Bratislava
‘Turist olarak en mutlu olduğumuz anlar bir şeyin peşine düşerken karşımıza rastgele çıkandır.’ Lawrence Block
BRATİSLAVA GEZİ REHBERİ;
Ulaşım: Türkiye’den Bratislava’ya direkt uçuş yok, havayolu ile gitmenin en kolay yolu ise; Budapeşte’ye uçmak, oradan otobüsle devam etmek ya da Viyana’ya uçmak oradan otobüsle devam etmek. Eğer İstanbul’dan otobüsle gitmek istiyorum derseniz ve o yolu çekmeyi göze alıyorsanız İstanbul/Bayrampaşa Otogar’dan; Varan Turizm ya da Ulusoy Turizm ile Viyana’ya, oradan da otobüsle Bratislava’ya gidebilirsiniz. Avrupa’nın diğer şehirlerinden birçok low cost firma ile uygun fiyatlara havayolu ulaşımı sağlayabilirsiniz, bunun için arama motorlarından uçak biletlerini sorgulatınız, özellikle Ryanair ve Easyjet firmalarının kampanyalarını yakalayabilirsiniz. Tüm Avrupa şehirlerinden tren ile ulaşımı sağlayabileceğinizi biliyorsunuzdur ama benim her zamanki gibi öncelikli tavsiyem otobüs kullanmanız çünkü hem daha hızlı hem de daha ucuza seyahat edersiniz. Bratislava’ya; Student Agency, Orange Ways, Volanbusz, Eurolines, Meinfernbus, Ecolines, Sinbad ve Polskibus firmalarının Avrupa şehirlerinden seferleri var. Otobüs biletlerini dilerseniz firmaların kendi internet sitelerinden, dilerseniz de Goeuro ya da Rome2rio gibi arama motorlarından kontrol edebilirsiniz. Bunların dışında Blablacar tercih edebilirsiniz; özellikle Budapeşte ve Viyana’dan her gün Bratislava’ya giden birilerini bulabilirsiniz. Eğer Viyana’dan otobüsle gidecekseniz tavsiyem Eurolines firmasına ait otobüsleri kullanmanızdır, bilet fiyatları 7 Euro ve yolculuk süresi ortalama 1 saat. Budapeşte’den de Bratislava’ya otobüsle çok kolay ulaşabilirsiniz. Kullanacağınız otobüs terminalinin adı Bratislava Autobusová Stanica ve tren garının adı ise Bratislava Hlavna Stanica. Otobüs terminali ve tren garı şehir merkezine çok yakın bir konumda yer alıyor yani her yere 10-15 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz. Havaalanı şehir merkezine 9 Km uzaklıkta bulunuyor; isterseniz shuttle servisleri isterseniz de 61 numaralı şehir içi otobüsü kullanarak şehir merkezine kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Shuttle ücreti 5 Euro. Şehir içi ulaşım için tramvay bileti almak isterseniz 30 dakikalık biletler 1.30 Euro, 60 dakikalık biletler 1.60 Euro, 24 saatlik biletler 4.5 Euro ve 48 saatlik biletler 8.30 Euro.
Konaklama: Bratislava; Viyana’dan günübirlik gezilip dönülebilecek kadar küçük, konaklama gerektirmeyen bir şehir ama konaklamak isterseniz öncelikli tavsiyem Hostel Blues. Bu hostel; kendine ait lüks sayılabilecek manzaralı bir mutfağı, otantik bir lobisi ve langırt oynayabileceğiniz eğlenceli bir ortak alanı, kendine ait barı olan ve akşamları barında canlı müzik yapılan, banyosu odanın içinde olan, tertemiz merkezi bir hosteldir, ilk tercihiniz mutlaka burası olsun. Gecelik ortalama 10-15 Euro arası. Eğer burayı beğenmezseniz ya da dolu olursa alternatifiniz Hostel Possonium olsun. Bu hostel; tren garından 10 dakikada yürüyerek ulaşabileceğiniz, şehir merkezine çok yakın olan, tüm odaları farklı ülke bayrakları, duvar kâğıtları, tabloları ve materyalleri ile dizayn edilmiş, kendine ait mutfağı, barı ve ağaçlar altında bahçesi olan, banyosu ve lockerları odalarının içinde olan, temiz güvenilir en önemlisi çok ucuz bir hostel. Gecelik ortalama 7-10 Euro arası.
Yeme-İçme: Yemek için restoran tavsiye etmeme gerek yok, hoşunuza giden bir restorana oturun, menüyü açın ve istediğiniz yöresel yemeği yiyin. Slovakların çok fazla yöresel yemeği var, hepsi de lezzetli ve ucuz. Onun haricinde tiyatro binasının hemen yanında Mc Doland’s var, değerlendirebilirsiniz. Tavsiye edilen Slovak yemeği bir köfte çeşidi olan Bryndzove Halusky, içecek olarak kolaya benzeyen Kofola, salata olarak Treska ve bira olarak ise Zlaty Bazant. Kahvaltı için Subway’den büyük boy sandviç yaptırın, ikiye böldürün yarısını sabah yarısını öğlen yiyin ki iki öğünü de aradan çıkarmış olun. Eğer öğrenci iseniz ve kimliğiniz yanınızda ise öğrenci indirimi yaptırmayı unutmayın. Akşam ya da öyle yemeğinizi unutulmaz bir restoranda yemek istiyorsanız adresiniz şüphesiz Novy Most’da bulunan 85 metre yüksekliğe sahip UFO olmalıdır, menüler ortalama 40-80 Euro arası değişiyor.
Gece Hayatı: Bratislava’nın gece hayatı Cuma-Cumartesi günleri hareketli oluyor. Hafta içi kimseyi göremezsiniz ama hafta sonu inanamayacağınız bir kalabalık görürsünüz çünkü burası bir öğrenci şehri ve mekânlar ağzına kadar öğrenci ile dolu olur. Mekânlar genellikle Hviezdoslavovo Meydanı ve çevresinde. Popüler mekânlardan bazıları; sabah 06.00 saatine kadar tıklım tıklım olan ve girişi ücretsiz Channels Club Bratislava, yine sabaha kadar çılgınca eğlenebileceğiniz ancak giriş ücreti 8 Euro olan Trafo Club Bratislava, son olarak yine çok eğlenceli vakit geçirebileceğiniz ve dans etmenize imkân sunan girişi 6 Euro olan Kartell Club Bratislava. Eğer kulelerde dans eden kızları izlemek istiyorsanız adresiniz Bratislava Duplex Club, striptiz yapan kızları izlemek istiyorsanız da adresiniz Harley Davidson Pub.
Alışveriş: Magnet alacaksanız eski şehrin bütün sokaklarında hediyelik eşya satan dükkânlar var istediğiniz herhangi birisinden alabilirsiniz. Magnet fiyatları ortalama 3-4 Euro. Bratislava’da satın alabileceğiniz hediyeliklerden birisi de çikolata. Eğer ihtiyacınız bir alışveriş merkezi ise merak etmeyin; Aupark Shopping Center, Eurovea ve Polus City Center ihtiyacınızı fazlası ile karşılayacaktır.
Bratislava Gezilecek Yerler;
Bratislava kesinlikle toplu taşımaya ihtiyaç duymayacağınız, bir ucundan diğer ucuna yürüyerek yarım saatte ulaşabileceğiniz, küçücük ve sokak sokak gezilesi bir Ortaçağ şehri. Yarım gün bile kalsanız o atmosferi yaşayabileceğinizden emin olabilirsiniz.
Hlavne Namestie: Bratislava’ya gelenler genellikle gezmeye kaleden başlıyorlar ama bence kalenin en sona bırakılması gerekiyor. Bu sadece Bratislava için değil tüm Avrupa şehirleri için geçerli çünkü; ilk önce kaleye, yüksek bir tepeye ya da şehrin manzara seyredilen kulesine çıktığınızda sadece binaları görüyor ve manzaraya bakıyorsunuz ama kaleye en son çıkarsanız gezdiğiniz gördüğünüz tüm sokakları ve yapıları kuşbakışı görerek adeta haritayı hafızanıza kazıyorsunuz. Bu sebeple bana göre başlamanız gereken nokta Stare Mesto’nun yani eski şehrin meydanı, kısaca Bratislava’nın kalbi olan Hlavne Namestie. Burası şehrin en hareketli ve aktivitesi bol olan meydanı ama meydan dedim diye öyle aşırı bir güzellik beklemeyin çünkü gerçekten küçük bir meydan. Ben gittiğimde hava yağışlı olduğu için kimse yoktu. Meydan eski şehrin ortasında ve bu meydana bağlı olan sadece yayalara açık ara sokakları gezdiğiniz zaman tüm Old Town’ı gezmiş oluyorsunuz. Meydanın ortasında Roland Çeşmesi, etrafında ise; tarihi evler, kafeler ve restoranlar var.
St. Michael’s Gate: Meydanı gördükten sonra gideceğiniz yer; 14. Yy’da inşa edilen 4 şehir kapısından günümüze ulaşmayı başarabilen tek kapı olan, gerçek bir Ortaçağ mimarisi St. Michael’s Gate olsun. Buraya Frantiskanske Namestie caddesini takip ettiğinizde yol sola kıvrıldığı anda ulaşmış olacaksınız. Bu kapı aynı zamanda bir gözetleme kulesi ve kapının altında eni 1.5 metre olan dünyanın en dar evi yani müzesi var, mutlaka gezin. Kapının olduğu cadde Bratislava’nın en ünlü caddesi olan Bastova Caddesi. Caddeyi gezin, kapıyı fotoğraflayın, müzeyi gezin ve ardından Hurbanovo Caddesi’ni takip ederek ana caddeye çıkın.
Trinity Church: Ana caddeye gelip sola döndüğünüz zaman 100 metre ilerinizde Trinity Kilisesi’ni göreceksiniz. Bu kilise 18 Yy’dan kalan ve Barok tarzda inşa edilen bir kilise, girin ve gezin.
Hodzovo Namestie Meydanı: Trinity Kilisesi’nin olduğu caddeden kilise solunuzda kalacak şekilde devam ettiğiniz takdirde Hodzovo Namestie Meydanı’na çıkacaksınız. Burası ortasında bir küre olan, şehrin modern meydanı. Özellikle yaz aylarında gayet hareketli olan, iş merkezlerinin bulunduğu ve Kraliyet Sarayı olan Grassalkovich Palace’a da ev sahipliği yapan bir meydan. Meydana şöyle bir bakın, fotoğraflarını çekin, sarayı görün ve sarayın içindeki parkta dinlenin.
Elizabeth Church: Bu meydan da işiniz bittiyse, geldiğiniz ana cadde olan Namestie SNP Caddesi’nden geri döneceksiniz. Hiç sağa sola sapmadan bu caddeden bittiği yerde sağa dönüp 3. sola yani Dobrovicova caddesine girdiğinizde hemen solunuzda Elizabeth Kilisesi’ni göreceksiniz. Buranın diğer adı Mavi Kilise; ilk kez bu renkte bir kilise göreceğinizden emin olabilirsiniz, bol bol fotoğrafını çekin, içini gezin ve yolunuza devam edin.
Hviezdoslavovo Namestie Meydanı: Eğer Kiliseyi gördüyseniz; geldiğiniz caddeye tekrar çıkın ve tramvay yolunu takip edin. Tramvay yolu sizi Hviezdoslavovo Namestie Meydanı’na çıkaracak. Burası da; Bratislava’nın yaya yolları olan, meşhur Bratislava heykellerinin ve çeşmelerin olduğu, ortasında bir sütunu ve güzel bir parkı olan ayrıca vakit geçirmesi keyifli bir meydan.
St. Martin Katedrali: Bu meydandan devam edip ana cadde olan Staromestska caddesine çıkın ve sağa dönüp 100 metre devam edin. Hemen sağınızda Bratislava’nın 1452 yılında inşa edilen katedrali olan St. Martin’s Katedrali’ni göreceksiniz. Katedrali gezin, fotoğraflayın ve hemen karşısında kalan kale yoluna vurun kendinizi. Giriş 2 Euro.
Bratislava Kalesi: Sıra geldi Bratislava’nın ağır toplarından biri olan Bratislava Kalesi’ne. Kale; Tuna Nehri’nden 85 metre yükseklikte olan ve ters konulmuş bir sandalyeyi andıran 4 kuleye sahip, dikdörtgen yapıda ve panaromik manzara seyredebileceğiniz bir kale. Yapımına 9. Yy’da başlanılmış ve 1500’lü yıllardan itibaren 200 yıl boyunca Macaristan taç mücevherlerine ev sahipliği yapmış. Kalenin 16. Yy’dan kalma dış kapısı halen varlığını sürdürüyor. Kalenin ikinci katında bulunan Slovak Milli Müzesi’nde sergiler düzenleniyor. Diğer odalarında değerli arkeolojik kalıntıları ve milli hazineleri de görme şansını bulabiliyorsunuz. Binanın güney kanadının 1. katı Slovak Parlamentosu Ulusal Konseyi’ne ve şapelin kuzey kanadı ise etkinlikler düzenlenen Music Hall’a ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında 09.00-21.30 arası ve kış aylarında 09.00-17.00 arası ziyarete açık olan kalenin giriş ücreti; yetişkinler için 7 Euro ve öğrenciler için 4 Euro.
Novy Most: Kaleden indikten sonra ana caddeden sağa döndüğünüzde Tuna Nehri’nin üzerine kurulu Novy Most’u ve UFO gözlem kulesini göreceksiniz. Kuleye çıkıp restoranda yemek yiyebilir ya da manzarayı seyredebilirsiniz.
Gezilebilecek Diğer Noktalar: Bunların haricinde vaktiniz varsa görebileceğiniz diğer yerler; Ulusal Tiyatro Binası, Primatial Sarayı, Slavin Anıtı, Most SNP Caddesi üzerinde içinde kuklalar oyuncak vs. olan çocuk sanat galerisi Bibiana, Staromestska caddesi üzerinde bulunan tarihi saatler müzesi yani Museum of Clocks-House at the Good Shephard ve son olarak Most SNP Köprüsü’nün altından kalkan otobüslerle gidebileceğiniz Devin Kasabası ve Devin Kalesi.
Bratislava Hakkında Faydalı Bilgiler;
Bratislava City Card: Eğer toplu taşıma kullanmak ya da turistik noktaların tamamını ziyaret etmek istiyorsanız mutlaka şehir kartı alın derim. Bu kart ile toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanıyor ancak müzelere ücretsiz giremiyorsanız, müzeler için sadece belirli oranlarda indirim sağlıyor. Toplu taşıma ve müzeler haricinde; restoranlarda, bisiklet kiralamalarında, tekne turlarında ve hediyelik eşya mağazalarında da indirim sağlıyor yani her yönden çok avantajlı bir kart. Pastanelerde, şarap evlerinde ya da kafe-bistro’larda da belirli oranlarda indirim alabiliyorsunuz. 1 günlük kart ücreti 12 Euro, 2 günlük kart ücreti 14 Euro ve 3 günlük kart ücreti 16 Euro. Şehir kartınızı; Old Town Klobučnícka Caddesi 2 numarada yer alan turizm ofisinden ya da havaalanında bulunan turizm ofisinden satın alabilirsiniz.
1- Bratislava gezilmesi çok kolay, toplu taşımaya ihtiyaç duyulmayan küçük bir şehir.
2- Bratislava genel olarak çok pahalı olmayan bir şehir ama siz yine de hesabınızı iyi yapın.
3- Bilet alacağınız yerlerde öğrenci indirimi istemeyi unutmayın. Isic kartınız yanınızda olsun yoksa Türkiye öğrenci kimliğinizi kullanın ama bandrolü olması gerekiyor çünkü kontrol edebiliyorlar. Hangi ülkede okuduğunuzu sorarlarsa herhangi bir Avrupa ülkesini söyleyin zira AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarının öğrencilerini öğrenciden saymayabiliyorlar.
4- Bir yere ulaşmak için değil ama nostaljik bir tur için en az bir kez tramvaya binin, son durakta inip geri dönün.
5- Para verip su satın almayın çünkü Bratislava’nın şebeke suyu içilebilir durumda, herhangi bir musluktan ya da sokaklar da bulunan çeşmelerden şişenizi doldurup içebilirsiniz.
6- Bratislava’ya gitmeden önce Hostel filmini mutlaka izleyin. Hatırlarsanız Hostel filminde bahsi geçen Slovak şehri Bratislava’dır.
7- Çantanızı bırakmak isterseniz tren garında luggage var, günlük ücreti 4 Euro.
8- Dışarıda sabahlamayı düşünüyorsanız; tren garı ve otobüs terminali gece kapanıyor o yüzden şansınızı havaalanından yana kullanın.
9- Bratislava’da size şehri gezdiren otantik minibüs-traktör benzeri araçlar var, 20 Euro karşılığında 1 saat boyunca eski şehrin tüm sokaklarını gezdiriyor. Çok keyifli bir etkinlik bence değerlendirin. Hop-On Hop-Off gibi değil bu, küçük bir araç ve ara sokaklarda geziyor.
10- Ucuz market ararsanız adresiniz Billa. Diğer ucuz marketler ise; Lidl, Penny, Merkury ve Tesco Market.
11- Bratislava’da her yerde bir heykel görebilirsiniz, sırf heykeller için yapılan bir harita bile var. Old Town’da lögar kapağından kafasını çıkaran heykelin adı Cumil ve bu heykel zor şartlarda bile gülümsemenizi, neşenizi kaybetmemeniz gerektiğini anlatıyor.
*Bratislava’da kaç gün kalınır diye sorarsanız; 1 gece kalın derim ama eğer imkânınız varsa bu şehre hafta sonu gitmeye çalışın.
Yorumlar