Avrupa Otobüs Firmaları

   Avrupa seyahatleriniz de şehirlerarası geçişleri daha hesaplı ve daha pratik bir hale getirmek istiyorsanız otobüs kullanmak sizin en için doğru seçeneklerden birisi olacaktır. Daha hesaplı diyorum çünkü uçakla gitmektense otobüs ile ulaşım sağlamak çok daha ucuz olacaktır ayrıca tren yolculuğu yapmayı sevmiyorsanız ya da aktarmalar ile uğraşmak istemiyorsanız otobüsle gitmek sizin açınızdan daha mantıklı. Avrupa da otobüs ağı gerçekten çok gelişmiş ve eğer Interrail biletiniz yoksa tren biletlerinden çok daha ucuz olacağından emin olabilirsiniz. Havayolu kullanmayacaksanız ulaşmak istediğiniz şehre otobüs kullanarak, tren ile seyahat etmeye kıyasla daha kısa sürede ulaşabilirsiniz çünkü aktarma yapmaktan kurtulacaksınız. Avrupa’da faaliyet gösteren otobüs firmalarının konforu konusunda şüpheniz olmasın çünkü otobüsler gayet rahat, tabi istisnalar hariç. Eğer biletinizi online olarak değil de gişeden alacaksanız ve öğrenciyseniz, hangi firmayı kullanacak olursanız olun mutlaka Isic Card ya da herhangi bir öğrenci kimliğinizi kullanarak öğrenci indirimi isteyin. Eğer öğrenci değilseniz seyahatinize çıkmadan önce öğrenci bir arkadaşınızdan kimlik edinin çünkü öğrenci indirimlerini kaçırmak istemezsiniz ayrıca korkmayın kimse kimlik üzerinde bulunan fotoğraf ile sizi karşılaştırmaz. Bazı firmalar telefonunuzdan QR kodunu okutmanızı kabul edebilirken bazıları biletinizin çıktısını görmek isteyebilir o yüzden online bilet alacaksanız mutlaka biletinizin çıktısını alın. Avrupa’da sefer düzenleyen başlıca otobüs firmalarından bahsedecek olursak;

1-Megabus: Bu firmaya otobüs firmalarının Ryanair’i desek yeridir. En ucuz havayolu firması olan Ryanair nasıl 1 Euro’ya uçak bileti satarak ününe ün katıyorsa, Megabus da yaptığı 1 Euro’luk kampanyalar ile nam salan bir otobüs firması. Tabi 1 Euro’ya bilet satıyor dediysek tüm koltukları değil. Örneğin; ilk 4 koltuk 1 Euro, sonraki 10 koltuk 5 Euro, sonraki koltuklar da 20 Euro vb. zaten otobüsler iki katlı olduğu için 85 yolcu kapasiteli oluyor yani erken davranırsanız mutlaka ucuz koltuk bulabilirsiniz. Megabus’da biletleri en erken 2 ay öncesinden satın alabiliyorsunuz, biletinizi online almışsanız otobüse binerken isterseniz bilet çıktısını isterseniz de telefonunuzdan QR kodunu okutabiliyorsunuz. Megabus otobüslerinde tuvalet ihtiyacınızı giderebilir, wi-fi hizmetinden faydalanabilir ve koltuk prizlerinde telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Megabus’ın 2 olumsuz tarafı var; ilki her şehirde merkez otobüs terminalini kullanmayabiliyor yani yol kenarından ya da sapa bir noktadan yolcularını alabiliyor, bunu önlemek için biletinizi aldıktan sonra mutlaka kendi sitesinde yer alan haritaya bakarak hangi duraklardan yolcu aldığını mutlaka öğrenin, ikincisi ise; uzun seferler olmadığı sürece mola vermiyor yani eğer atıştırmalık ihtiyacınız varsa otobüse binmeden giderin. Tuvalet konusunda rahat olabilir ve bagajınızı da ücretsiz verebilirsiniz. Megabus’ı en verimli kullanacağınız güzergâhlar; başta İtalya, Belçika, Hollanda, Almanya, Fransa ve İspanya. Bu saydığım ülkelerden diğer ülkelere ya da aynı ülke içinde Megabus ile seyahat edebilirsiniz. Ben İtalya’da kullandım ve çok memnun kaldım. Megabus’ın otobüs terminallerinde gişesi bulunmuyor yani biletinizi online olarak satın almak zorundasınız ayrıca biletlerde koltuk numarası da yok yani istediğiniz koltuğa oturabilirsiniz. Benim tavsiyem üst kata çıkıp en öndeki koltuklardan birine oturmanız çünkü bu koltuklar size otobüsü kullanıyor hissi verir ve yanınız boş ise ayaklarınızı uzatarak keyifli bir yolculuk geçirirsiniz.

2-Eurolines: Bu firmaya Avrupa’nın Metro Turizm’i diyebiliriz çünkü neredeyse Avrupa’nın yüzde 80’i arasında seferleri olan bir firma. Konfor olarak geçer not alamasa da sattığı çok ucuz biletler ile tam bir öğrenci dostudur. Eurolines kullanacaksanız biletinizi online olarak ya da otobüs terminallerinde bulunan gişelerden satın alabilirsiniz. Biletinizi online olarak alırsanız otobüse binmeden en az yarım saat önce bilet çıktınız ile mutlaka gişeye giderek ‘check-in’ yapmanız gerekiyor, aksi takdir de otobüse binerken sorun yaşarsınız yani telefonunuza gelen mail’e güvenmeyin. Eğer gişeden alırsanız böyle bir sorununuz yok çünkü direkt bilet basıp verecekler. Biletlerde koltuk numarası verilmiyor yani kafanıza göre oturabiliyorsunuz ve çoğu yolculukta mola verilmiyor yani buna hazırlıklı olun. Özellikle Viyana-Bratislava arasında kullanacaksanız konfor aramayın çünkü bu güzergâhta sefer yapan otobüslerde öyle rahat koltuklar, tuvalet ya da priz yok ancak wi-fi bulabilirsiniz, tabi o da tüm otobüsler de yok. Firmanın konforlu koltuklara ve prizlere sahip olan otobüsleri de mevcut. Eurolines otobüsleri ya otobüs terminalinden ya da Metro Turizm gibi kendi yazıhanelerinin olduğu yerlerden kalkıyor bu yüzden bineceğiniz otobüsün nereden kalkacağını iyi öğrenin. Eurolines’ı neredeyse Avrupa’nın tamamında bulabilirsiniz. Ben Viyana-Bratislava arasında kullandım; biletimi Viyana-Erdberg otobüs terminalinden satın aldım, otobüs tam saatinde kalktı, biletin 5.5 Euro gibi bir fiyatı vardı, wi-fi çalışıyordu ve bir olumsuzluk ile karşılaşmadım.

3-Polskibus: Adından da anlaşılacağı üzere kendisi bir Polonya firması. Çoğu ‘low cost’ otobüs firması gibi Polskibus da 1 Zloty gibi rakamlara bilet satması ile ünlenmiş bir firma o yüzden biletinizi ne kadar erken alırsanız o kadar kâr edersiniz. Otobüsler, koltuk arkalarında multimedya ekran olmaması haricinde resmen konfor abidesi; aralıkları geniş deri koltuklar, koltuk yanlarında prizler, wi-fi hizmeti, tuvalet ihtiyacınızı giderebilme olanağı vs. Özellikle Polskibus Premium’a denk gelirseniz muhteşem koltuklarında gerçekten konforlu bir yolculuk yapma şansı yakalayabilirsiniz. Biletler çok ucuza satılıyor ancak sadece online olarak satın alabiliyorsunuz. Bilet çıktısı almanıza gerek yok, telefonunuza gelen mail ile binebilirsiniz ancak siz yine bilet çıktısını alın, işiniz garanti olsun. Yolculuk 5 saatten daha az ise bir kez, 5 saatten daha fazla sürecek ise 2 kez ikram hizmeti veriliyor. Bir Polonya firması olduğu için tüm Polonya şehirleri arasında ve Polonya’dan kalkış ile; Almanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Avusturya’nın önemli şehirlerine sefer düzenliyor. Otobüslerin yolcularını nereden aldığını öğrenmek için RoutePDF sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ben Krakow-Budapeşte arasında kullandım ve kullandığım en iyi otobüs firmalarından biriydi diyebilirim. Otobüslerin tamamı çift katlı ve koltuk numarası verilmiyor yani istediğiniz yere oturabilirsiniz, gündüz yolculuğu yapacaksanız dışarıyı seyretme adına tavsiyem üst kat en ön koltuklar.

4-Sindbad Bus: Uluslararası taşımacılık da söz sahibi olan büyük bir Polonya firmasıdır ayrıca Polskibus’ın en büyük rakibidir. Bilet fiyatları Polskibus ile hemen hemen aynı ama konfor açısından Polskibus daha iyi. Otobüsleri standart düzeyde ancak yine içerisinde tuvalet ve internet bulabilirsiniz. Koltuklar rahat değil ve koltuk araları da geniş değil ama çift katlı otobüsleri tek katlı olanlara kıyasla daha rahat. Avrupa’da 21 ülke ve 320 şehre sefer düzenlediği için iyi bir alternatif. Biletlerinizi online olarak ya da bilet ofislerinden satın alabilirsiniz. Yolcularını hangi şehirde nereden aldığını öğrenmek için Sindbad adresini ziyaret edebilirsiniz. Bagajınızı 2 Euro ücret karşılığında verebiliyorsunuz ayrıca otobüse binerken online bilet çıktısını görmek istiyorlar.

5-Student Agency: Bu firma sağladığı öğrenci indirimleri ile adının hakkını veren bir Çek Cumhuriyeti firması. Otobüsler tek katlı ve ülkemizde faaliyet gösteren çoğu otobüs firmasından daha kaliteli. Yolculuğunuz boyunca; koltuk arkalarında bulunan multimedya ekranları kullanabilir, koltuk yanlarında bulunan prizlerde telefonunuzu şarj edebilir, internete girebilir ve tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Sadece bir kereye mahsus ücretsiz ikram servisinden faydalanabilirsiniz ancak daha sonrakilerde aldığınız içeceklerin ya da atıştırmalıkların ücretini ödemeniz gerekiyor. Koltuk araları çok geniş değil ama rahatsız edecek kadar da dar değil o yüzden rahat edersiniz. Tek parça bagaj hakkınız var, eğer 2. çantanız varsa ekstra 2 Euro ücret ödemeniz gerekiyor ama çantanız küçükse ücretsiz olarak koltuk üstü raflara koyabilirsiniz. Biletinizi online olarak ya da otobüs terminallerin de bulunan gişelerden satın alabilirsiniz, online olarak alırsanız bilet çıktınız mutlaka yanınızda bulunsun. Student Agency tüm Çek şehirlerinde ayrıca; Almanya, Macaristan, Polonya, İtalya, İsviçre ve Avusturya şehirleri arasında seferler düzenliyor. Ben Prag-Viyana ve Prag-Karlovy Vary arasında kullandım, her iki yolculuğumda da bir olumsuzluk ile karşılaşmadım, gayet rahat bir yolculuk geçirdim. Bu firma yolcularını şehirlerin merkez otobüs terminallerinden alıyor ama siz işinizi garantiye almak istiyorsanız yolculuktan önce nereden kalkacağını iyi öğrenin ayrıca biletler de koltuk numarası bulunuyor.

6-Leo Express: Bu firma aynı zamanda lüks bir hızlı tren firması olan bir Çek firması. Student Agency’nin en büyük rakibidir ve sizin için de önemli bir alternatiftir. Student Agency’e kıyasla biletleri daha pahalıdır. Leo Express firması seferlerini iki tür otobüsler ile gerçekleştiriyor, Leo Express olarak geçen otobüsler; muhtemelen daha önce gördüğünüz çoğu otobüsten daha lüks olan, içerisinde; ekstra uzatılmış ortopedik deri koltukları, tuvaleti, prizleri, internet hizmeti, sıcak içecek makinesi, multimedya ekranları vs. bulunan, ücretsiz bagaj ve hostesler tarafından ikram hizmeti sunulan konforlu otobüslerdir. Leo Express Simple otobüsler ise; yine ücretsiz bagaj ve ikram hizmeti sunulan, içerisinde; internet, tuvalet, 220 V priz bulabileceğiniz, koltuk araları nispeten daha dar olan standart otobüslerdir. Çek Cumhuriyeti’nin tüm şehirlerine ayrıca; Slovakya, Polonya, Almanya ve Ukrayna’nın önemli şehirlerine sefer düzenler. Biletleri Çek şehirlerinden alacaksanız otobüs terminallerinden, bunun haricinde online olarak internet sitelerinden satın alabilirsiniz. Biletinizin çıktısına ihtiyacınız yok, telefonunuzdan QR kodunu okutarak otobüslere binebilirsiniz ayrıca yolcularını otobüs terminallerinden alıyor.

7-Orange Ways: Otobüsleri gerçekten de turuncu olan bir Macar firması. Eğer Budapeşte’den ya da Budapeşte’ye seyahat edecekseniz ucuza bilet satın alabilirsiniz ama zor durumda kalmadıkça bu firmayı kullanmayın çünkü pek memnun kalınan bir firma değil. Biletleri sadece online olarak satın alabiliyorsunuz ve biletinizin çıktısını yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Bilet üzerinde koltuk numarası yazmıyor yani istediğiniz yere oturabiliyorsunuz. Yolculuklarda bir kereye mahsus ücretsiz içecek servisi yapılıyor, atıştırmalık almak isterseniz ücrete tabii. Bagaj vermek isterseniz bagaj başı 1 Euro ancak çantanız küçükse ücretsiz olarak koltuk üstü raflara koyabilirsiniz. Koltuk araları çok da geniş değil ama deri koltukları olan otobüse denk gelirseniz rahat ederseniz. Otobüslerde priz, tuvalet ve multimedya ekran yok ancak wi-fi hizmeti mevcut. Macaristan firması olduğu için tüm Macar şehirlerine ayrıca; Polonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Hollanda’nın büyük şehirlerine seferler düzenliyor. Eğer Zagreb-Ljubljana arasında otobüs kullanmayı düşünüyorsanız tek seçeneğiniz Orange Ways, aklınızda bulunsun. Budapeşte’de yolcularını Nepliget otobüs terminalinin yanında bulunan Groupama Arena isimli stadyumun önündeki Orange Ways yazıhanesinden alıyorlar. Bu firmanın en önemli rakibi ve aynı güzergâhlar için sizin diğer alternatifiniz Eurolines firmasının yetkili Macaristan taşıyıcısı olan Volanbusz isimli firma. Otobüsleri eski ve konfordan çok uzak ancak biletleri Orange Ways’e kıyasla daha hesaplı. Macaristan haricinde; Almanya, Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Avusturya’ya sefer düzenliyorlar. Bileti Macar şehirlerinden alacaksanız kendi ofislerinden alabilirsiniz ancak onun haricinde online olarak satın almanız gerekiyor ve biletinizin çıktısını yanınızda bulundurmak zorundasınız. Özellikle Viyana-Budapeşte arasında hesaplı yolculuk yapabilirsiniz.

8-Ouibus (Idbus): Eski adı idbus olan ve isim değişikliğine giderek Ouibus ismini alan bir Fransız firması. Özellikle Fransa, Hollanda ve Belçika’da tren biletlerinin ne kadar pahalı olduğunu düşünürsek sattığı ucuz biletler sayesinde kesinlikle trene alternatif olarak değerlendirmeniz gereken bir firma. Setra olan otobüslerinin koltuk araları dar ama Neoplan otobüslere denk gelirseniz koltuk araları geniş ve koltukları rahat. Otobüslerde; ihtiyacınızı gidermeniz için tuvalet, internete girebilmeniz için wi-fi, telefonunuzu şarj edebilmeniz için de prizler mevcut ancak ikramlar ve bagajlar ücretli. Biletleri otobüs terminallerinde bulunan gişelerden ve online olarak satın alabilirsiniz ayrıca biletlerin üzerinde koltuk numaraları yazılıdır. Bir Fransız firması olduğu için Fransa’nın tüm şehirlerine ayrıca; Belçika-Brüksel ve Antwerp, İtalya-Genova ve Milano, Hollanda-Amsterdam ve Rotterdam, İspanya-Barcelona ve Girona son olarak da İsviçre-Cenevre’ye tren ve uçaklara kıyasla çok uygun fiyatlar da sefer düzenliyorlar. Otobüslere dilerseniz online bilet çıktınız ile dilerseniz de telefonunuza gelen mail ile binebilirsiniz. Yolcularını şehirlerin merkez otobüs terminallerinden alıyor. Vakit sorununuz yoksa Amsterdam-Paris arasını Thalys hızlı tren firması ile 50 Euro’ya 3 saatte gitmek yerine Ouibus ile 15 Euro’ya 9 saatte gidebilirsiniz.

9-Meinfernbus - Flixbus: 2015 yılına kadar ayrı ayrı hizmet veren ancak daha sonra birleşme kararı alan firmalardan oluşan bir şirket. İki ayrı firma olmaları sizi yanıltmasın, iki firmaya ait internet sitesinden de aynı saatte kalkan aynı otobüslere bilet alırsınız yani sizin için bir önemi yok, takılmayın o konuya. Çok büyük bir oluşum olduğu için neredeyse Avrupa’nın tüm şehirlerine sefer düzenliyorlar ve fiyatlar inanılmaz ucuz. Otobüslerin konforu değişkenlik gösteriyor yani bazı otobüsler de ücretsiz ikramlar, multimedya ekranlar, prizler, tekli koltuklar ya da çok geniş koltuklar varken kimi otobüsler standart düzeyde olabiliyor. Özellikle fiyatı fazla olan seferler genel de daha lüks olan otobüsler ile gerçekleştiriliyor. Otobüslerin tamamında internet ve tuvalet var ancak bazı otobüsler de priz bulunmuyor. Standart olan otobüslerde sadece sürücü var yani ikram yapacak kimse yok o yüzden ikram servisi sunulmuyor. Koltuklarda numara yok istediğiniz yere oturuyorsunuz ve bazı otobüsler iki katlı oluyor. Biletleri online olarak ya da Satışofisleri adresinde yazan şehirlerde ki bilet ofislerinden satın alabilirsiniz. Eğer akıllı telefon uygulamasını indirirseniz ekstra indirim kazanıyorsunuz. Yolcularını genellikle otobüs terminallerinden, nadiren de fazla bilinmeyen noktalardan alıyorlar o yüzden Otobüsseferleri adresine girerek otobüsünüzün nereden kalkacağını iyice öğrenin. Bagajlara para alınmıyor ancak bisikletinizi aparatı ile otobüs arkasına takmak isterseniz ücreti 9 Euro. Biletinizi online olarak almışsanız çıktı almanıza gerek yok telefonunuzdan QR kodunu okutarak otobüse binebilirsiniz. Her gün onlarca sefer düzenledikleri için bilet fiyatları her daim ucuz oluyor ve çabuk bitiyor o yüzden biletlerinizi erkenden alın. Ben Dresden-Berlin, Berlin-Hamburg ve Hamburg-Kopenhag arasında kullandım, kullanıp memnun kaldığım en iyi firmalardan birisiydi diyebilirim. Avrupa’da otobüs ile seyahat edecekseniz bu firmaya ait biletleri kontrol etmeden sakın bilet almayın çünkü gitmek istediğiniz güzergâh için bulduğunuz biletlerin hepsinden daha ucuza satıyor olabilirler.

10-Lux Express - Simple Express: İki farklı isim olduğuna bakmayın çünkü aslında ikisi de aynı firma. Lux Express gerçekten lüks olan otobüsler ile Simple Express ise standart düzeyde ki otobüsler ile sefer düzenliyor. Aynı siteye giriyorsunuz, karşınıza iki seçenek çıkıyor ve isterseniz nispeten daha ucuz olan Simple Express’ten isterseniz de biraz daha pahalı olan Lux Express’ten bilet alıyorsunuz. Biletinizi erkenden alırsanız 3-5 Euro gibi ücretlere bilet bulabilirsiniz. Eğer Baltık ülkeleri arasında ya da Baltık ülkelerinden Rusya şehirlerine veya Helsinki’ye seyahat etme planınız varsa, trene ya da uçağa binmeyi aklınızdan bile geçirmeyin çünkü bu firma biletleri çok ucuza satıyor. Daha kısa süre de varış noktasına ulaşıyor ve kalkış-varış saatlerine dakikası dakikasına uyuyor. Simple Express’in tek tip otobüsü var ancak Lux Express’in 3 farklı çeşiti bulunuyor. Eğer Lux Express Lounge olan otobüslerden bilet alırsanız içerisinde; wi-fi hizmeti, tuvaleti, prizleri, koltuk arkalarında multimedya ekranı ve ücretsiz yiyecek-içecek ikramları olan, yolculuk esnasında battaniye ve yastık verilen, bir tarafı tekli bir tarafı çiftli koltuklardan oluşan, sabah yolculuklarında kahvaltı, akşam yolculuklarında ise akşam yemeği verilen, en az masaj koltukları kadar konforlu koltuklara sahip olan çok lüks suit otobüsler ile seyahat edersiniz. Eğer Lux Express Special olan otobüslerden bilet alırsanız içerisinde; yine aynı şekilde wi-fi hizmeti, tuvaleti, prizleri, koltuk arkalarında multimedya ekranı ve ücretsiz yiyecek-içecek ikramları olan, yolculuk esnasında battaniye ve yastık verilen, bir tarafı tekli bir tarafı çiftli koltuklardan oluşan, sabah yolculuklarında kahvaltı, akşam yolculukların ise akşam yemeği verilen, içinde sıcak içecek makinesi bile bulunan, ekstra uzatılmış ve Vip araçlar da bile göremeyeceğiniz konfora sahip koltukları olan ultra lüks otobüsler ile seyahat edersiniz ancak Lounge ve Special otobüsler sadece Moskova ve St Petersburg şehirlerine düzenlenen seferler de kullanılıyor. Baltık ülkelerinin haricinde ayrıca; Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nin büyük şehirlerine de seferler düzenleniyor. Biletleri online olarak veya otobüs terminallerinde bulunan gişelerden satın alabilirsiniz, online olarak alırsınız bilet çıktısını yanınızda bulundurun. Simple Express otobüsleri konfor açısından Lux Express’den geri kalmıyor yani otobüslerde; tuvalet, internet, priz ve ücretsiz ikram sepeti bulunuyor ayrıca bagajınızı ücretsiz olarak verebiliyorsunuz. Ben Vilnius-Riga arasında kullandım, bileti 9 Euro’ya aldım ve hizmetten çok memnun kaldım. Bence mutlaka değerlendirin. Hem Lux Express hem de Simple Express yolcularını şehirlerin otobüs terminallerinden alıyor.

11-Ecolines: Baltık ülkelerinde faaliyet gösteren Lux-Simple Express’in tek rakibi olan çok büyük bir firma. Baltık haricinde; Almanya, Hollanda, İsviçre, Polonya, Avusturya ve Macaristan gibi 21 Avrupa ülkesinin 200 şehrine sefer düzenliyorlar. Kısa seferlerde kullanılan otobüsler iki katlı ve standart düzeyde ancak yine içerisinde; tuvalet, internet, ücretsiz ikram ve priz bulunuyor. Bagajınızı ücretsiz olarak verebiliyorsunuz ancak koltuk araları çok geniş değil. Biletleri online olarak ya da otobüs terminallerinde bulunan gişelerden satın alabilirsiniz, yolcularını otobüs terminallerinden alıyor ve telefonunuzdan QR kodunu okutarak otobüse binebiliyorsunuz ancak online biletlerde yine de bilet çıktısını yanınıza alın. Uzun seferler düzenleyen otobüsler gerçekten lüks denilebilecek konfora sahip; araları çok geniş olan deri koltuklar, multimedya ekranlar, internet, tuvalet ve ücretsiz ikram. Uzun seferlerde otobüs içerisinde hostesler hizmet veriyor ve eğer hostes yoksa içecek makinesinden dilediğiniz içeceği ücretsiz olarak alabiliyorsunuz. Ben Riga-Tallinn arasında Lux Express’in saatleri uymadığı için kullanmak zorunda kaldım, otobüs iki katlıydı, ilk başlarda içime sinmemişti ama binince ne kadar iyi bir firma olduğunu anladım. Biletlerin üzerinde koltuk numarası yazmıyor o yüzden istediğiniz yere oturabilirsiniz. Gerçekten çok ucuza bilet satan bir firma ve mutlaka alternatifleriniz arasında bulundurmanız gerekiyor.

12-Swebus Express: İsveç-Norveç-Danimarka arasında seferler düzenleyen bir İsveç firması. Otobüsleri konforludur, dakikası dakikasına saatlere uyar, deri koltuklara sahiptir ve koltukları gayet rahattır ayrıca wi-fi, tuvalet, 220 V priz ve ücretsiz bagaj hizmeti sunar. Biletleri sadece online olarak alabilirsiniz ve telefonunuza gelen QR kodunu okutarak binebilirsiniz ama siz yine de biletinizin çıktısını alın işiniz garanti olsun. İskandinav ülkelerinde tren biletlerinin çok pahalı olduğunu göz önünde bulundurursak Swebus kullanmanız cüzdanınızı canlı tutmanızda etkili olacaktır. Yolcularını genellikle durak olarak kullanılan yol kenarı noktalardan alıyorlar o yüzden nereden bineceğinizi iyi öğrenin. Biletlerin üzerinde koltuk numarası oluyor ve şoför asla başka koltuğa oturmanıza müsaade etmiyor, kural kuraldır. Ben Kopenhag-Malmö arasında kullandım, Kopenhag’da tren garına yakın bir konumda olan ve ingerslevsgade denilen bir yol kenarı duraktan bindim, Malmö’de ise tren garının yanında hemen yol kenarında indim. Tek rakibi Netbuss (Bus4you) isimli otobüs firması, bu firmanın Swebus kadar destinasyon seçeneği bulunmuyor, fiyatlar Swebus’a kıyasla daha pahalı ancak otobüsler Swebus otobüslerinden çok daha lüks. Swebus otobüsleri ayrıca havaalanı-şehir merkezi arasında da sefer düzenliyor, aklınız da bulunsun.

13-Niš Ekspres: Niş Ekspres olarak telaffuz edeceğiniz bu firma sadece Sırbistan şehirleri ve çevre ülkelerin şehirlerine sefer düzenleyen bir Sırp firması. Otobüsleri eski, konforsuz ancak ucuzdur. Bu firmayı sadece bir koltuk olarak düşünebilirsiniz çünkü standart altıdır, tek güzelliği wi-fi olmasıdır ki o da her zaman verimli çalışmaz. Bagaj ücretlidir, biletini sadece otobüs terminalinden alabilirsiniz. Fazla rötar yapmaz ve yaklaşık yarım saatlik mola verir. Ben Belgrad-Zagreb arasında kullandım ama zaten bir konfor beklemiyordum, sadece makul sürede Zagreb’e varmak istiyordum öyle de oldu. Belgrad-Zagreb arasında tren kullanmaktan çok daha mantıklı ve çok daha ucuzdur, aklınızda bulunsun. Sefer saatlerini ve güzergâhları öğrenmek için Nisekspres sayfasına bakabilirsiniz.

14-Onnibus: Sadece Finlandiya şehirleri arasında sefer düzenleyen ve tıpkı Polskibus gibi kırmızı renkli otobüslere sahip olan bir Fin firması ki zaten aynı marka ve aynı tip otobüsleri kullanıyorlar. Eğer Finlandiya’ya giderseniz ve otobüs kullanmak isterseniz tek seçeneğinizdir. Finlandiya’da tren biletlerinin çok pahalı olduğunu bildiğimiz için ilk tercihiniz otobüs ile ulaşım sağlamak olmalıdır. Onnibus biletleri aynı güzergâhta sefer yapan tren biletlerinin neredeyse 1/4 fiyatına satılıyor. Koltuk araları geniş değil ancak koltukları rahat, otobüs içerisinde; tuvalet, internet ve priz bulabilirsiniz ayrıca bagajlarınızı ücretsiz alırlar ancak ikram hizmeti bulunmaz. Zaten bilet fiyatları çok düşük olduğu için konfor aramanıza gerek yok önemli olan hesaplı olması. Çift katlı otobüsler tek katlı olanlara kıyasla daha rahat. Biletleri online olarak ya da otobüs terminallerinde bulunan bilet ofislerinden satın alabilirsiniz. Yolcularını genellikle otobüs terminallerinden alıyor ancak siz yine de Onnibus adresini kontrol edin ve nereden bineceğinizi iyice öğrenin. Biletinizin çıktısını almanıza gerek yok telefonunuzdan QR kodunu okutarak binebilirsiniz ancak yine de çıktınızı alın işiniz garanti olsun. Ben Helsinki-Turku arasında kullandım, tren biletleri 9.90 Euro’ya satılıyordu ve ben otobüs biletini 3.5 Euro’ya aldım. Eğer kampanyaları takip ederseniz 1 Euro’ya bile bilet bulabilirsiniz. Kısa yolculuklarda çok fark etmese de uzun yolculuklarda tren biletlerinin fiyatlarını gördüğünüz zaman ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız.

15-Alsa Bus: Bu firma İspanya’nın tüm şehirlerine ve neredeyse Avrupa’nın tüm önemli şehirlerine seferler düzenleyen, İspanya’nın en büyük otobüs firması. Eğer İspanya içerisinde seyahat edecekseniz sizi asla trene muhtaç etmez, size tüm şehirlerin arasında sefer sunar. Bilet fiyatları uçak ve tren biletlerine kıyasla gerçekten çok ucuzdur ve düşük bütçeli gezileriniz de kurtarıcınız olacaktır. Eğer Alsa firmasına ait Alsa Premium ya da Alsa Supra tür otobüslerden bilet alırsanız ultra lüks bir seyahat yaparsınız. Bu iki tür otobüslerde; ekstra uzatılmış son derece konforlu geniş deri koltuklar, tuvalet, internet, ücretsiz ikramlar, multimedya ekranlar ve koltuk yanlarında prizler ayrıca hostesler tarafından sabah yolculuklarında kahvaltı hizmeti ve akşam yolculuklarında yemek hizmeti, seyahat yastığı ve ücretsiz bagaj, sıcak içecek makinesi ve daha sayamadığım birçok lüksü bir arada görebilirsiniz. Bu iki tip otobüs genellikle uluslararası yolculuklarda ve ülke içi uzun yolculuklarda kullanılıyor. Kısa mesafe olan şehirlerarası yolculuklarda ise ya Setra tip orta sınıf otobüsler ya da 403 olarak tabir ettiğimiz eski tip otobüsler kullanılıyor yani internet ve tuvalet haricinde pek bir konforu yok. Yolcularını genel olarak otobüs terminallerinden alıyor ancak yine kendi sitelerinde yer alan durak haritasına bakarak nereden bineceğinizi iyice öğrenin. Premium ve Supra tip otobüsler ile düzenlenen seferlerde telefondan QR kodunu okutabilirsiniz ancak kısa mesafelerde online bilet çıktınızı görmek isteyebiliyorlar, tedarikli olun. Ben Sevilla-Granada ve Granada-Sevilla arasında iki kez kullandım, eski tip otobüsler ile seyahat ettim ancak gidiş dönüş 20 Euro’ya bilet aldım yani gayet hesaplı. Eğer Alsa Bus Plus kart alırsanız tüm biletlerinizde %10 oranında indirim kazanırsınız, aklınızda bulunsun.

16-Linebus: Alsa firmasının alternatifi olan Valencia merkezli Linebus firması; eğer Alsa’nın saatleri uymazsa ya da fiyatlarını beğenmezseniz tercih edebileceğiniz, İspanya genelinde ve İspanya’dan Fransa’ya seferler düzenleyen bir firma. Firmanın otobüsleri eski tip ve konfordan çok uzak ancak fiyat açısından sizi memnun edeceği için pek konfor aramanıza gerek yok. Online bilet satışı yapmıyorlar yani biletlerinizi otobüs terminallerinde bulunan ortak gişelerden satın almalısınız.

17-Rede Expressos: Bu firma Portekiz’in en büyük otobüs firması hatta bu işi tekelinde bulunduran firma. Portekiz’in tüm şehirlerine ve köylerine sefer düzenliyorlar yani Portekiz içinde Rede Expressos ile gidemeyeceğiniz bir nokta yok denilebilir. Biletleri gerçekten uygun fiyatlarda satılıyor, çok konforlu olmasa da otobüslerde; internet, tuvalet ve priz bulunuyor, bagajları ücretsiz olarak verebiliyorsunuz, biletinizi online olarak ya da bilet ofislerinden satın alabiliyorsunuz ve telefonunuza gelen QR kodunu okutarak otobüse binebiliyorsunuz. Birkaç yıl önce hizmete sunulan Rede Expressos Confort tip otobüslere; tv, internet, priz ve tuvalet gibi imkânlar eklendi ancak filolarında bu tip otobüslerden pek fazla bulunmuyor. Biletlerin üzerinde koltuk numarası yazıyor yani her istediğiniz yere oturamıyorsunuz. Özellikle Porto-Lizbon arasında her yarım saatte bir seferleri var. Büyük şehirlerde yolcularını otobüs terminallerinden alıyorlar ancak küçük şehirlerden binecekseniz nereden bineceğinizi internet sitelerinden öğrenin.

18-Eurobus: Bu firma adının hakkını verebilmek adına; Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Yunanistan, Romanya, Avusturya, Slovakya ve Ukrayna’nın önemli şehirleri başta olmak üzere neredeyse Avrupa’nın %80’ine sefer düzenleyen büyük bir firma. Slovak firması olduğu için Slovakya’nın tüm şehirlerine haftanın her günü sefer bulabilirsiniz. Biletleri sadece online olarak satın alabiliyorsunuz ve biletinizin çıktısını yanınızda bulundurmanız gerekiyor. İki katlı ve tek katlı olmak üzere iki tip otobüs kullanıyorlar; Setra marka otobüsler konforsuz olsa da Neoplan olan otobüsler gayet konforlu. Büyük şehirlerde yolcularını otobüs terminallerinden alıyorlar ancak küçük şehirlerden binecekseniz mail atarak sorun ve iyice öğrenin, işinizi garantiye alın.

19-Slovak Lines: Bu firma da bir diğer Slovak otobüs firması. Sadece Slovakya içinde ve Bratislava-Viyana arasında sefer düzenliyorlar. Eğer Slovakya içerisinde otobüs kullanmak istiyorsanız tercih edebilirsiniz. Bratislava-Slovakya arasında sefer düzenleyen birçok firma var ama daha da ucuz olsun diyorsanız Slovak Lines kullanabilirsiniz, özellikle gece otobüslerinin biletleri 1 Euro’ya satılıyor. Otobüsler çok eski, konfor adına hiçbir şey yok yani herhangi bir beklentiniz olmasın. Biletleri online olarak ya da bilet ofislerinden satın alabilirsiniz, online olarak alırsanız bilet çıktısını mutlaka yanınız da bulundurun.

20-Nor-Way Bussekpress: Adından da anlaşılacağı üzere bir Norveç firması ve Norveç’in en büyük otobüs firması diyebiliriz. Norveç’in tüm şehirlerine, İsveç’te; Karlestad, Örebro, Malmö, Göteburg, Stockholm şehirlerine, Danimarka’da ise Kopenhag şehrine seferler düzenliyor yani Norveç-İsveç-Danimarka üçgenin de Netbuss ve Swebus firmalarına alternatif olarak tercih edebilirsiniz. Norveç’te tren biletleri çok pahalı o yüzden bütçeniz kısıtlı ise otobüs ile seyahat etmeyi değerlendirebilirsiniz. Otobüsleri eski tip otobüsler ve internet haricinde çok bir konforu yok. Biletleri online olarak ya da bilet ofislerinden satın alabilirsiniz, biletinizin çıktısını almanıza gerek yok ve rezervasyon numaranız ile binebilirsiniz ama siz yine de bilet çıktısını alın. Yolcularını otobüs terminallerinden alıyor ve bagajınızı ücretsiz olarak verebiliyorsunuz. Özellikle Isıc kartınız varsa mutlaka öğrenci indirimi isteyin.

   Avrupa içerisinde otobüs ile seyahat etmek istiyorsanız; nereden nereye giderseniz gidin mutlaka yukarı da saydığım firmalardan birisi sizin güzergâhınız üzerinde sefer düzenliyordur. Tren ve uçak biletlerine göre daha hesaplı olduğu için planlama aşamasında mutlaka otobüs biletlerini de kontrol edin. Eğer öğrenciyseniz bilet ofislerinden bilet alırken mutlaka öğrenci indirimi isteyin, öğrenci değilseniz de gitmeden önce bir öğrenci kimliği edinin. Otobüs ile seyahat aşamalarını sıralayacak olursak;

1-İlk önce hangi şehirler arasında otobüs kullanmak istediğinize karar verin, illa ki yurtdışına çıkmadan önce bakmanız gerekmez eğer spontane bir seyahat yapıyorsanız da yurtdışındayken ulaşım alternatifi için otobüslere bakın, ilk önceliğiniz tren kullanmak olsa bile otobüs seferlerini de mutlaka not edin.

2-Karar verdikten sonra Goeuro, Busbud ya da Rome2rio sitelerinden herhangi birine ya da bu sitelere ait akıllı telefon uygulamalarına girin ve şehirleriniz arasında arama yapın.

3-Sizin şehirleriniz arasında sefer düzenleyen otobüs firmaları hangileri ise o firmaların sitelerine girin ve biletinizi online olarak satın alın, zaten arama motorları sizi direkt firmaların sitelerine yönlendirecektir.

4-Biletinizi satın aldıktan sonra mail adresinize gelen elektronik biletinizin çıktısını alın ve kaybetmeyeceğiniz sağlam bir yere koyun. Bilet çıktısını görmek istemeyecek olsalar bile telefonunuza gelen maile güvenmeyin yani çıktıyı alın işiniz garanti olsun.

5-Hangi otobüs firmasını kullanacaksanız kullanın mutlaka gitmeden önce otobüsün yolcularını nereden aldığını iyice öğrenin, eğer ben yukarı da bahsetmemişsem internette araştırma yapın ya da firmaya mail atarak sorun, öğrenin.

6-Yurtdışına çıktığınızda otobüse nereden binecekseniz oraya en az 1 saat öncesinden gidin, biletinizi okutturun ve otobüse binin. Koltuk numarası verilmeyen firmalarda istediğiniz yere oturabiliyorsunuz, otobüs iki katlı ise yine söylüyorum benim tavsiyem üst kat en ön koltuklar. Eğer arkadaş grubunuz ile seyahat edecekseniz dörtlü koltuklar sizin için en iyisi. Bazı firmalar non-stop yani duraklamasız seyahat düzenledikleri için atıştırmalıklarınızı yanınıza almayı unutmayın.

7-Ulaşacağınız şehir de konaklayacağınız nokta otobüs terminalinden uzak ise navigasyonunuzdan varış şehrine girdiğiniz andan itibaren yolu takip edin ve hostelinize en yakın olan yolcu indirme noktasında inin.

Avrupa da sefer düzenleyen otobüs firmalarının yaptıkları kampanyaları öğrenebileceğiniz en iyi adres Travelfree ya da bu siteye ait sosyal medya hesapları. İyi Yolculuklar...

Yorumlar