan çok işkence çekmenize sebep olur. Gündelik hayatınızda çok yürüyen birisi değilseniz mevcut ayakkabınıza asla güvenmeyin çünkü uzun yürüyüşlerde ayağınızı vurup vurmayacağını bilemezsiniz. Şehir içinde uzun saatler yürüyerek gezeceğiniz için kaliteli bir yürüyüş ayakkabısı götürmeye özen gösterin. Eğer trekking yapma gibi bir planınız varsa ayrıca outdoor bir ayakkabı almayı unutmayın. Terlik seçimi de en az ayakkabı seçimi kadar önemli, eğer parmak arası terliğe alışık değilseniz normal terlik götürün. Götürdüğünüz terliği hem şehir içinde hem de hostelde kullanacaksınız o yüzden ona göre bir seçim yapın. Hotelde kalacaksanız zaten tek kullanımlık terlikler bulabilirsiniz. Kış aylarında seyahat edecekseniz hem bot hem de ayakkabı götürmenize gerek yok uygun bir bot ile seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Benim tavsiyem ağır botlardan götürmek yerine su geçirmez bir outdoor ayakkabınız varsa sadece onunla gitmeniz.

7- Yiyecek & İçecek: Düşük bütçeli bir seyahat planlıyorsanız Türkiye’den giderken çantanıza atıştırmalıklar almanızda fayda var. Bunu yapmanız öğünlerinizi Euro harcamadan geçiştirmenizi sağlar. Avrupa’nın tüm şehirlerinde ucuz marketler bulunuyor ancak ülkemizde bulunan BİM, A101 yada ŞOK gibi market zincirlerinden almanız bütçenizi daha çok rahatlatır. Neler alabilirim diye sorarsanız; konserve barbunya, konserve sarma, kuru yemiş, paketlenmiş ekmek, kek, bisküvi, Nutella vs. alabilirsiniz. Alacaklarınızın çantanızı çok ağırlaştırmamasına dikkat edin. Türkiye’de bulunan havaalanlarında kabin bagajlarına çok dikkat edilmediği için litrelik su, litrelik soğuk çay ya da litrelik meyve suyu alarak çantanıza koyup gittiğiniz şehirde içebilirsiniz. Eğer çaysız yapamayanlardansanız mutlaka bir kutu poşet çay ya da sallama çay götürün.

8- Hediyelik Eşyalar: Couchsurfing kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka kültürümüze ait ufak tefek hediyelik eşyalar götürün. Bu hem sizi daha sempatik yapar hem kültürümüzü tanıtmanızı sağlar hem de insanları mutlu edersiniz.

9- Günlük Sırt Çantası (Daypack): Ne tür bir seyahat planlamış olursanız olsun mutlaka günlük sırt çantalarından edinmeniz gerekir. Bu küçük çantalar seyahatiniz boyunca sizin en önemli ihtiyaçlarınızdan birisi olacak. Hostele ya da hotele yerleştikten sonra; suyunuzu, atıştırmalıklarınızı, yedek bataryalarınızı, powerbankinizi, fotoğraf makinenizi vs. gezerken ihtiyaç duyacağınız her şeyinizi bu küçük çantanıza koyup kendinizi sokağa atacaksınız. Uçağa ya da otobüse binerken değerli eşyalarınız her zaman bu küçük çantanızda bulunsun ve yanınızda olsun çünkü uçak altına verdiğiniz ya da otobüs bagajına verdiğiniz büyük sırt çantanız kaybolabilir. Dışarıda sabahlamayı düşünüyorsanız tüm değerli eşyalarınızı bu çantaya koyun ve tren garlarında ya da havaalanlarında bulunan kilitli dolaplara kilitleyin, çalınma ihtimaline karşı büyük sırt çantanızda değerli eşya bırakmayın. Günlük sırt çantalarını internet sitelerinden, çantacılardan, mağazalardan vs. alabilirsiniz ayrıca 10 litre ya da 20 litre olan günlük çantalar işinizi görecektir. Jack Wolfskin, The North Face, Deuter ya da Karrimor gibi pahalı markalardan almanıza gerek yok çünkü çanta küçük olduğu için çok fazla konfor aramayacaksınız. Decathlon’da satılan Arpenaz 10 Lt. ya da Arpenaz 20 Lt tavsiyemdir, fiyatları 20-25 TL arasında.

10- Para Çantası: Seyahatiniz esnasında paranızı, kartlarınızı ve pasaportunuzu çaldırmaktan ya da kaybetmekten korkuyorsanız belden bağlamalı veya boyundan asmalı gizli çantalardan satın alabilirsiniz. Askeri malzeme satan dükkânlarda, hac malzemesi satan dükkânlarda, çantacılarda ya da internet sitelerinde kolayca bulabilirsiniz. Fiyatları ortalama 10-15 lira.

SEYAHAT EKİPMANLARI: Düşük bütçeli bir seyahat planlaması yapmışsanız ve konaklama kalemine ayıracak paranız yoksa çantanın haricinde ihtiyacınız olacak ekipmanları da yanınızda götürmelisiniz. Sadece harcayacağınız paradan kısmak için değil doğayla iç içe olmak için de bu ekipmanları götürebilirsiniz.

1- Çadır: Daha önce kamp yapma tecrübesini yaşamışsanız nasıl kurulduğunu zaten biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız kendiliğinden açılan katlanabilir portatif çadırları tercih edebilirsiniz ancak bu çadırlar hacim olarak çok yer kapladığı için sırt çantanıza bağlayamazsınız. Avrupa’nın birçok şehrinde çadır kurulabilecek alanlar bulmak mümkün. Nereye kuracağınız tamamen size kalmış, gözden uzak sakin bir yeri gözünüze kestirdiğiniz an çadırınızı kurabilirsiniz. Şehir içinde çadır kurabileceğiniz yerlerin haricinde kamp alanlarında konaklamak isterseniz kendi çadırınızı kurarak çok düşük ücretlere konaklama yapabilirsiniz. Çadırınızı sırt çantanıza bağlayabilirsiniz ancak uçağa binerken kabine almak isterseniz sıkıntı yaşarsınız çünkü çadırın direklerini kabine sokamazsınız. Eğer çadır götürecekseniz çantanızı çadır ile birlikte uçak altına vermek zorundasınız. Yaz aylarında seyahat edecekseniz öyle çok teferruatlı bir çadır almanıza gerek yok çünkü soğuktan korunma gibi bir probleminiz olmayacak ancak yine de su geçirmeyen modelleri tercih etmenizde fayda var. Kış aylarında seyahat edecekseniz mutlaka kışlık çadır almalısınız ki soğuktan donup ölmeyin. Kışlık çadır için Husky markasına ait modellere bakabilirsiniz. Çadır almak istiyorsanız; askeri malzeme satılan dükkânlardan, outdoor mağazalarından, internet sitelerinden ve süpermarketlerden alabilirsiniz. Bazı zamanlar BİM, A101, Carrefour ve Migros’ta çok uygun fiyatlara çadırlar satılıyor, takip edip alabilirsiniz. İstanbul’da yaşayanlar Karaköy’de bulunan outdoor mağazalarından, Mercan Yokuşu’ndan ve Decathlon mağazalarından alabilirler. Bulunduğunuz şehirde Decathlon mağazası varsa sizin için hesaplı alışverişin en doğru adreslerinden biri olacaktır, Quechua markasına ait, her bütçeye ve her mevsim şartına uygun onlarca çeşit çadır bulabilirsiniz.

2- Uyku Tulumu: Gezeceğiniz şehirlerde dışarıda sabahlamayı düşünüyorsanız mutlaka götürün. Uyku tulumunu çadırınızın içinde, havaalanlarında, tren garlarında, parklarda, plajlarda ya da sokaklarda sabahlayacağınız zaman kullanabilirsiniz. Çantanızın alt kısmına bağlar, kolayca taşır ve müsait olan her yerde içine kıvrılır uyursunuz. Sadece dışarıda kalırken değil Couchsurfing aracılığı ile bir evde konaklayacağınız zaman ya da hostelde konaklayacağınız da temizlik konusunda şüpheniz varsa yine tulumunuza girip uyuyabilirsiniz. Yaz aylarında tulumda yatmayı düşünüyorsanız çok özellikli bir şey olmasına gerek yok; sizi pislikten, haşereden, börtü böcekten korusun yeter. Soğuk aylarda kullanmayı düşünüyorsanız kışlık, sağlam bir uyku tulumu almalısınız. Kışlık çadırlar için Husky, Ferrino, Lafuma ve Robens markalarına ait modellere bakabilirsiniz. Çok detaylı olmayan basit uyku tulumlarını BİM, A101, Migros ve Carrefour’dan, İstanbul’da yaşıyorsanız Mercan Yokuşu’ndan ve Karaköy’den, internet sitelerinden ve Decathlon mağazalarından satın alabilirsiniz. Decathlon mağazalarında her türde ve fiyatta uyku tulumu bulabilirsiniz.

3- Mat: Uyku tulumunda ya da sert zeminlerde yatmak için alta serilen sünger diye tanımlayabiliriz. Uyku tulumu götürmeseniz bile mat götürün derim, özellikle havaalanında sabahlarken tüm koltuklar dolu olacağı için herhangi bir yere matı serip üstüne yatabilirsiniz. Çadır ve uyku tulumu satılan her yerden mat alabilirsiniz. Fiyatları 20-30 lira arasında olur ve çantanıza bağlayarak kolayca taşırsınız. Evolit marka mat’ı tavsiye ederim, fiyatı 30-40 lira ve gerçekten güzel bir ürün. Bazı matlar termal kaplamalı oluyor ve alttan gelen soğuğu geçirmiyor, bazıları ise daha kalın oluyor. Eğer isterseniz su yatağı gibi şişirilebilen matlardan alabilirsiniz ancak ne kadar kullanışlı olur bilmiyorum. Benim tavsiyem tulumunuz sağlamsa daha rahat yatmak için kalın olanlardan almanız.

4- Hamak: Yaz aylarında gezdiğiniz şehirlerde bulunan kamp alanlarında konaklamayı düşünüyorsanız hamak götürebilirsiniz. Kazıkları olan hamakları çantanızın yan gözünde, kazıkları olmayan tamamen örgüden oluşan hamakları ise çantanızın içinde kolayca taşıyabilirsiniz. Ne kadar ihtiyaç duyarsınız bilmiyorum ama sırf keyif yapmak için alınabilir. Av malzemeleri satılan dükkânlardan, süpermarketlerden, Aliexpress başta olmak üzere internet sitelerinden ve outdoor mağazalarından satın alabilirsiniz.

KULLANDIĞIM EKİPMANLAR: Fikir vermesi açısından kendi kullandığım eşyalardan kısaca bahsetmek istiyorum. Seyahat etmeye başladığım ilk günden bu yana birçok kez değişim ve ekleme yaptım yani siz de zamanla gerçekten nelere ihtiyaç duyacağınızı öğreneceksiniz.

1- Sırt Çantası: İlk yurtdışı seyahatime çıkacağım zaman ekipmanlarımı Eminönü-Mercan Yokuşu’ndan satın almıştım. Hesaplı alışveriş yapmak istiyorsanız Mercan Yokuşu bu işin merkezi diyebilirim. İlk çantam adını hatırlamadığım bir dükkândan aldığım Jack Wolfskin Extreme 70 Lt. Tabi ki imitasyon çanta ama uzun süre kullandım bana mısın demedi, ne yandı ne yırtıldı ne de söküldü kısaca çok memnum kaldım. Bel ve sırt desteği yok ama taşıması gerçekten rahat ve çok kullanışlı. Çantaya büyük paralar harcamak istemiyorsanız kesinlikle gözüm kapalı tavsiye ederim. Ben 100 Lira gibi bir fiyata almıştım, almak isterseniz internet sitelerinden ya da Mercan Yokuşu’nda ki dükkânlardan alabilirsiniz. Bu çanta miadını doldurduktan sonra kaliteli bir çanta almaya karar verdim. Karaköy’de bulunan bütün outdoor mağazalarını dolaştım ve bulduğum bütün modelleri denedim. Hepsini denedikten sonra Deuter 75+10 Rucksack Aircontact almaya karar verdim ve bugün hala iyi ki bu çantayı almışım diyebiliyorum. İnanılmaz derecede memnunum; iç hacmi çok geniş, bölmeleri çok kullanışlı, bel ve sırt desteği mükemmel. Çoğu zaman yaklaşık 15 Kg. yüklüyorum ama sırt ve bel destekleri baskıyı o kadar minimize ediyor ki çok rahat taşıyorum. Askılarının ayarlanabiliyor olması sayesinde vücut yapınız ve boyunuz ne olursa olsun mutlaka kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Pazarlık yaparak nakit ödeme ile 600 lira gibi bir paraya almıştım ama belki şimdi ucuzlamıştır, almak isterseniz Karaköy’den ya da internet sitelerinden alabilirsiniz. Gözüm kapalı tavsiye ederim.

2- Günlük Sırt Çantası (Daypack): Bu çantaları çok fazla yüklemeyeceğiniz için konfor ihtiyacınız yok o yüzden bence nereden aldığınızın da bir önemi yok. Ben Zeytinburnu Forum Decathlon mağazasından Arpenaz 20 Lt. modelini aldım ve çok memnunum. Şehri gezerken ihtiyacım olan her şeyi yanıma alabiliyorum. Eğer almak isterseniz Decathlon’un internet sitesinden ya da mağazalarından 30 liraya alabilirsiniz. Jack Wolfskin, The North Face, Columbia, Deuter ya da Karrimor’un Daypack’lerinden almak isterseniz metal sırt desteği olanlarından almayın çünkü yeri geliyor büyük sırt çantasının içine koymak gerekebiliyor o yüzden metal sırt desteği olursa eğip bükemezsiniz.

3- Çadır: Zeytinburnu Decathlon mağazasından aldığım Quechua Arpenaz 2 model çadırı kullanıyorum. Soğuk havalarda kullanım için uygun değil ama benim işimi görüyor. Fiyatı 80 lira yani gayet uygun. Çadır konusunda büyük beklentileriniz yoksa tavsiye ederim. Eğer çadır kurmak ile uğraşmak istemiyorsanız yine Decathlon mağazasından 200 liraya Quechua 2 Seconds Easy 2 model çadırı satın alabilirsiniz. Kılıfından çıkarıyorsunuz, kancasını çözüyorsunuz ve 2 saniye içinde kendi kendine kuruluyor ancak direkleri sökülemediği için bu çadırı sırt çantanıza bağlayıp taşıma imkânınız yok. Decathlon mağazalarında mutlaka size uygun bir çadır bulabilirsiniz, gidin gözünüzle görerek alın.

3- Uyku Tulumu: Mercan Yokuşu’nda bulunan dükkânların birinden almıştım. Çok soğuk havalarda kullanım için pek uygun değil ama zaten ben de öyle soğuk havalarda dışarıda sabahlamıyorum. 30 liraya almıştım, bugüne kadar işimi gördü gayet de memnunum. Eğer kaliteli bir uyku tulumu almak istiyorsanız outdoor mağazalarından, Decathlon’dan ya da internet sitelerinden bütçenize uygun sağlam bir tulum alabilirsiniz.

4- Mat: İlk matımı yine Eminönü Mercan Yokuşu’nda askeri malzeme satan bir dükkândan 20 liraya almıştım, yıllarca kullandım ve çok memnun kaldım. Aldığım bu mat piyasada satılan matlardan daha geniş ve daha kalındı bu yüzden çok rahat yatılıyordu. Küçük bir talihsizlik sonucu matım yırtıldığı için Zeytinburnu Decathlon’dan 10 liraya satılan matlardan aldım ancak onu da kaybettiğim için Evolit marka bir mat aldım. İlk aldığım gibi değil ama idare eder, tavsiye ederim. Eğer imkânınız varsa av malzemeleri satan ya da askeri malzeme satan dükkanlardan alın derim çünkü uygun fiyata sağlam matlar bulabilirsiniz.

5- Ayakkabı & Bot: Son 4-5 senedir New Balance kullanıyorum ve inanılmaz derecede memnunum. Bugüne kadar kullandığım en iyi ayakkabı diyebilirim, yıllarca Adidas ve Nike modellerine verdiğim paralara acıyorum. Şehir içinde kullanmak için çok ideal, son derece rahat. Ayak yapısına göre değişir ama ben yıllardır hangi modelini aldıysam hiç yırtılmadı. Şehirlerde toplu taşıma kullanmadan yürüyerek geziyorum, ne ayak tabanım ağrıyor, ne de ayağımı vuruyor. Özetle tavsiye ederim, fiyatları 150-200 TL arasında değişiyor. Outdoor model olarak Columbia North Plains WP modelini kullanıyorum ve her giydiğimde iyi ki almışım diyorum. Yumuşak zemin tırmanışlarında inanılmaz derecede konfor sunduğu gibi şehir içi gezmelerinde de çok rahat bir yürüyüş imkânı sağlıyor. Su ve rüzgâr geçirmediği için kış aylarında asla bot giyme ihtiyacı duymuyorum, siz de kış mevsiminde seyahat edecekseniz ne bot ne de yürüyüş ayakkabına ihtiyaç duymadan bu model ile rahat bir seyahat yapabilirsiniz, fiyatı 490 TL civarında. Şehir içinde kullanmak için aldığım bir botum yok ama trekking için Jack Wolfskin Deviator Texapore modelini kullanıyorum ve sanıyorum ki bir daha böyle bir modelin piyasaya çıkması imkânsız. Yağlı, su itici nubuk derisi suyu kaydırdığı için kesinlikle su geçirmiyor, aşınma ve kaymalara karşı muazzam bir kavrama özelliği var, darbelere karşı topuk ve kenar bantları çok sağlam, tabanı hem kayalık zeminler hem de toprak zeminler için uyumlu vs. özellikleri saymakla bitmez, detaylara internetten bakabilirsiniz. Tek olumsuz yanı ağır olması, fiyatı 750 TL civarında. Terlik için bir önerim yok, ben parmak arası terlik ile daha fazla rahat ettiğim için onu kullanıyorum.

6- Mont & Bere & Eldiven: Kışlık kıyafetlere çok önem veririm o yüzden bir kere kalitelisini alırım ve uzun yıllar kullanırım. Mont olarak The North Face M Durango Hoodie Eu QC1 - Cosmic Blue modelini kullanıyorum ve bugüne kadar aldığım en iyi mont diyebilirim. Rüzgâr ve su geçirmez özelliğe sahip ayrıca hepsinden önemlisi çok hafif. Öyle kalın montlar giymeyi sevmiyorsanız ama yine de sıcak tutacak bir mont arıyorsanız bu model sizin için biçilmiş kaftan. Finlandiya’nın Rovaniemi şehrinde -33 dereceyi yaşadığım zaman bu mont resmen kurtarıcım olmuştu. Fiyatı 500 lira ama kesinlikle tavsiye ederim, bir kere alın yıllarca giyin. Diğer bir montum da Norveç’te bir anlık gaza gelme sonucunda aldığım yine su ve rüzgâr geçirmez özelliğe sahip olan bir mont. Çok ince ve hafif olmasına rağmen çok dayanıklı, Tax Free ile bir nebze de olsa verdiğim parayı kısabilmiştim ama yine de pahalı. Bere olarak Columbia Alpine Aciton Beanie modelini kullanıyorum ve iddia ediyorum hava ne kadar soğuk olursa olsun asla üşümenize imkân vermez. Yine Finlandiya’da -33 dereceye karşı en önemli silahlarımdan birisi olmuştu. Fiyatı 85 lira ve kesinlikle tavsiye ederim. Eldiven olarak The North Face Etip modelini kullanıyorum, bu eldiveni tercih etmemde ki en önemli etken dokunmatik ekranları kullanabiliyor olmam. Biraz ince ama yine de soğuğa karşı dayanaklı. Soğuk aylarda eldiveni çıkarmadan telefonunuzu rahatça kullanmak istiyorsanız alabilirsiniz. Fiyatı 110 lira ve N11’den alabilirsiniz.

7- Outdoor Pantolon & Polar & Gömlek: Trekking pantolonlarını illa ki dağda bayırda kullanmanız gerekmiyor şehir içinde de gayet güzel kullanabilirsiniz. Hem soğuğa ve rüzgâra karşı inanılmaz derecede dayanaklı hem de giyimi çok rahat. Ben High Mountain Alpine Softshell modelini kullanıyorum, kesinlikle su ve rüzgâr geçirmiyor. Rovaniemi’de bu pantolonum olmasaydı sanırım bacaklarımı orada bırakırdım. Fiyatı 160 lira ve internetten alabilirsiniz. Trekking pantolonları için diğer tavsiye edeceğim marka Lafuma, fiyatları biraz pahalı ama kesinlikle verdiğiniz paraya değer. Polar kazak olarak Columbia Fast Trek II Half Zip Fleece modelini kullanıyorum ve kesinlikle tavsiye ederim. Böyle bir polar alırsanız hava çok soğuk olmadığı sürece kesinlikle mont giymeye ihtiyaç duymazsınız. Ben ön kısmında cebi var diye tercih etmiştim çünkü gezerken pasaportumu ve kartlarımı o cebe koyuyorum, çok sağlam oluyor. Fiyatı 185 lira ama değer. Yaz ayları için gömlek tavsiyesinde bulunmama gerek yok çünkü hangi gömleği giydiğinizin bir önemi yok ama kış ayları için gömlek alacaksanız bence mutlaka oduncu gömleği alın. Belki modası geçmiş olabilir ama soğuk havalarda sıcak sıcak giyerken modayı pek düşünmeyeceksiniz. Ben internetten kırmızı siyah bir oduncu gömleği aldım, inanılmaz sıcak tutuyor, her pantolonun üstüne gidiyor ve her ortamda giyilebiliyor.

8- Fotoğraf Makinesi: Nikon D-5200 + 18-105 Lens kullanıyorum. Benim için en önemli özelliği katlanabilir portatif ekrana sahip olması. Fotoğraf konusunda hiçbir iddiam yok sonuçta profesyonel değilim o yüzden bu model benim işimi görüyor. Fotoğraf çekmeyi seven bir insanım yani makinem olmadan asla diyebilirim. Bana sorarsanız seyahate çıkmadan önce bir SLR makine edinin, cep telefonuna çok güvenmeyin. Telefonunuz bozulur, çalınır, şarjı biter vs. o yüzden fotoğraf makineniz olsun ama çalınmasına karşı her zaman tedbirli olun. Tripod olarak Prodigix Pdx 301 DX modelini kullanıyorum daha doğrusu kullanmaya çalışıyorum, henüz yurtdışı seyahatlerimde kullanma tecrübesi yaşamadım ama gerçekten çok kullanışlı ve sağlam bir tripod kesinlikle tavsiye ederim, N11’de 90 liraya satılıyor. Fotoğraf işi ile profesyonel olarak uğraşmıyorsanız bu kadar büyük ve ağır bir tripoda ihtiyacınız yok o yüzden daha küçük portatif tripodlardan alabilirsiniz. Küçük tripodlar ortalama 50-60 TL arasında.

9- Tablet: Uzun zamandır IPhone kullanan birisi olarak Apple’ın her ürününü gözüm kapalı tavsiye edebilirim. Retina ekranına duyduğum hayranlık nedeniyle IPad Mini 4 modelini kullanıyorum ve son derece memnunum. Seyahatlere tablet götürmek tamamen size kalmış, sonuçta kaybolma ve çalınma riski var ama bana sorarsanız tabletiniz varsa kesinlikle götürün derim. Seyahatlerimi genellikle tek başıma yaptığım için tabletim en iyi yol arkadaşım olabiliyor. Gündüz yolculuklarında etrafı seyretmeyi seviyorum ama gece yolculuklarında uyuma problemi çektiğim için uzun tren yolculuklarında ya da otobüs yolculuklarında açıyorum, dizi ya da film izliyorum böylece yol nasıl geçti hiç anlamıyorum. Seyahatim esnasında ufak tefek bir şeyler karalamak için Aliexpress’den aldığım tablet klavyesini kullanıyorum böylece notebook ya da netbook ihtiyacı hissetmiyorum. Sizin de böyle bir planınız varsa Aliexpress’den uygun fiyatlı bir tablet klavyesi alabilirsiniz. 

10- Sandisk Ixpand: Sandisk firmasının Apple ürünleri için geliştirdiği bir harici bellek. Henüz ülkemizde yaygınlaşmış bir şey değil ama eminim ileride çok müşterisi çıkacak. 16 Gb, 64 Gb ve 128 Gb kapasiteli modelleri var. Ben 128 Gb olan modelini Amazon’un Sandisk kampanyasından 40 Dolar gibi bir paraya almıştım ama Türkiye’de 470 Liraya satılıyor. Flash bellek mantığı ile çalışıyor, bilgisayardan istediğiniz dosyayı atıyorsunuz ve ister IPad ister IPhone’da görüntülüyorsunuz, aynı durum tam tersi için de geçerli. Ben film izlemek ve fotoğraflarımı yedeklemek için kullanıyorum, detaylı bilgi için Youtube adresinde ki incelemeyi izleyebilirsiniz.

11- Bluetooh Kulaklık: Spor yaparken, yemek yaparken, seyahat ederken vs. müzik dinlemeyi çok seven bir insanım. Yurtdışı seyahatlerimde şehri yürüyerek gezdiğim için sokakları arşınlarken müzik dinlemekten çok keyif alıyorum. Kablosuz kulaklık götürmeye başladıktan sonra kablolu kulaklık ile uğraşmanın ne kadar zor olduğunu anladım. Dolanma derdi yok, bir yerlere takılma derdi yok, kopma derdi yok. Takıyorum kablosuz kulaklığımı, açıyorum telefonumdan müziğimi, dinleye dinleye geziyorum tüm sokakları. Yine Amazon’dan 24 Dolar’a aldığım Photive PH-BTE50 modelini kullanıyorum, çok memnunum tavsiye ederim ama küçük bir araştırma ile daha kullanışlı olanları ve daha uygun fiyatlı olanlarını bulabilirsiniz. Özellikle Aliexpress’e bakın derim. 

12- Harici Harddisk & Powerbank: Daha önce bilgisayarımın harddiski yandığı için yurtdışında çektiğim binlerce fotoğraf yok olup gitti. O günden bu güne fotoğrafları yedekleme konusunda çok titiz davranıyorum. Seyahate çıkarken mutlaka harici harddiskimi yanıma alıyorum ve fırsat buldukça çektiğim fotoğrafları yedekliyorum. Telefon ve fotoğraf makinesi çalınmaya ve kaybolmaya çok müsait o yüzden fotoğraflarınıza gerçekten değer veriyorsanız bence siz de harici harddisk ya da flash bellek götürün. Ben Toshiba Canvio Basic 1TB kullanıyorum ve yazma hızı açısından gayet memnunum, fiyatı 190 TL. Powerbank konusunda çok fazla söyleyecek söz yok artık hepimiz bu konu da uzman olduk. Ben Xiaomi 10400 Mah ve çift USB çıkışlı olan Codegen 10000 Mah modellerini kullanıyorum. Powerbank konusunda Xiaomi markasını tek geçerim, birçok farklı marka kullandım ancak daha Xiaomi kadar iyisini görmedim, fiyatı 50 lira ve kesinlikle tavsiye ederim. Codegen almamda ki sebep ise hem çift USB çıkışı olması hem de slim model olması, fiyatı 70 Lira.

13- Aksiyon Kamerası: Go Pro Hero 4 Silver Edition modelini kullanıyorum. Daha önce aksiyon kamerası tecrübem olmamıştı yani direkt Hero 4 modelinden başladım. Extreme faaliyetleri ve video çekmeyi seviyorum o yüzden verdiğim paraya hiç acımadım. Bana göre son zamanlarda piyasaya sürülen en güzel icatlardan birisi, siz de video çekmeyi seviyorsanız mutlaka bir tane edinin. Tek başına çıkılan seyahatler de selfie çekmek için Go Pro’dan daha iyisini imkânı yok bulamazsınız çünkü fotoğrafları çok geniş bir açı ile çekiyor. Selfie çubuğu olarak YunTeng Bestar modelini kullanıyorum, su altı kullanımlarında kesinlikle paslanmıyor ve içe geçmeli eklemleri ile 123 cm uzuyor ayrıca çok sağlam. Go pro bağlayabilmek için ekstra aparat almak gerekiyor, monopod 70 lira ve Go Pro aparatı 12 lira, N11’den alabilirsiniz. Go Pro aksiyon kamerasını cep telefonunuza indireceğiniz uygulama ile kullanabiliyorsunuz yani görüntüyü telefon ekranını veriyor hem telefonunuzu kullanarak fotoğraf çekiyor hem de tüm ayarları telefon üzerinden yapabiliyorsunuz. Ben sürekli elimde telefon taşımak istemediğim için Go Pro Wireless Remote yani kablosuz kumanda satın aldım, aslında böyle bir planım yoktu ama Amazon’da kampanya olduğunu görünce dayanamadım verdim siparişi, ben 40 Dolar gibi bir paraya aldım ama Türkiye satışı 323 Lira. Kablo ile uğraşmak istemediğim için de yine Amazon’dan hem uzaktan kumandayı hem de 2 bataryayı birden şarj edebilen bir şarj portu satın aldım. Aksiyon kameraları Go Pro’dan ibaret değil, bütçeniz kısıtlı ise Sjcam Sj4000 modelini alabilirsiniz. Piyasada 340 Liraya satılıyor, kesinlikle işinizi görecektir. Aynı modeli Aliexpress’den çok daha uygun bir fiyata alabilirsiniz.

14- Termos: Uzun zaman boyunca elimde hep pet şişe gezdirdim ama sonra termos almaya karar verdim. Yaz aylarında seyahat ederken soğuk su, meyve suyu ya da soğuk çay, kış aylarında seyahat ederken ise poşet çay ya da kahve dolduruyorum. Sürekli pet şişe gezdirmekten daha pratik ve daha sağlıklı. Soğuk kış aylarında gezerken manzaralı bir yer bulup sıcacık çay içmek inanılmaz keyif veriyor, çayı hostelde poşet çay kullanarak yapıyorum. Ben Stanley markasına ait bir termos kullanıyorum ve gözüm kapalı tavsiye ederim ki zaten bu işin 1 numarası Stanley markasıdır. 24 saate kadar sıcak ya da soğuk tutuyor. Eğer almak isterseniz internetten ya da av malzemeleri satan dükkânlardan birçok farklı çeşit bulabilirsiniz.

15- Güneş Gözlüğü: Ben Rayban marka Polarize özellikli bir güneş gözlüğü kullanıyorum, bence siz de güneş gözlüğü konusunda paraya acımayın ve kaliteli biz gözlük alın. Gözlerinize gereken değeri verin bu konuda cimri olmayın. Yaz aylarında seyahat edecekseniz güneş gözlüğünüzü yanınıza aldığınızdan kesinlikle emin olun. Eğer gözlüğünüz yoksa Duty Free’lerden ya da yurtdışında bulunan mağazalardan uygun fiyatlara kaliteli gözlük satın alabilirsiniz

Bonus: Çantama diktiğim yamaları nereden aldığımı merak ediyorsanız Backpackflags adresinden alıyorum. Tanesi 2.95 Euro, kargo ücreti standart 2.5 Euro ve 20 günde adrese teslim yapılıyor. Biliyorum biraz pahalı ama ilk yamalarımı bu siteden aldığım için sonraki yamaların da boyutları aynı olsun diye hep bu siteden sipariş veriyorum. Türkiye’den almak isterseniz Xshop adresinden alabilirsiniz. Aynı şekilde dilerseniz Aliexpress adresinden de toptan ya da perakende sipariş verebilirsiniz.

Yorumlar