Ucuz Havayolu Firmaları

   Düşük bütçe ile seyahat eden Türkiye vatandaşları olarak Euro’nun Türk Lirası karşısında ki önlenemez yükselişinden dolayı seyahatlerimizi nasıl daha az maliyetli hale getiririz diye düşünür dururuz. Özellikle ulaşım konusunda en uygun fiyatlı olanı hangisi ise onu tercih ederiz. Eğer siz de bu kategoriye dâhilseniz aşağıda saydığım havayolu şirketleri sizin için bulunmaz bir nimet olacaktır.

Türkiye’de Pegasus olmak üzere tüm ülkelerin mutlaka en az 1 tane düşük bütçeli havayolu firması vardır mutlaka. Bu firmalar anlatmakla bitmez ancak bazıları diğerlerinden öne çıkar, ben Avrupa’yı gezdiğim için size Avrupa genelinde seferler düzenleyen, bizzat kullandığım veya gezginler için en önemli konu olan bagaj politikalarından haberdar olduklarımı anlatayım;

           

Ryanair: Eğer Avrupa’da gezen biri iseniz veya daha önce Avrupa seyahati yapmış olan bir arkadaşınız varsa bu havayolu şirketini duymamış olma ihtimaliniz yok. Ryanair low cost firmaların Amiral Gemisi, ondan daha ucuzunu bulabiliyorsanız muhtemelen bulduğunuz firma ilk seferini yapıyordur. Uygun fiyatlı bilet satma yarışında 1.cilik hatta rekor Ryanair’in elinde ve buna 50 Cent ya da 1 Euro’ya satılan biletlerini gördüğünüzde ikna olacaksınız. Ryanair firması çok uygun fiyatlara bilet sattığı gibi sürekli olarak da kampanya yapan bir firma yani kampanya dâhilinde 19 Euro’ya sattıkları bileti kampanya sonunda en fazla 39 Euro’ya satacaklardır. İrlanda menşeili olan bu firma neredeyse Avrupa’nın tamamında seferler düzenliyor ve Avrupa için bilet araştırması yaparken ilk bu firmaya bakmanız gerekiyor. Low cost firmaların bagaj politikalarını Ulaşım bölümünde detaylı olarak anlattım. Bu firmaların içerisinde en ucuzu Ryanair olduğu gibi en çok dikkat etmeniz gereken ve en titiz davranmanız gereken de Ryanair. Bu firma 5 sene öncesine kadar yolculara koltuk numarası dahi vermiyordu yani biletinizi alıp uçakta herhangi bir koltuğa oturabiliyordunuz ancak artık biletlerde koltuk numarası veriliyor, yine de eğer cam kenarı ya da acil çıkışlarda oturmak istiyorsanız ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Ryanair verdiği indirimleri uyguladığı cezalar ile amorti etmesini iyi bilen bir firma o yüzden elinizden geldiğince kurallara uymanız lazım.

   Ryanair’in diğer Low cost firmalarından farkları bulunuyor örneğin; Ryanair firması ile uluslararası yolculuk yapacaksanız online check-in çıktınızı aldıktan sonra, havaalanında Ryanair’in ofisine giderek ‘pasaport check’ yapmanız gerekiyor. Örnek verecek olursak; Roma’dan Paris’e Ryanair kullanarak seyahat edeceksiniz, en erken 15 saat öncesinden online check-in yapıyorsunuz ve çıktısını alıyorsunuz, Roma havaalanında kalkıştan önce Ryanair’in ofisini buluyorsunuz, ofisteki görevliye pasaportunuzu ve online check-in çıktınızı veriyorsunuz, görevli pasaport ve bilet bilgilerini kontrol ettikten sonra bilet çıktınızın arkasına bir kaşe basıyor ve uçağa gidiyorsunuz, uçağa bineceğiniz zaman kapıdaki görevli bilet çıktınızın arkasını kontrol ediyor ve eğer Pasaport Check yaptırmamışsanız anında 40 Euro ceza kesiyor. Bu uygulama sadece AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına yapılıyor ve biz de bu sınıfta yer aldığımız için kurala uyuyoruz. Aynı ülke içerisinde Ryanair ile seyahat edecekseniz bunu yapmanıza gerek yok yani Roma’dan Venedik’e Ryanair ile uçuş yapacaksanız Pasaport Check yapmanıza gerek olmuyor. Bu konuyu göz ardı etmeyin çünkü bizzat 40 Euro ceza kesildiğine şahit oldum. Sırt çantası konusunu merak ediyorsunuz biliyorum; Ryanair da tıpkı diğer Low cost firmalar gibi artık çok fazla bagaj konusuna takılmıyor yani genellikle çanta boyutları ve kilosu kontrol edilmiyor o yüzden 70 litre çantanız ile rahatlıkla korkmadan kapıya gidebilirsiniz. Ancak şöyle bir durum var; eğer çantanızı uçak altı bagaja verecekseniz ve bagaj hakkı satın almışsanız, kontuarda çantanız tartıldığında 10 Kg’dan fazla gelirse, fazla kilo başına 10 Euro ücret ödersiniz bunu unutmayın.

   Low cost firmaların ikram hizmeti sunmadığını ve şehrin en uzak havaalanına sefer düzenlediğini Ulaşım bölümünde söylemiştim ama Ryanair bu konuda da bir numara yani Ryanair’den bilet alacaksanız ve ineceğiniz şehirde birden fazla havaalanı varsa şehir merkezine en uzak olan havaalanına ineceğinizden hiç şüpheniz olmasın. Örneğin; Paris Beauvais Havaalanı, şehir merkezine yaklaşık 80 km. uzaklıkta. Ben Ryanair’i Madrid-Porto, Porto-Lizbon, Madrid-Sevilla arasında kullandım ve biletleri 5.90 Euro, 9.90 Euro, 19.90 Euro’ya aldım. İlk yolculuğumda 70 Lt sırt çantam+küçük el çantam vardı sorunsuz geçtim, diğer yolcuklarımda ise 85 Lt sırt çantam+küçük el çantam vardı ve yine sorunsuz geçtim yani demem o ki çanta konusunda rahat olun ama online check-in yapma ve pasaport check kurallarına mutlaka uyun. Ryanair’de biletinizi değiştirmek ya da iade etmek isterseniz bu işlemler için ödeyeceğiniz ücret biletin kendi fiyatından daha pahalı olacağı için o bileti çöpe atıp yenisini satın alabilirsiniz. Ryanair hakkında tüm sorularınızı Soru & Cevap bölümünde sorabilirsiniz.

Easyjet: Bu havayolu firması Ryanair kadar ucuz olmasa da bu sektörün 2 numarasıdır diyebiliriz. Easyjet de tıpkı Ryanair gibi Avrupa şehirlerinin birçoğuna sefer düzenliyor yani mutlaka seçenekleriniz arasında bulundurmalısınız. Bagaj politikası, ikram hizmeti vs. diğer düşük bütçeli havayolları firmaları ile aynı ancak önemli farkı genellikle şehir merkezine yakın olan havaalanına iniyor olması. Easyjet İngiltere’nin en büyük havayolu şirketi olduğu için İngiltere’nin tüm şehirlerine sefer düzenliyor. Easyjet’in internet sitesi Türkçe dile sahip ve online check-in yapabilmeniz için üye olmanız gerekiyor ki zaten online check-in yapmak zorundasınız. Online check-in yaptıktan sonra mail olarak gelen QR kodunu havaalanı kapısında okutarak uçağa binebilirsiniz yani öyle Ryanair gibi saçma kuralları yok. Bu firma da her düşük bütçeli firma gibi size bagaj hakkı tanımaz yani sadece kabin bagajı ve el bagajı alabilirsiniz. Ben Easyjet’i Amsterdam-Prag ve Brüksel-Basel arasında kullandım, ilkinde 70 Lt çantam ve diğerinde 85 Lt çantam vardı, sorunsuz bir şekilde bindim kısaca sırt çantası konusunda rahat olabilirsiniz.

Wizzair: Eğer İstanbul-Budapeşte ya da Baltık-İskandinav ülkeleri arasında seyahat edecekseniz mutlaka kontrol etmeniz gereken bir firma. Bu güzergâhlar başı çekiyor ama Avrupa genelinde sefer düzenliyor. İstanbul-Budapeşte arasında genellikle Pegasus’dan daha iyi fiyat verir o yüzden tercihinizi Wizzair’den yana kullanabilirsiniz. Wizzair kabin bagajı konusunda en katı olan Low cost firma, İstanbul’dan giderken sorun çıkarmıyorlar ama Budapeşte’den İstanbul’a dönerken sorun çıkabilir o yüzden çantanızın ebatlarına dikkat edin. Eğer çok dikkat çeken büyüklükte çantanız varsa mutlaka çantanızı uçak altı bagaja verin, aksi takdirde 40 Euro ceza ödemek zorunda kalırsınız. Wizzair uçuşlarınız için online check-in yapmak zorundasınız ancak Sabiha Gökçen çıkışlı uçuşlarda online check-in seçeneği yok yani havaalanında check-in yapmanız gerekiyor. Eğer online check-in çıktısı almak istemiyorsanız telefonunuza Wizzair uygulamasını indirip, uygulamada gösterilen biletinizi biniş kartı olarak okutup uçağa sorunsuz binebilirsiniz. Ben Wizzair’i Budapeşte-İstanbul arasında kullandım, benim kullandığım dönemde bu kadar sık kontrol olmuyordu ama son zamanlarda kontroller çok sıklaştı. Benim 70 Lt çantam vardı ama dediğim gibi kontrol olmadı, eğer kontrol olsaydı kesinlikle ceza yemiştim çünkü kontrollerin sıklaştığı son zamanlarda 50 Lt çantaya bile ceza kestikleri biliniyor o yüzden çanta küçültme yöntemlerine iyi çalışın. Wizzair çok sık kampanya yapıyor takipte kalın ayrıca Wizz Discount Club’a üye olursanız senelik 30 Euro aidat karşılığında her uçuşunuz için ortalama 10-15 arası Euro indirim kazanırsınız.

Vueling Airlines: İspanya’nın Low cost firması olan Vueling benim bugüne kadar kullandığım en iyi düşük bütçeli havayollarından birisi. İspanya’dan Avrupa’nın çoğu şehrine ve ülke içerisinde neredeyse tüm şehirlere sefer düzenler. Uçakları konforlu, koltuk araları gayet geniştir ve asla rötar yapmazlar. Online check-in yapmak zorundasınız ama çıktıyı yanınıza almanıza gerek yok, maile gelen kodu okutabilirsiniz ancak siz yine de çıktıyı yanınıza alın işiniz garanti olsun. Kabin bagajı konusunda asla kasmazlar her türlü sırt çantanız ile rahatça binebilirsiniz. Diğer düşük bütçeli firmalar gibi uzak havaalanına değil en merkezi havaalanına iniş yaparlar. Uçuş boyunca hoparlörden neşeli müzikler çalınır ve keyifli bir yolculuk yaparsınız. Ben Vueling’i Barselona-Madrid arasında kullandım, 70 Lt çantam vardı, kapıdan sorunsuz geçtim ve yolculuktan çok memnun kaldım.

Iberia: İspanya’nın en büyük filoya sahip olan havayolu şirketi bu yüzden İspanya’nın tüm şehirlerine sefer düzenler. Iberia kullandığım en kötü Low cost firmaydı; uçaklar çok eski, koltuk araları dar, en ufak bir türbülansta sizi şekilden şekle sokan ve hosteslerin kazı kazan da dâhil olmak üzere sürekli bir şeyler satmaya çalıştığı bir firma. Eğer İspanya içerisinde seyahat edecekseniz değerlendirebilirsiniz çünkü çok uygun fiyatlara bilet satıyorlar. Online check-in yapmanıza gerek yok ayrıca İspanya içinde seyahat edeceğiniz için tüm havaalanlarında check-in makineleri var. Ben Madrid-Barselona arasında kullandım, 70 Lt çantam vardı ve sorunsuz geçtim.

Norwegian Airlines: Eğer İskandinav ülkeleri ya da Baltık ülkelerinde havayolu ile ulaşım sağlayacaksanız ilk tercihiniz olması gerekir. Norveç firması olduğu için Norveç’in her şehrine ayrıca Norveç’ten İskandinav ülkeleri ve Baltık ülkeleri başta olmak üzere çoğu Avrupa ülkesine sefer düzenler. Uçaklar çok kaliteli ve konforlu. Eğer Norveç içinde kullanacaksanız havaalanlarında bulunan makinelerden check-in yapabilirsiniz. Uçak içerisinde bulunan monitörlerden yayınlanan çizgi filmleri izleyerek keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Fiyatları gerçekten çok uygun hatta otobüsten ve trenden daha ucuza bilet satın alabilirsiniz. Sırt çantası konusunda hiç sıkıntı çekmezsiniz ve çantanızı kabine alabilirsiniz yani ekstra bagaj hakkı satın almanıza gerek yok. Ben Kopenhag-Bergen ve Oslo-Stockholm arasında kullandım, çok uygun fiyatlara bilet satın aldım ve sırt çantam ile rahatça kapıdan geçtim.

Aegean Airlines: Yunanistan’ın en büyük havayolu şirketi olan bu firma Yunanistan’ın tamamına ve birçok Avrupa şehrine sefer düzenliyor. Aegean bagaj hakkını parayla satan ancak Star Alliance üyesi olan enteresan bir firma. THY gibi Star Alliance üyesi olan büyük firmalar size bagaj hakkı vermek zorunda ancak Aegean’de öyle bir durum söz konusu değil. Star Alliance üyesi oldukları için seferlerde yemek ikram edilir ve uçakları konforludur. Bagaj hakkını para ile satıyorlar ama sırt çantası ile seyahat ediyorsanız sakın ola bagaj hakkı falan satın almayın çünkü çantanız ne kadar büyük olursa olsun, kapıdan geçmenize izin vermeseler bile çantanızı sizden alıp uçak altına gönderiyorlar. Ben Zürih-Atina ve Atina-İstanbul arasında kullandım, iki yolculuğumda da 85 Lt çantam vardı. İlk yolculuğumda çantam çok büyük diye çanta ile kapıdan geçmeme izin vermediler ve çantamı benden alıp ücretsiz olarak uçak altı bagaja gönderdiler, ikinci yolculuğumda ise çanta ile kapıdan geçip uçağa bindim ancak baş üstü dolaba dik olarak sığmayınca yine benden alıp ücretsiz olarak uçak altına gönderdiler yani sırt çantası konusunda rahat olabilirsiniz. Aegean gerçekten çok uygun bilet satıyor, mutlaka değerlendirin.

Ukraine Internatioanal Airlines: Adından da anlaşılacağı üzere Ukrayna’nın milli havayolu firması. Low cost bir firma değil Star Alliance üyesi ama fiyatları genel anlamda düşük bütçeli havayolları fiyatlarının çok altında. Bu firma özellikle aktarmalı uçuşları ile kurtarıcınız olacaktır, bundan emin olabilirsiniz. Kalite açısından gayet başarılı; koltuk araları geniş, personel güler yüzlü, ikram hizmeti sunuluyor ve ekonomi sınıfı biletlerde 23 Kg bagaj hakkı tanıyorlar. Ukrayna’dan kalkış ile Avrupa içerisinde seyahat edecekseniz, İstanbul’dan Kiev ve Lviv’e gidecekseniz ya da Türkiye’den direkt uçuş yapılmayan bir Avrupa şehrine gidecekseniz aktarmalı olarak yapılan Ukraine Airlines seferlerini mutlaka kontrol edin. Eğer sırt çantanızı kabine almak isterseniz de 70 Lt’ye kadar olan çantalarınız ile rahatça binebilirsiniz. Ben Kiev-Vilnius, Helsinki-Kiev ve Kiev-İstanbul arasında kullandım, Kiev’de uçak altı bagaja verdiğim çantamı uçağa koymayı unuttular ama ertesi gün hemen kargoya verip gönderdiler, bu olumsuzluk dışında seferlerden çok memnun kaldığımı söyleyebilirim.

Air Baltic: Eğer Litvanya, Letonya, Estonya gibi Baltık ülkelerine seyahat etme planınız varsa muhtemelen karşılaşacağınız en iyi fiyat Air Baltic’e ait olacaktır. Baltık ülkelerinin kendi aralarında, Baltık ülkeleri-İskandinav ülkeleri arasında sürekli sefer düzenliyorlar ve fiyatlar gerçekten çok ucuz oluyor. Düşük bütçeli firma olduğu için ücretsiz uçak altı bagaj hakkınız yok ancak 70 Lt’ye kadar olan sırt çantalarınızı sorunsuz bir şekilde kabine alabilirsiniz, o konuda rahat olun. Baltık ülkelerinden kalkış yapacaksanız biletlerinizi havaalanlarında bulunan makinelerden bastırabilirsiniz.

Transavia Airlines: Hollanda’nın ucuz havayolu şirketidir ve Avrupa’nın birçok şehrine sefer düzenler. Özellikle Antalya, Bodrum ve İzmir’den Hollanda’nın herhangi bir şehrine gidecekseniz en iyi fiyatı bu firmadan alabilirsiniz. Avrupa içerisinde de Amsterdam çıkışlı uçuşlarda Ryaniar ve Easyjet sefer düzenlemiyorsa en iyi fiyatı Transavia’dan alacağınız muhakkak. Sırt çantası konusunda rahat olabilirsiniz, kontrol olmuyor yani 70 Lt ve aşağısında çantanız varsa sorunsuz bir şekilde kabine alabilirsiniz.

           

   Yukarı da bahsettiğim gibi Low cost firmalar saymakla bitmez, tüm dünyada nereden nereye giderseniz gidin mutlaka düşük bütçeli havayolu seferi bulabilirsiniz. Bu düşük bütçeli firmalar kendi maliyetlerini minimum seviyede tutar, size sadece koltuk verir ancak fiyatları Star Alliance üyesi firmalara kıyasla çok düşük seviyededir. Neredeyse tüm Low cost firmalarda online check-in yapma zorunluluğu vardır, bu zorunluluğu getirirler çünkü Boarding Card basma maliyetinden kurtulurlar ayrıca kendilerine size ceza kesme fırsatı doğururlar o yüzden ilk dikkat etmeniz gereken şey online check-in yapacak olmanız. Hiçbir düşük bütçeli firma size uçak altı bagaj hakkı tanımaz o yüzden ekstra ücret ödemek istemiyorsanız sadece kabin bagajı almak zorundasınız. Küçük boy valiz ya da 70 Lt ve altında olan sırt çantaları ile rahatça uçağa binebilirsiniz, bu konuda rahat olun. Avrupa’da öyle abartıldığı kadar sıkı bir bagaj kontrolü olmuyor. Yanınıza kabin bagajınızın dışında bir de küçük el çantası alabilirsiniz. Ben yukarıda bizzat tecrübe ettiğim firmalardan bahsettim ama genel itibari ile dikkat etmeniz gerekenler bunlar. Eğer düşük bütçeli havayolu kullanma adına bir yol haritası yapacak olursak;

1-Seyahat planlamanız dâhilinde gideceğiniz şehirler arasında hangilerine uçak kullanarak ulaşacağınıza karar verin ancak yakın şehirler arasında mutlaka otobüs, tren yada Blablacar ilk tercihiniz olsun.

2-Karar verdikten sonra Planlama bölümünde bahsettiğim arama motorlarını açın ve yolculuk yapacağınız şehirler arasında düzenlenen seferleri sorgulayın. Tüm arama motorlarını kontrol edin ki en iyi fiyatı yakalama şansınız olsun. En düşük fiyatı hangi firma veriyorsa onu tespit edin ve aynı firmanın fiyatlarını kendi sitesinden de kontrol edin. Karşılaştığınız en iyi fiyat neredeyse oradan satın alın ve yolculuk tarihinizden 48 saat önce online check-in yaparak çıktısını alın. Tekrar hatırlatayım; düşük bütçeli firmalar size koltuk seçme hakkı tanımaz eğer seçmek isterseniz ekstra ücrete tabi tutulursunuz o yüzden koltuk seçiminde random seçeneğini tıklayın.

3-Yolculuk tarihiniz geldiğinde sırt çantanız ya da küçük boy valiziniz ile direkt kapıya gidin, online check-in çıktısı üzerinde bulunan QR kodunu okutturun ve uçağa binin. İşte hepsi bu kadar. Yapmanız gereken başka bir şey yok sadece Ryanair kullanacaksanız ‘pasaport check’ konusuna dikkat edin.

   Arama motorlarında size en iyi fiyat veren firma hakkında; bu firma iyi midir-kötü müdür diye düşünmenize gerek yok sonuçta kısa yolculuklar yapacaksınız yani bir konfor beklemeyin, sizin için önemli olan ne kadar ucuz olduğu unutmayın. Diyelim ki uçağa sorunsuz bindiniz ancak çantanız baş üst dolaba sığmadı, panik yapmayın hemen çantanızı eksiltin ve üst kısmından bastırarak küçültün. Baktınız yine olmuyor bacaklarınızın altına alarak saklayın. Bunları söylüyorum çünkü birçok kez başıma geldi; kapıdan sorgusuz sualsiz geçtim ama çantam baş üstü dolaba dik olarak yatırınca sığmadı, uçuş görevlisi yanıma geldi ve çantamı oraya sığdıramazsam ceza ödeyeceğimi söyledi. Bazı uçuşlarda görevlileri ikna edip çantamı baş üstü dolaba yan yatırdım, bazılarında ise ücretsiz olarak uçak altına göndermelerini sağladım ama hiç ceza ödemedim. Siz siz olun yapabildiğiniz kadar çirkeflik yapın ama o cezayı ödemeyin çünkü o cezaya vereceğiniz paraya gezilerinizde çok ihtiyacınız olacak.

Yorumlar