Planlama

    Ben öğrenciliğimin yanı sıra tam zamanlı çalışan birisi olduğum için izin günlerimi daha verimli kullanabilmek adına tüm seyahatlerimi planlayarak gerçekleştiriyorum. Ne iş yapıyor olursanız olun ve ne kadar boş vakte sahip olursanız olun mutlaka bir planlama aşamasından geçeceksiniz tek fark eğer çok zamana sahip biriyseniz rezervasyon yapma kısımlarını es geçmek olacaktır ancak yine de nerede hangi ulaşım aracı kullanacağınızı, hangi hostelde kalacağınızı vs. gitmeden belirleyin. Rezervasyon yapmayacak olsanız bile ulaşım araçlarının saatlerini ya da hostellerin fiyatlarını kontrol edin. Bu bölümde kendimce adım adım uyguladığım planlama aşamasından bahsedeceğim, dilerseniz kendinize uyan kısımlarını uygulayabilir veya fikir edinebilirsiniz.      

Sırası ile anlatacak olursak;

1. Adım-Her şeyden önce yurtdışı seyahati yapabilmek için pasaporta ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz o yüzden ilk işiniz hemen kendinize uygun olan pasaportu çıkartmak olsun. Pasaport çıkartma ve pasaport çeşitleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için Pasaport & Vize bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

2. Adım-Pasaportunuzu çıkardıktan sonra nereye gitmek istediğinize ve ne zaman gitmek istediğinize karar verin. Bu kısım bence en önemli adımlardan birisi çünkü en özgür olduğunuz aşama nereye gitmek istediğinize karar verme aşaması. Gezi sitelerinde gördüğünüz örnek yurtdışı gezi rotaları ilginizi çekebilir ancak asıl önemli olan; sizin nereye gitmek istediğiniz, nereleri görmek istediğiniz, hangi şehirlerde zaman geçirmek istediğiniz, hangi ülkenin vatandaşlarını tanımak ya da kültürlerini öğrenmek istediğiniz vs. Kendi rotanızı kendiniz yapın çünkü en güzel rota sizin yaptığınız rotadır. Gezecek, görecek, keyif alacak ve keşfedecek olan sizsiniz. Gezi siteleri sizler için yapılıyor o yüzden korkmayın, nasıl bir rota yaparsanız yapın gerekli olan her türlü bilgiyi internetten öğrenebileceksiniz. Yaptığınız rotada bulunan şehirlerin birbirinden ne kadar uzak olduğunun hiçbir önemi yok, bana güvenebilirsiniz. Özellikle Avrupa için konuşmak gerekirse bulunduğunuz her şehirden rotanızda olan sıradaki şehre ulaşmak için bin bir türlü alternatif var o yüzden rotanızı yaparken şehirlerin birbirine yakın olmasına değil hangi şehirleri görmek istediğinize önem verin. İçi seyahat çeken herkes gibi siz de hayal kuruyorsunuz, işte bu an hayallerinizi gerçeğe dönüştürme anı.

3. Adım-Rotanızı ve seyahat tarihinizi belirledikten sonra ilk olarak hangi şehre ulaşacaksanız o şehre ulaşmanın alternatiflerini değerlendirin. Eğer Türkiye’den ilk şehrinize havayolu kullanarak ulaşacaksanız; Skyscanner, Edreams, Momondo, Aerobilet, Ekobilet ve Turna gibi arama motorlarının tamamını tek tek kontrol edin. Bu arama motorlarını; bilet almak, rezervasyon yaptırmak ya da nereden nereye hangi zamanlarda uçuş olduğunu öğrenmek için kullanabilirsiniz. Bu sitelerden bilet almanın, havayolu firmalarının kendi sitelerinden bilet almaktan yöntem olarak pek bir farkı yok ancak karşınıza çıkacak olan fiyat açısından farklı. Sanılanın aksine havayolu şirketleri bu sitelere koltuk satmaz sadece o sitelerin kullanıcılarına site üzerinden indirim sağlar yani bir nevi ‘rebate’ sistemi. Arama motorlarında ilk gördüğünüz fiyat gerçek fiyat değildir, ödeme aşamasına geldiğinizde fiyat %10 oranında artar ama buna rağmen havayolu şirketlerinin kendi sitelerindeki fiyatlardan daha uygun olduğunu göreceksiniz. Tabi bu her zaman böyle olmaz, arama motorlarında çıkan fiyatlar havayolu şirketlerinin kendi sitelerinde çıkan fiyatlardan daha pahalı da olabilir tüm bu ihtimallere karşı yolculuğunuza ait bilet fiyatlarını önce arama motorlarından sonra firmaların kendi web sitelerinden kontrol edin, hangisi daha hesaplı ise biletinizi oradan alın. Ben genellikle Skyscanner, E-Dreams ve Turna’yı kullanıyorum. Skyscanner’ın en güzel özelliği fiyat alarmı kurabiliyorsunuz, almak istediğiniz bilet belirlediğiniz fiyata veya daha altına düşerse otomatik olarak haberdar ediliyorsunuz. E-Dreams genelde pek memnun kalınmayan bir site ama ben çok kullandım ve hiç olumsuzluk ile karşılaşmadım, biletiniz ile ilgili değişiklik yapmak ya da iptal etmek istediğinizde maillerinize cevap veriyorlar veya müşteri hizmetlerini aradığınızda anında ilgileniyorlar. Turna ise yaptığı kampanyalar ve sağladığı yüksek miktarda indirimler ile öne çıkıyor, bunun haricinde aldığınız her bilet karşılığında ‘Turna puan’ kazanıyorsunuz ve bir sonraki bilet alımınızda puanlarınızı indirim olarak kullanabiliyorsunuz. Hele ki Asya ülkelerine yada Arap ülkelerine seyahat edecekseniz Turna’nın yaptığı %40 oranında indirimler aklınızı başınızdan alacak, Turna’yı takip edin ve onunla uzaklara gidin.

    Bu aşama sadece Türkiye’den çıkış için geçerli değil, yurtdışında şehir değiştirirken de havayolu kullanmak istiyorsanız bunun için de arama motorlarından tarihleri ve fiyatları kontrol etmeniz gerekiyor. Yurtdışında şehir geçişlerini otobüs ile yapacaksanız ziyaret etmeniz gereken arama motorları; Rome2rio ve Goeuro Bu arama motorlarında otobüs firmalarının haricinde tren ve havayolu alternatiflerini de görebilirsiniz. Toparlayacak olursak 3. Adımda; arama motorlarına ya da şirketlerin kendi web sitelerine girerek seyahat tarihlerinize uygun uçuşların günlerini, saatlerini ve fiyatlarını öğreniyorsunuz, dilerseniz biletinizi satın alıyor dilerseniz de rezervasyon yaptırıyorsunuz. Biletlerinizi seyahat tarihinizden en az 2 ay öncesinden almak daha hesaplı olacaktır ki bu eminim bildiğiniz bir durum, ancak ucuz bilet yakalayabilmeniz için en iyi tarihler Salı ve Çarşamba günleri yani vakit sorununuz yoksa uçuşunuzu yapacağınız günlerin Salı ya da Çarşamba günü olmasına özen gösterin. Eğer Türkiye’den çıkışı otobüs ile yapacaksanız detayları Ulaşım sayfasından okuyabilirsiniz.     

4. Adım-Ulaşım rezervasyonlarınızı yaptıktan sonra konaklama rezervasyonlarını yapın. Seyahat tarihlerinizde konaklamayı düşündüğünüz hostelin-hotelin gecelik fiyatının ne kadar olduğunu öğrenin. Konaklayacağınız tarihler kesin değilse sahte rezervasyon yapıp çıktılarını alabilirsiniz. Konaklamayı elbette hostelde ya da hotelde yapmak zorunda değilsiniz ancak hem pasaport polisinin sorması durumunda ibraz etmeniz hem de vize alımında kullanabilmeniz için sahte rezervasyon yapın ve çıktısını alın. Konaklama seçeneklerini görüntüleyebileceğiniz en iyi rezervasyon siteleri; Booking, Hostelworld ve Hostelbookers Konaklama seçenekleri ve konaklama hakkında bilmeniz gereken her şey için Konaklama bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

5. Adım-Seyahat tarihini belirledikten sonra biletlerinizi aldınız veya rezervasyonlarınızı yaptınız, sırada sizi en çok yoracak ve en riskli olan aşama var; vize alma aşaması. İhtiyacınız olan evraklarınızı hazırladıktan sonra seyahat planınız için gerekli olan vize veya vizeler hangileri ise ona başvuru yapmanız gerekiyor. Türk vatandaşları için vize almak gerçekten zorlu ve yorucu bir süreç ama hazırlıklı iseniz ve gerekli şartları sağlıyorsanız korkmayın, vizeniz en geç 10 gün içerisinde çıkacaktır. Eğer vize alabileceğinizden emin değilseniz biletlerinizi erkenden almayın, vize evraklarının arasına koymak için rezervasyon çıktılarını kullanabilirsiniz hatta spontane bir gezi düşünüyorsanız ve nerede ne zaman konaklayacağınız belli değilse sahte rezervasyonlar yapıp çıktılarını alabilirsiniz. Vize alma süreci ve vize çeşitleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız Pasaport & Vize bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

6. Adım-Vizenizin çıktığını varsayacak olursak, vize aldıktan sonra yapmanız gerekenler; tüm biletlerinizin çıktılarını, konaklama rezervasyonlarının çıktılarını, pasaportunuzu kaybetme ihtimaline karşı pasaportunuzun fotoğraflı bölümünün ve vizenizin fotokopisini, seyahat sigortanızın poliçesini ve gezilerinizde işinize yarayacak olan dökümanlarınızı hazır edin. Bu belgelerin en az 2’şer tane de fotokopisini çekin. Yeşil pasaport sahibi iseniz tavsiyem; her ihtimale karşı seyahat sigortası yaptırın ve poliçenizi yanınızda bulundurun çünkü bazı ülkeler gümrük kapılarında seyahat sigortanızı görmek isteyebiliyorlar. Bordo pasaport sahibi iseniz zaten vize alabilmek için seyahat sigortası yaptırmak zorundasınız. Tüm bu çıktıları daima yanınızda bulundurun ki gümrük kapılarında pasaport polisi evraklarınızı görmek istediğinde elinizin altında bulunsun. Bordo pasaport sahibi iseniz ve vize istenmeyen bir ülke seyahat edecekseniz yine seyahat sigortası yaptırın çünkü vize istemeyen ülkelerin pasaport polisleri sırf zorluk çıkarmak adına seyahat sigortası görmek isteyebiliyorlar. Seyahat sigortaları hakkında geniş bilgi için Seyahat Sigortası & Seyahat Sağlığı bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

7. Adım-Gerekli evraklarınızın çıktılarını aldıktan sonra para işini halledin. Yurtdışına giderken götürmeniz gereken para birimi Euro olsun çünkü yurtdışında Euro’nun kuru Dolar’a oranla daha iyi. Türkiye’den çıkarken gideceğiniz ülkenin parasını götürmeyi düşünmeyin çünkü Türkiye’de kurlar gideceğiniz ülkelerde alacağınız kurlarından daha düşük. Yani diyelim ki Norveç’e gideceksiniz, Norveç Kron kullanıyor ve siz İstanbul’dan Norveç Kronu alıp gitmek istiyorsunuz, yapmayın zarar edersiniz. Türkiye’de paranızı Euro yaptırın ve Norveç’e gittiğinizde Euro’nuzu ihtiyacınız olduğu kadar Kron’a çevirin.

8. Adım-Artık çantanızı hazırlayabilirsiniz. Bu aşama benim en sevdiğim, en keyif aldığım ve kendimi en mutlu hissettiğim aşama. Hazırlanma aşaması beni gezme aşamasından daha çok mutlu ediyor çünkü daha heyecanlı oluyorum ve bu da bana keyif veriyor. Bu aşamada ilk halletmeniz gereken çanta satın almak olmalı ve sizin en için en uygun olanını seçmek zorundasınız. Her çanta sizin vücut yapınıza uymaz o yüzden bence internetten satın almak yerine gidip mağazadan deneyerek alın çünkü seyahatiniz esnasında aldığınız çantanın size uymadığını fark ederseniz çok geç olur, beliniz ağrır ve geziniz zehir olur. Çanta seçimi, içinde olması gerekenler ve ekipmanlar hakkında daha detaylı bilgi için Çanta & Ekipman bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

9. Adım-Çantanızı hazır ettikten sonra cüzdanınızı seyahate hazırlayın. Yurtdışına nakit para ile gidecekseniz ayrıca paranızı ve kartlarınızı cüzdanınızda taşıyacaksanız doğru cüzdanı seçtiğinizden emin olun. Yankesiciliğe maruz kalmak istemiyorsanız cebinizin üstünden görünecek kadar büyük cüzdan taşımaktan sakının. Paranızın hepsini cüzdanınıza koymayın, ben gezilerimde paramı 3’e bölüyorum; bir kısmını cüzdanıma, bir kısmını cebime ve bir kısmını da sırt çantama koyuyorum. Cüzdanınızda bulundurmanız gereken diğer önemli unsurlar kredi kartı ve öğrenci kimliği. Kredi kartı kullanmıyor olabilirsiniz ama bana sorarsanız gitmeden önce mutlaka düşük limitli bir kart edinin çünkü orada başınıza neler geleceğini bilemezsiniz, paranızı çaldırmanıza ya da kaybetmenize karşı bir kurtarıcınızın olması sizi rahatlatacaktır. Yurtdışına nakit para ile gitmeyecekseniz ve ATM’den para çekecekseniz detaylara Kredi Kartı & ATM & Para Çevirme bölümünden ulaşabilirsiniz. Öğrenci de olmayabilirsiniz ama giderken mutlaka bir öğrenci arkadaşınızdan kimliğini ödünç alın, öğrenci indirimlerini kaçırmak istemezsiniz. Bazı ülkeler politikaları gereği kendi ülkelerinin haricinde bir ülkede okuyan öğrencilere veya AB üyesi olmayan bir ülkede okuyan öğrencilere indirim sağlamıyorlar, bunun önüne geçmek için gitmeden önce mutlaka bir Isic Card edinin. Isic Card ve öğrenci kimlikleri ile ilgili detaylı bilgi için Isic Card & Öğrenci Kimlikleri bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

10. Adım-Son olarak yurtdışı seyahatinizin vazgeçilmezlerinden biri olacak olan cep telefonunuzu hazır edin. Eğer gezilecek yerler ile ilgili yaptığınız araştırmaları yanınızda yazılı olarak götürmeyecekseniz Buradan Başlayın bölümünde anlattığım gibi notlarınızı cep telefonunuza aktarın. Çoğu Avrupa şehrinde müzelerin ya da önemli turistik noktaların biletleri online satışlarda daha uygun oluyor ve online biletler sizi sıra bekleme derdinden kurtarıyor. Mutlaka görmem gerekiyor dediğiniz yerler varsa biletlerini gitmeden önce online olarak alın. İhtiyacınız olan gezi notlarını telefonunuza aktardıysanız işinize yarayacak olan akıllı telefon uygulamalarını indirdiğinizden emin olun. Seyahatlerinizde size kolaylık sağlayacak akıllı telefon uygulamaları hakkında detaylı bilgi için Seyahat Uygulamaları bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Yurtdışında haberleşme sağlamak için 2 seçeneğiniz var; birisi operatörünüzün size sunduğu yurtdışı konuşma paketlerinden birini almanız, diğeri ise akıllı telefon uygulamalarını kullanarak haberleşmeniz. Operatörlerin sundukları paketler, arama paketi ve aranma paketi olmak üzere iki şekilde oluyor. Eğer aranma paketi alırsanız yurtdışında 1 ay boyunca 60 dakika aranabiliyorsunuz, arama paketi alırsanız da 1 ay boyunca 90-120 ya da 150 dakika arama yapabiliyorsunuz. Aranma paketi almazsanız ve sizi birisi aradığında telefonu açarsanız konuşmanız dakika başına 50 kuruş olarak, arama paketi almadan arama yaparsanız da konuşmanız dakika başına 6 TL olarak ücretlendirilir. Ben haberleşme için Skype uygulamasını kullanıyorum çünkü operatör paketlerinden çok daha hesaplı oluyor. Skype uygulaması ile ilgili tüm detaylara yine Seyahat Uygulamaları bölümünden ulaşabilirsiniz. 

Gezinizin planlamasını yaptıysanız artık Ulaşım Bölümüne geçebilirsiniz…

Yorumlar